Versterker aansluiten

Je wilt meer en harder geluid in de auto dus je gaat voor een extra versterker.
Versterker uitvoeringen


De meest voorkomende versterkers zijn 1, 2 of 4 kanaals.
Dit betekend hoeveel speakers je er op kunt aansluiten.

 • 1 kanaal versterker wordt vaak gebruikt voor een subwoofer
 • 2 kanaals versterker wordt vaak gebruikt voor 2 achterluidsprekers voor de hoedenplank
 • 4 kanaals versterker wordt vaak gebruikt om voorin en achterin het geluid harder te maken
De audio aansluiting


Een versterker moet altijd worden aangesloten op een autoradio.
De meeste versterkers hebben een High-input en een Low-input. Heb je een autoradio zonder speciale uitgangen (tulp) dan kun je de gewone speakeruitgang gebruiken voor de High-input. Heb je wel speciale uitgangen op je autoradio zoals SUB of AMP (tulp) dan kun je de Low-input gebruiken van de (eind)versterker.

Een versterker is ook vaak af te stellen met stelschroefjes. Hierbij kun je vaak de Gain (versterking) afstellen of het versterkingsvolume te fine-tunen.

Klik om te vergroten

Er zijn vele versterkers op de markt voor verschillende doeleinden. Zo is een subwoofer versterker voorzien van instelbare filters zoals een frequentiefilter. Deze zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen hoe hoog de laagste tonen mogen gaan. Als voorbeeld 10Hz – 100Hz.

De versterker voorzien van spanning en stroom

Een versterker kan veel stroom nodig hebben. Hoe meer bassen en lage tonen, hoe meer stroom je nodig hebt.

De plus kabel


Het is belangrijk een dikke stroomdraad voor de plus aan te leggen. Gebruik hiervoor indien mogelijk een rode kabel. Probeer hem op de accu zelf aan te sluiten en gebruik altijd een zekering! (om brand te voorkomen)
Plaats pas de zekering in de houder als de volledige installatie is voltooid.

De zekering


De zekering moet bij de accu komen te zitten en niet bij de versterker achterin de auto.De versterker zelf heeft ook altijd een zekering aan boord. Zorg dat de extra zekering net iets zwaarder is. (minimaal gelijk). Hier kun je een geschikte zekeringhouder kopen.

De massa / min


Houdt de min / massa kabel zo kort mogelijk. Het chassis van de auto is ook de massa. Alleen blank metaal geleidt elektriciteit. Je kunt vast wel een bout vinden in de kofferbak die aan het chassis vast zit waar je de massa draad van de versterker aan kunt bevestigen.

Remote aansluiting op de versterker

De versterker heeft ook een Remote aansluiting (Rem). Deze remote aansluiting maakt het mogelijk de versterker aan- en uit te zetten via je autoradio. De blauwe draad die op je autoradio zit geeft 12V + af om de versterker aan te zetten. Probeer indien mogelijk deze ook te voorzien voor een kleine zekering (max 1A). Mocht je kortsluiting maken met deze draad op de massa is niet meteen je autoradio stuk.

Niet op de verlichting aansluiten


Sluit de voeding van een versterker nooit aan op de verlichting! Hier is de bedrading niet voor bedoeld en zorgt voor storingen in de rem- en knipperverlichting.

Speakers aansluiten

Sluit eerst de speakers aan voordat je de de versterker voorzien van stroom. Alle speakers moeten worden aangesloten. Heb je meer speakeruitgangen op je versterker dan speakers om aan te sluiten dan heb je waarschijnlijk een probleem.

Sommige versterkers kun je overbruggen of in een 2 kanaals of meerkanaals modus zetten. Dit wordt Bridge of Bridgen genoemd. Dit kan nuttig zijn als je het vermogen wilt verdubbelen of 1 subwoofer speaker wilt aansluiten op een 2 of 4 kanaals versterker.

Elke speaker heeft een plus (+) en min (-). Sluit de plus van de speaker op de plus van de versterker. Dit is belangrijk want anders komen de lage tonen niet goed over uit de speaker.

Hieronder is een afbeelding van een 4 kanaals versterker met mogelijkheid tot overbruggen van kanalen.

Klik om te vergroten

Wat is een condensator en wat voegt dit toe

Een condensator is een component dat de spanning stabiel houdt. Een versterker kan bij lage tonen (bas) de spanning (van de accu) naar beneden trekken. Hierdoor kunnen de prestaties worden beïnvloed. Denk aan een minder krachtige bas.
Indien de plus (+) kabel niet dik genoeg is dan is de kans groter dat een condensator nut heeft.

De condensator plaats je zo dicht mogelijk bij je versterker. De condensator die een spanningsdip voorkomt en buffert kan op deze manier de versterker extra voeden en het stroomverlies over de plus kabel compenseren.

De condensator aka powercap aka power stabilizer wordt gekenmerkt door zijn capaciteit.
Veel condensatoren zijn 1 Farad. Sommige hebben een spanningsmeter aan boord.
Een kleine versterker installatie zou ook voldoende hebben aan 0,5 Farad. Voor 39,95 Euro kun je een 1 Farad kopen geschikt voor elke installatie.

Tips

Probeer bij het aansluiten van draden altijd verschillende kleuren te gebruiken om verwarring te voorkomen. Verkeerd aansluiten betekend vaak dat dingen worden opgeblazen.

 • Plus (+) kabels = kleur rood
 • Min (-) kabels = kleur zwart of bruin
 • Remote (+) kabels = blauw
 • Speaker kabels (+)/(-) = kleur rood/zwart waarbij rood plus (+) is en zwart min (-)

193 Comments

Add a Comment
 1. dag iedereen ik zit met een vraagje weet iemand of je een subwoofer kan aansluiten op een ford fiesta mk7 ?

  1. Je kunt bestaande speakerdraden aftappen en daar een versterker op aansluiten.

 2. Hoe krijg ik in vredesnaam een schakelplop weg, vooral bij uitschakelen. Volgens mij heb ik alles al geprobeerd. Zou de plaats waar de massa op het chassis is aangesloten het probleem zijn? Vloer bestuurdersstoel.

  Mvg,

  Cees.

  1. De in en uitschakelplop kun je weg halen door een inschakelvertraging te plaatsen.
   Het beste geluid hou je door het niet te gebruiken gewoon puur dus.
   Hoe meer je er aan doet hoe meer verlies je krijgt door de componenten.

 3. Mijn excuses voor deze 2 bovenstaande reacties, heb de reactie al op de goede lijst geplaatst, dus deze 2 hier boven mogen weg..

 4. Op de condensator zitten 2 aanslutingen – en +, moet ik op de + dan de kabel vanaf het verdeel blok (1 naar 2) doen met een ring en nog een tweede ring voor een kabel naar mijn mono blok?

  of moet ik een verdeel blok 1 naar 3 hebben en daar de + van de condensator op aansluiten? dit lijkt mij fraaier, alleen je moet dan waarschijnlijk in de gaten houden dat de condensator zo dicht mogelijk bij de versterker zit?

  en kan dat een gewoon verdeelblok zijn, of moet er nog een zekering in zitten? zo ja hoeveel ampere? (sub van 250RMS 2 ohm en een composet van rond de 70RMS 4 ohm)

 5. Op de condensator zitten 2 aanslutingen – en +, moet ik op de + dan de kabel vanaf het verdeel blok (1 naar 2) doen met een ring en nog een tweede ring voor een kabel naar mijn mono blok?

  of moet ik een verdeel blok 1 naar 3 hebben en daar de + van de condensator op aansluiten? dit lijkt mij fraaier, alleen je moet dan waarschijnlijk in de gaten houden dat de condensator zo dicht mogelijk bij de versterker zit?

  en kan dat een gewoon verdeelblok zijn, of moet er nog een zekering in zitten? zo ja hoeveel ampere? (sub van 250RMS 2 ohm en een composet van rond de 70RMS 4 ohm)

 6. Hallo,

  Even een vraagje in verband met een volkswagen polo 2010 trendline 1.6TDI

  Heb bekisting en heel de koffer opgemaakt.
  0.75 kabel voor speakers, 4mm kabel voor de woofers.
  Woofers zijn de pioneer TS-SW3001s2 met monoblock GM-D8601
  (Aansluiten in parallel (standaard bij mono blocks) en dan kom ik ook aan die 1ohm van de versterker.

  Allemaal goed en wel, maar ik vind dus geen gaatje om voedingskabel door te trekken van de batterij.
  Wie oooh wie kan me hier in helpen waar ik makkelijk van batterij naar kabelgoot kan aan de zijkant van mijn auto?
  Want alles is zo compact, en kan hierdoor dus geen weg met mijn kabel.

  Aub help mij zodat ik het klusje kan afronden. 🙂

  Mvg, Mr.Pablo

  1. Heb je uiteindelijk dat gaatje nog gevonden? Zit met hetzelfde probleem…

 7. Dus 2 tulp stekkers van de radio naar mijn mono blok en dan kan ik achter mijn mono blok bijvoorbeeld nog een 2 kanaals versterker hangen voor een 2-weg composet voor voor in de auto met 2 kabeltjes met tulp stekkers?

  en deze tweede versterker kan ik gewoon door middel van een splitter aansluiten op de voeding kabel die naar het eerste mono blok loopt?

  Daarnaast heb ik ook nog een condensator van 1F, deze wil ik er ook nog tussen zetten, waar komt die dan in dit schema zoals hiervoor beschreven?

  1. Ja, achter je monoblok kun je een 2 kanaals versterker hangen.
   Je kunt inderdaad de spanning voor 2de versterker aftakken bij het monoblok.
   De 1F condensator plaats je aan het monoblok. Je krijgt dus je + en – binnen op het monoblok en hieraan maak je ook de condensator vast. Houdt de kabels voor de condensator dik en kort anders verlies je het effect van de condensator.

   1. Op de condensator zitten 2 aanslutingen – en +, moet ik op de + dan de kabel vanaf het verdeel blok (1 naar 2) doen met een ring en nog een tweede ring voor een kabel naar mijn mono blok?

    of moet ik een verdeel blok 1 naar 3 hebben en daar de + van de condensator op aansluiten? dit lijkt mij fraaier, alleen je moet dan waarschijnlijk in de gaten houden dat de condensator zo dicht mogelijk bij de versterker zit?

    en kan dat een gewoon verdeelblok zijn, of moet er nog een zekering in zitten? zo ja hoeveel ampere? (sub van 250RMS 2 ohm en een composet van rond de 70RMS 4 ohm)

 8. Beste,

  Ik heb een versterker met sub van mtx gekocht, zie onderstaande specs:

  RT251 :
  •CEA RMS Power : 1x 250W @ 2Ω, THD+N ≤1%
  •Low pass x-over : 12dB/oct variable from 40 to 400Hz
  •Signal-to-Noise Ratio (1 watt) : > 80dB
  •THD+Noise (Distortion) (1 watt) : ≤ 1%
  •Frequency Response (±1dB) : 20Hz-30000Hz
  •Maximum Input Signal : 6V
  •Maximum Sensitivity : 100mV
  •Dimensions : 310 x 180 x 55mm

  RT12DV :
  •RMS Power : 250W
  •Max Power : 750W
  •Impedance : 2Ω
  •Frequency response : 30Hz – 150Hz
  •Sensitivity : 92,8dB/2,83V/1m
  •Woofer diameter : 30cm (12’’)
  •Xmax : 12,0mm
  •Dimensions : 37x50x41,5cm

  Hier kreeg ik een kabel set bij, geheel compleet.

  Deze wil ik aansluiten op een losse auto accu die ik heb van 46 ampère.

  Deze heb ik opgeladen met een acculader van 8 ampère en wanneer ik de versterker er op aan wil sluiten leg ik er een druppellader aan van 6 ampère, dit lijkt me nog geen probleem toch?

  Ik heb een sony autoradio met 4x 45rms, deze radio wou ik direct aansluiten op de + van de accu met de gele en rode draad en de zwarte draad aan de – van de accu.

  Nu moet ik volgens mij een zekering tussen de radio en de accu zetten, maar hoeveel ampère moet dit zijn? moet dit wel als ik hem alleen op een losse accu aansluit of moet dit alleen wanneer ik hem in een auto aansluit? en moet deze tussen de accu en de rode draad of ook de gele draad van de radio?

  verder kan ik volgens mij de versterker gewoon met een 100 ampère zekering er voor direct op de accu aansluiten, en vervolgens de subwoofer op de versterker.

  En welke tulp stekkers moeten van de radio naar het mono blok? mijn radio heeft 2 tulp aansluitingen (rood en wit).

  Als ik nog iets vergeten ben te vermelden om een antwoord te geven op de door mij gestelde vragen hoor ik het wel,

  Alvast bedankt.

  1. Hallo aariejj,

   Je autoradio, heeft die niet aan de achterkant al een zekering zitten? Zo niet dan kun je een 10A zekering inzetten. Normaal komt deze tussen de gele draad en de plus van de accu. De rode draad is puur een contactslot trigger en trekt geen stroom. Zekeringen zijn altijd aan te raden.

   100A voor je versterker lijkt me ook meer dan genoeg.

   Wat bedoel je precies met de tulp aansluitingen naar je monoblok toe? op de radio heb je 1x rood en 1x wit en op je versterker 2x rood en 2x wit? Is dat het?

   1. Bedankt voor je razendsnelle reactie,

    Ik zag een schema bij 12vhifi.nl met 3 tulpkabels front/rear/sub dus daar komt mijn verwarring vandaan welke er in het monoblok voor de sub moeten.

    verder vond ik deze informatie over het mono blok:

    “”High-Level Ingang

    Inclusief EBC Bass Remote Control””

    Welke tulp kabels moeten dan van de radio naar het mono blok voor de sub?

    verder zijn mijn vragen tot zo ver beantwoordt,

    Bedankt!

    1. De High input ingang is een waar je de speakeroutput van je autoradio op aansluit. Niet alle autoradio’s hebben een tulp uit vandaar.

     De kabel die je hebt gezien is vermoedelijk een split kabel welke 1 signaalbron, welke je autoradio is, opsplitst in 3 outputs. Hiermee kun je 3 verschillende versterkers o.i.d. aansluiten. Als je deze kabel zou gebruiken maakt het dus niet uit of je de front/rear/ of sub gebruikt. Ze zijn allemaal het zelfde.

     Jij kunt gewoon met een simpele tulpkabel van de output van je autoradio naar de input van je versterker.
     Het mooie van je versterker is dat je ook een output hebt zodat je in de toekomst er nog een versterker achter kunt hangen.

 9. hallo,

  ik heb vandaag maar even mijn versterker en subwoofer is aangesloten. dit bij mijn auto die ik een paar maanden had fiat marea sedan.

  ten eerst heb ik een orgineel radio.
  ik heb een cougar 2000 watt versterker
  2 mtx thunder 4500
  en een hi low converter

  plus min aan de accu, (wel ff zekering er tussen), kabels na binnen weg werken. remote aan contact, versterker onder de achterbank hoedenplank los gehaald en de converter er tussen, tulp aansluiten. en je zou denken klaar is kees.
  maar nee,

  zodra ik de radio uit zet, begint het. constant bass, en wanneer ik de kofferbak open trek is het weg. als al de deuren open is, is het weer weg. het lijkt mij als ik geen muziek heb er geen geluid moet uit komen en vooral geen dikk bass wat ik niet een krijg bij een normaal lied. hoeden plank lijkt ook staties te zijn als ik er op drum hoor ik weer een diepe bas uit de subwoofer.

  kofferbak is merendeels metaal.

  = versterker
  = alle kabels
  =subwoofers

  werken allemaal wel, vorige auto geen problemen mee gehad. het enige nieuwe is de converter.

 10. Kan ik mijn versterker ook op normale stroom aansluiten gewoon van het huis voor op mijn kamer ????????

  1. Bedoel je stoom uit het stopcontact? Nee, je versterker heeft 12 volt gelijkspanning nodig. Je hebt daar dus een adapter voor nodig om dat te kunnen. Je zou eventueel een 12 volt acculader kunnen gebruiken van 10 Ampere. Een 2x 40 Watt versterker moet daar prima op draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *