Versterker aansluiten

Je wilt meer en harder geluid in de auto dus je gaat voor een extra versterker.
Versterker uitvoeringen


De meest voorkomende versterkers zijn 1, 2 of 4 kanaals.
Dit betekend hoeveel speakers je er op kunt aansluiten.

 • 1 kanaal versterker wordt vaak gebruikt voor een subwoofer
 • 2 kanaals versterker wordt vaak gebruikt voor 2 achterluidsprekers voor de hoedenplank
 • 4 kanaals versterker wordt vaak gebruikt om voorin en achterin het geluid harder te maken
De audio aansluiting


Een versterker moet altijd worden aangesloten op een autoradio.
De meeste versterkers hebben een High-input en een Low-input. Heb je een autoradio zonder speciale uitgangen (tulp) dan kun je de gewone speakeruitgang gebruiken voor de High-input. Heb je wel speciale uitgangen op je autoradio zoals SUB of AMP (tulp) dan kun je de Low-input gebruiken van de (eind)versterker.

Een versterker is ook vaak af te stellen met stelschroefjes. Hierbij kun je vaak de Gain (versterking) afstellen of het versterkingsvolume te fine-tunen.

Klik om te vergroten

Er zijn vele versterkers op de markt voor verschillende doeleinden. Zo is een subwoofer versterker voorzien van instelbare filters zoals een frequentiefilter. Deze zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen hoe hoog de laagste tonen mogen gaan. Als voorbeeld 10Hz – 100Hz.

De versterker voorzien van spanning en stroom

Een versterker kan veel stroom nodig hebben. Hoe meer bassen en lage tonen, hoe meer stroom je nodig hebt.

De plus kabel


Het is belangrijk een dikke stroomdraad voor de plus aan te leggen. Gebruik hiervoor indien mogelijk een rode kabel. Probeer hem op de accu zelf aan te sluiten en gebruik altijd een zekering! (om brand te voorkomen)
Plaats pas de zekering in de houder als de volledige installatie is voltooid.

De zekering


De zekering moet bij de accu komen te zitten en niet bij de versterker achterin de auto.De versterker zelf heeft ook altijd een zekering aan boord. Zorg dat de extra zekering net iets zwaarder is. (minimaal gelijk). Hier kun je een geschikte zekeringhouder kopen.

De massa / min


Houdt de min / massa kabel zo kort mogelijk. Het chassis van de auto is ook de massa. Alleen blank metaal geleidt elektriciteit. Je kunt vast wel een bout vinden in de kofferbak die aan het chassis vast zit waar je de massa draad van de versterker aan kunt bevestigen.

Remote aansluiting op de versterker

De versterker heeft ook een Remote aansluiting (Rem). Deze remote aansluiting maakt het mogelijk de versterker aan- en uit te zetten via je autoradio. De blauwe draad die op je autoradio zit geeft 12V + af om de versterker aan te zetten. Probeer indien mogelijk deze ook te voorzien voor een kleine zekering (max 1A). Mocht je kortsluiting maken met deze draad op de massa is niet meteen je autoradio stuk.

Niet op de verlichting aansluiten


Sluit de voeding van een versterker nooit aan op de verlichting! Hier is de bedrading niet voor bedoeld en zorgt voor storingen in de rem- en knipperverlichting.

Speakers aansluiten

Sluit eerst de speakers aan voordat je de de versterker voorzien van stroom. Alle speakers moeten worden aangesloten. Heb je meer speakeruitgangen op je versterker dan speakers om aan te sluiten dan heb je waarschijnlijk een probleem.

Sommige versterkers kun je overbruggen of in een 2 kanaals of meerkanaals modus zetten. Dit wordt Bridge of Bridgen genoemd. Dit kan nuttig zijn als je het vermogen wilt verdubbelen of 1 subwoofer speaker wilt aansluiten op een 2 of 4 kanaals versterker.

Elke speaker heeft een plus (+) en min (-). Sluit de plus van de speaker op de plus van de versterker. Dit is belangrijk want anders komen de lage tonen niet goed over uit de speaker.

Hieronder is een afbeelding van een 4 kanaals versterker met mogelijkheid tot overbruggen van kanalen.

Klik om te vergroten

Wat is een condensator en wat voegt dit toe

Een condensator is een component dat de spanning stabiel houdt. Een versterker kan bij lage tonen (bas) de spanning (van de accu) naar beneden trekken. Hierdoor kunnen de prestaties worden beïnvloed. Denk aan een minder krachtige bas.
Indien de plus (+) kabel niet dik genoeg is dan is de kans groter dat een condensator nut heeft.

De condensator plaats je zo dicht mogelijk bij je versterker. De condensator die een spanningsdip voorkomt en buffert kan op deze manier de versterker extra voeden en het stroomverlies over de plus kabel compenseren.

De condensator aka powercap aka power stabilizer wordt gekenmerkt door zijn capaciteit.
Veel condensatoren zijn 1 Farad. Sommige hebben een spanningsmeter aan boord.
Een kleine versterker installatie zou ook voldoende hebben aan 0,5 Farad. Voor 39,95 Euro kun je een 1 Farad kopen geschikt voor elke installatie.

Tips

Probeer bij het aansluiten van draden altijd verschillende kleuren te gebruiken om verwarring te voorkomen. Verkeerd aansluiten betekend vaak dat dingen worden opgeblazen.

 • Plus (+) kabels = kleur rood
 • Min (-) kabels = kleur zwart of bruin
 • Remote (+) kabels = blauw
 • Speaker kabels (+)/(-) = kleur rood/zwart waarbij rood plus (+) is en zwart min (-)

193 Comments

Add a Comment
 1. Hallo,
  Ik wil ook speakers inbouwen in me auto en 1 subwoofer. Nu heb ik 1 composet 1 coaciale speakerset en 1 subwoofer. Moet ik dan de composet op de radio aansluiten, of de coacialeset? Wat word aangeraden?

  Groet Yordi

  1. Vergeten erbij te vertellen dat de versteker 4 kanaals is

 2. Hallo,

  Ik heb een kort vraagje. Ik wil een 2 kanaals versterker kopen voor de 2 luidsprekers in me voordeuren. In me radio heb ik alleen een tulp uitgang voor “REAR”. Kan ik me versterker daar gewoon op aansluiten om het als FRONT geluid te gebruiken?

  Groetjes Jeffrey

 3. hallo kan er binnen kort iemand mijn installatie komen plaatsen in een bmw 318i break van 1997 ben van retie mijn nummer is 0486 96 71 95 mvg leon

 4. Ik heb een Citroën DS4 en zoek een manier de + kabel van de accu m’n auto in te krijgen, iemand tips?

  Tevens wil ik een actieve sub aansluiten via de achterspeakers, iemand tips?

  Graag reactie op 06-10 636 503 alvast bedankt.

 5. Hallo,

  Ik heb een raar probleem misschien kan hier iemand mij helpen.

  Ik heb een audio set aangesloten.
  Versterker, subwoofer en 2 speakers.
  Op een magnat 360 classic.

  Ik heb continu het probleem dat 1 speaker het niet doet.
  Andere versterker geprobeerd ook geen resultaat.
  Massa is in orde, kanalen goed gebruikt.
  Subwoofer staat gebrugd.

  Iemand misschien een tip?

  Mvg jesse

  1. Meest logisch zou zijn een defecte speaker, maar neem aan dat je dat getest hebt. Kabel breuk is dan enige optie.

 6. Hoi , ik heb een vraag ? Ik heb me zonet een Opel Corsa 2015 gekocht en zou graag men Woofers erin steken . Iemand enig idee of dit mogelijk is ? Mvg

  1. Hallo Vanhille,

   Een subwoofer is bedoeld om zeer lage tonen weer te geven. Daar hoort ook muziek bij waar veel lage frequenties in voor komen. Je hebt ook speakers nodig die deze lage frequentie aankunnen bijv. 40 hz of lager.
   De laagste toon van een basgitaar is ongeveer 41 Hz.
   Met hele goede luidsprekers is een subwoofer dus niet nodig.Afhankelijk van het frequentie bereik van je luidsprekers bijvoorbeeld 35 – 20.000 Hz (20 Khz) is ruim voldoende voor de meeste muziek. Het moet allemaal wel in verhouding blijven.Niet zoals velen alleen maar bas gedreun hebben en een rammelende hoedenplank.
   zoals het liedje bedoeld is dus niet met extra basversterking. Gewoon je versterker op flat (alles op nul in het midden).
   Gezien de meeste luidsprekers een slechte kwaliteit hebben komt het geluid niet tot z’n recht.
   De luidsprekers zijn dus de grote boosdoeners. Versterkers zijn meestal wel van goede kwaliteit en bereiken dus wel het hele frequentiebereik behalve extreem lage tonen onder de 20 Hz.
   Daar heb je dus een subwoofer kanaal voor die de lage frequenties wel aankunnen.Dus niet bedoeld voor de meeste popmuziek of er moet al een orgelpijp in voorkomen die de lage frequenties gebruiken. Lage frequenties zijn voor de mensen niet waarneembaar voor het gehoor. Wel kun je de zeer lage frequenties voelen maar is dan ook niet waarneembaar waar het vandaan komt, dus niet meer richting gevoelig. De hoge tonen is op wat oudere leeftijd ook niet meer waarneembaar vanaf 15 of 16 Khz.
   Er komt nog heel wat bij kijken bij de aanschaf van goede luidsprekers daar kan ik nog heel wat over schrijven.
   Bij gebruik van meerdere luidsprekers is het ook afhankelijk hoeveel impedantie je moet over houden d.m.v. serie of parallel te schakelen. 2 ohm of 4 ohm.
   Er wordt vaak over Wattage gepraat. een 2 x 60 Watt klinkt niet veel harder dan een 2 x 30 Watt versterker.
   Wil je een 2 x 60 Watt een keer zo hard laten klinken dan is er al gauw het 10 voudige voor nodig dus 2 x 600 watt.
   Waar hebben we het toch allemaal over.

 7. Hallo,

  Ik heb een vraagje!!

  Ik heb een versterker en een subwoofer gekregen van een vriend, maar heb geen enig idee of ze bij elkaar passen…

  versterker: UNITED UCS-6674 100w x2 + 100w x2 (4kanaal)
  woofer: CLIMAX pro audio labs- miami beach 800watt
  mijn wagen: VW Tiguan 2015

  bedankt!!!
  Alex

 8. Hallo,

  Ik heb een vraagje!!

  Ik heb een versterker en een subwoofer gekregen van een vriend, maar heb geen enig idee of ze bij elkaar passen…
  versterker: UNITED UCS-6674 100w x2 + 100w x2 (4kanaal)
  woofer: CLIMAX pro audio labs- miami beach 800watt
  mijn wagen: VW Tiguan 2015

  bedankt!!!
  Alex

 9. Hallo,
  ik heb een jbl radio gekocht, deze heeft 2 tulp aansluitingen en ik heb me laten vertellen ook nog 4 kanalen via het stekkerblok.
  Nu heb ik mijn 2 speakers aangesloten op de radio via het stekkerblok (opel cadet 1984), deze lopen naar de versterker , en ik heb ook een subwoofer via de versterker aangesloten met een condensator ertussen . alles deed het het net perfect toen ik nog 1 kabel moest veranderen, ik had een remote kabel direct van de radio naar de achterbak getrokken en ik had nog ongebruikte weggewerkt kabels van voor naar achter lopen van de vorige eigenaar die er nog heel goed uitzagen. Nu heb ik een van deze kabels als remote gebruikt en met dat ik dat heb gedaan deed niks het meer. Na een halve dag klooien doet de installatie het weer alleen de subwoofer doet het op sommige moment totaal nietmeer. en het geluid van de speakers is nu veel harder dan tevoren en er zit opeens heel veel ruis op de speakers. ook wanneer ik de radio aanzet of bijvoorbeeld de equalizer wil gebruiken piept deze ongelofelijk hard. alsof de geluiden van de speaker heel hard versterkt worden.
  ik heb alles nagelopen en geen idee wat het probleem nu kan zijn. Iemand die hier enige ervaring mee heeft ?
  alvast bedankt !

 10. Hallo,

  Ik heb onlangs een Auna 2 kanaals 1400watt versterker aangeschaft voor een passive subwoofer.

  Ik had hier voor een platte subwoofer onder mijn stoel.
  Kabel van de accu naar de subsoofer, remote van de radio naar de subwoofer en achter in de radio zit een rood/wit tulp aansluiting voor “Sub / Rear”…deze zaten ook in de subwoofer en een grond kabel van woofer naar een bout op het chassis. Dit werkte perfect.

  Nu heb ik dus een passive polk audio MM subwoofer en die Auna 2 kanaals versterker.
  Ik heb alles op dezelfde manier aangesloten.

  Op de versterker heb je ook een rood en witte tulp ingang en daar staat bij kanaal 1 voor rood en kanaal 2 voor wit. Ik heb de subwoofer gebridged aangesloten met de rode kabel op kanaal 1 +, en de witte kabel op kanaal 2 -. In theorie zou dit gewoon moeten werken…

  Het enige wat er uit komt is zacht gepruttel…

  Wat doe ik hier fout?

  Mvg,
  Frank Teljeur

  1. 1 kanaal heeft uitgangen voor 2 speakers. dus zul je hem daar op moeten over bruggen. je hebt het andere kanaal niet aangesloten dus daar krijg je ok geen signaal op waardoor er geen geluid uit je woofer komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *