Versterker aansluiten

Je wilt meer en harder geluid in de auto dus je gaat voor een extra versterker.
Versterker uitvoeringen


De meest voorkomende versterkers zijn 1, 2 of 4 kanaals.
Dit betekend hoeveel speakers je er op kunt aansluiten.

 • 1 kanaal versterker wordt vaak gebruikt voor een subwoofer
 • 2 kanaals versterker wordt vaak gebruikt voor 2 achterluidsprekers voor de hoedenplank
 • 4 kanaals versterker wordt vaak gebruikt om voorin en achterin het geluid harder te maken
De audio aansluiting


Een versterker moet altijd worden aangesloten op een autoradio.
De meeste versterkers hebben een High-input en een Low-input. Heb je een autoradio zonder speciale uitgangen (tulp) dan kun je de gewone speakeruitgang gebruiken voor de High-input. Heb je wel speciale uitgangen op je autoradio zoals SUB of AMP (tulp) dan kun je de Low-input gebruiken van de (eind)versterker.

Een versterker is ook vaak af te stellen met stelschroefjes. Hierbij kun je vaak de Gain (versterking) afstellen of het versterkingsvolume te fine-tunen.

Klik om te vergroten

Er zijn vele versterkers op de markt voor verschillende doeleinden. Zo is een subwoofer versterker voorzien van instelbare filters zoals een frequentiefilter. Deze zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen hoe hoog de laagste tonen mogen gaan. Als voorbeeld 10Hz – 100Hz.

De versterker voorzien van spanning en stroom

Een versterker kan veel stroom nodig hebben. Hoe meer bassen en lage tonen, hoe meer stroom je nodig hebt.

De plus kabel


Het is belangrijk een dikke stroomdraad voor de plus aan te leggen. Gebruik hiervoor indien mogelijk een rode kabel. Probeer hem op de accu zelf aan te sluiten en gebruik altijd een zekering! (om brand te voorkomen)
Plaats pas de zekering in de houder als de volledige installatie is voltooid.

De zekering


De zekering moet bij de accu komen te zitten en niet bij de versterker achterin de auto.De versterker zelf heeft ook altijd een zekering aan boord. Zorg dat de extra zekering net iets zwaarder is. (minimaal gelijk). Hier kun je een geschikte zekeringhouder kopen.

De massa / min


Houdt de min / massa kabel zo kort mogelijk. Het chassis van de auto is ook de massa. Alleen blank metaal geleidt elektriciteit. Je kunt vast wel een bout vinden in de kofferbak die aan het chassis vast zit waar je de massa draad van de versterker aan kunt bevestigen.

Remote aansluiting op de versterker

De versterker heeft ook een Remote aansluiting (Rem). Deze remote aansluiting maakt het mogelijk de versterker aan- en uit te zetten via je autoradio. De blauwe draad die op je autoradio zit geeft 12V + af om de versterker aan te zetten. Probeer indien mogelijk deze ook te voorzien voor een kleine zekering (max 1A). Mocht je kortsluiting maken met deze draad op de massa is niet meteen je autoradio stuk.

Niet op de verlichting aansluiten


Sluit de voeding van een versterker nooit aan op de verlichting! Hier is de bedrading niet voor bedoeld en zorgt voor storingen in de rem- en knipperverlichting.

Speakers aansluiten

Sluit eerst de speakers aan voordat je de de versterker voorzien van stroom. Alle speakers moeten worden aangesloten. Heb je meer speakeruitgangen op je versterker dan speakers om aan te sluiten dan heb je waarschijnlijk een probleem.

Sommige versterkers kun je overbruggen of in een 2 kanaals of meerkanaals modus zetten. Dit wordt Bridge of Bridgen genoemd. Dit kan nuttig zijn als je het vermogen wilt verdubbelen of 1 subwoofer speaker wilt aansluiten op een 2 of 4 kanaals versterker.

Elke speaker heeft een plus (+) en min (-). Sluit de plus van de speaker op de plus van de versterker. Dit is belangrijk want anders komen de lage tonen niet goed over uit de speaker.

Hieronder is een afbeelding van een 4 kanaals versterker met mogelijkheid tot overbruggen van kanalen.

Klik om te vergroten

Wat is een condensator en wat voegt dit toe

Een condensator is een component dat de spanning stabiel houdt. Een versterker kan bij lage tonen (bas) de spanning (van de accu) naar beneden trekken. Hierdoor kunnen de prestaties worden beïnvloed. Denk aan een minder krachtige bas.
Indien de plus (+) kabel niet dik genoeg is dan is de kans groter dat een condensator nut heeft.

De condensator plaats je zo dicht mogelijk bij je versterker. De condensator die een spanningsdip voorkomt en buffert kan op deze manier de versterker extra voeden en het stroomverlies over de plus kabel compenseren.

De condensator aka powercap aka power stabilizer wordt gekenmerkt door zijn capaciteit.
Veel condensatoren zijn 1 Farad. Sommige hebben een spanningsmeter aan boord.
Een kleine versterker installatie zou ook voldoende hebben aan 0,5 Farad. Voor 39,95 Euro kun je een 1 Farad kopen geschikt voor elke installatie.

Tips

Probeer bij het aansluiten van draden altijd verschillende kleuren te gebruiken om verwarring te voorkomen. Verkeerd aansluiten betekend vaak dat dingen worden opgeblazen.

 • Plus (+) kabels = kleur rood
 • Min (-) kabels = kleur zwart of bruin
 • Remote (+) kabels = blauw
 • Speaker kabels (+)/(-) = kleur rood/zwart waarbij rood plus (+) is en zwart min (-)

195 gedachten over “Versterker aansluiten”

 1. Hoi
  Ik heb een caliber rmd 571bt auto radio
  Die wil ik in me seat leon bouwen
  Dus ik dacht lekker makkelijk iso connector aan elkaar en genieten van muziek maar de radio doet helemaal niets
  Alle zekeringen zijn nog heel goed
  Hoop dat ik snel antwoord kan krijgen
  Gr dennis melis

  Beantwoorden
 2. nee heb me versterker er nu inzitten met een woofer erop aangesloten en twee speakers in me hoedenplank maar wil deze versterker en woofer er uit halen maar weet dan niet of ik van voor tot achter nieuwe kabels moet trekken voor de speakers omdat ze nu op de versterker staan en ik niet weet of er kabels van voor naar achter liggen .
  hoop dat het zo wat duidelijker is voor je in ieder geval bedankt voor je reactie !

  Beantwoorden
 3. hoi ik heb een versterker in me auto gebouwd en nou wil ik deze eruit gaan halen omdat ik de auto naar de originele staat wil brengen nou is mijn vraag kan ik dan nog gewoon me speakers ergens aansluiten of moet ik dan helemaal nieuwe draden enzo gaan trekken ?
  of hoe werkt dat ?
  hoop snell wat te horen groetjes david

  Beantwoorden
 4. Ik heb een autoradio van Pioneer gekocht met twee RCA uitgangen: 1 voor front en 1 voor back OF sub.
  Wat is het beste om te doen voor een mooi geluid:
  1.: Alle speakers via de ISO stekker aan de achterzijde van de radio en alleen de subwoofer via een vesterker naar RCA voor Back/sub.
  2.: Front speakers via een versterker naar de RCA voor front en Back speakers én sub via een 2 of 4 kanaals versterker naar RCA voor back/sub.
  Mijn doel is niet om gehoorbeschadiging te veroorzaken maar gewoon een lekker bassje onder mn muziek.
  Graag advies. (en misschien zelfs suggesties die ik nog niet genoemd heb)

  Beantwoorden
 5. Hallo,

  Ik heb een versterker en een subwoofer achter in mijn golf 2 staan.
  dit is mijn versterker: alpine 4/3/2 channel power amplifier mrv-f400.

  Wat is nu het geval. Ik reed naar huis en opeens stopt mijn subwoofer ermee en de speakers in de hoedenplank, wat heel vreemd is want alles werkte al ruim een jaar.
  Alle snoeren gechecked maar kan niets vinden. enige wat nu gebeurt is dat wanneer ik de radio aan doe ik een soort dreun/tik hoor komen uit de subwoofer.

  Iemand enig idee wat het probleem kan zijn?

  Met vriendelijke groet,
  Jan

  Beantwoorden
 6. hallo,

  ik heb gister een pakket van Crunch gekocht met een 1000w versterker en een subwoofer (allesin1 pakket)
  nu heb ik een kenwood radio type KDC-4057UR alleen als ik in de handleiding kijk staat er dat ik mijn subwooferuitgang aan en uit moet kunnen zetten, alleen krijg ik die optie nergens te zien als ik door het audio control menu scroll. weet iemand toevallig een oplossing? volgens de kenwood site moet ik gewoon een subwoofer op deze radio kunnen aansluiten.

  Groetjes Mike

  Beantwoorden
 7. misschien moet ik het anders vragen hoe kan ik me versterker aansluiten als ik op me radio geen tulp aansluiting heb maar op me versterker wel en geen high-input op de versterker heb

  Beantwoorden
 8. Goedendag,

  Ik heb een 6 kanaals 5000 watt versterker liggen die ik graag in mijn auto wil plaatsen. Klopt het dat ik alle 6 de kanalen moet aansluiten omdat die het anders niet doet?

  Groetjes,

  Robert

  Beantwoorden

Plaats een reactie