Versterker aansluiten

Je wilt meer en harder geluid in de auto dus je gaat voor een extra versterker.
Versterker uitvoeringen


De meest voorkomende versterkers zijn 1, 2 of 4 kanaals.
Dit betekend hoeveel speakers je er op kunt aansluiten.

 • 1 kanaal versterker wordt vaak gebruikt voor een subwoofer
 • 2 kanaals versterker wordt vaak gebruikt voor 2 achterluidsprekers voor de hoedenplank
 • 4 kanaals versterker wordt vaak gebruikt om voorin en achterin het geluid harder te maken
De audio aansluiting


Een versterker moet altijd worden aangesloten op een autoradio.
De meeste versterkers hebben een High-input en een Low-input. Heb je een autoradio zonder speciale uitgangen (tulp) dan kun je de gewone speakeruitgang gebruiken voor de High-input. Heb je wel speciale uitgangen op je autoradio zoals SUB of AMP (tulp) dan kun je de Low-input gebruiken van de (eind)versterker.

Een versterker is ook vaak af te stellen met stelschroefjes. Hierbij kun je vaak de Gain (versterking) afstellen of het versterkingsvolume te fine-tunen.

Klik om te vergroten

Er zijn vele versterkers op de markt voor verschillende doeleinden. Zo is een subwoofer versterker voorzien van instelbare filters zoals een frequentiefilter. Deze zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen hoe hoog de laagste tonen mogen gaan. Als voorbeeld 10Hz – 100Hz.

De versterker voorzien van spanning en stroom

Een versterker kan veel stroom nodig hebben. Hoe meer bassen en lage tonen, hoe meer stroom je nodig hebt.

De plus kabel


Het is belangrijk een dikke stroomdraad voor de plus aan te leggen. Gebruik hiervoor indien mogelijk een rode kabel. Probeer hem op de accu zelf aan te sluiten en gebruik altijd een zekering! (om brand te voorkomen)
Plaats pas de zekering in de houder als de volledige installatie is voltooid.

De zekering


De zekering moet bij de accu komen te zitten en niet bij de versterker achterin de auto.De versterker zelf heeft ook altijd een zekering aan boord. Zorg dat de extra zekering net iets zwaarder is. (minimaal gelijk). Hier kun je een geschikte zekeringhouder kopen.

De massa / min


Houdt de min / massa kabel zo kort mogelijk. Het chassis van de auto is ook de massa. Alleen blank metaal geleidt elektriciteit. Je kunt vast wel een bout vinden in de kofferbak die aan het chassis vast zit waar je de massa draad van de versterker aan kunt bevestigen.

Remote aansluiting op de versterker

De versterker heeft ook een Remote aansluiting (Rem). Deze remote aansluiting maakt het mogelijk de versterker aan- en uit te zetten via je autoradio. De blauwe draad die op je autoradio zit geeft 12V + af om de versterker aan te zetten. Probeer indien mogelijk deze ook te voorzien voor een kleine zekering (max 1A). Mocht je kortsluiting maken met deze draad op de massa is niet meteen je autoradio stuk.

Niet op de verlichting aansluiten


Sluit de voeding van een versterker nooit aan op de verlichting! Hier is de bedrading niet voor bedoeld en zorgt voor storingen in de rem- en knipperverlichting.

Speakers aansluiten

Sluit eerst de speakers aan voordat je de de versterker voorzien van stroom. Alle speakers moeten worden aangesloten. Heb je meer speakeruitgangen op je versterker dan speakers om aan te sluiten dan heb je waarschijnlijk een probleem.

Sommige versterkers kun je overbruggen of in een 2 kanaals of meerkanaals modus zetten. Dit wordt Bridge of Bridgen genoemd. Dit kan nuttig zijn als je het vermogen wilt verdubbelen of 1 subwoofer speaker wilt aansluiten op een 2 of 4 kanaals versterker.

Elke speaker heeft een plus (+) en min (-). Sluit de plus van de speaker op de plus van de versterker. Dit is belangrijk want anders komen de lage tonen niet goed over uit de speaker.

Hieronder is een afbeelding van een 4 kanaals versterker met mogelijkheid tot overbruggen van kanalen.

Klik om te vergroten

Wat is een condensator en wat voegt dit toe

Een condensator is een component dat de spanning stabiel houdt. Een versterker kan bij lage tonen (bas) de spanning (van de accu) naar beneden trekken. Hierdoor kunnen de prestaties worden beïnvloed. Denk aan een minder krachtige bas.
Indien de plus (+) kabel niet dik genoeg is dan is de kans groter dat een condensator nut heeft.

De condensator plaats je zo dicht mogelijk bij je versterker. De condensator die een spanningsdip voorkomt en buffert kan op deze manier de versterker extra voeden en het stroomverlies over de plus kabel compenseren.

De condensator aka powercap aka power stabilizer wordt gekenmerkt door zijn capaciteit.
Veel condensatoren zijn 1 Farad. Sommige hebben een spanningsmeter aan boord.
Een kleine versterker installatie zou ook voldoende hebben aan 0,5 Farad. Voor 39,95 Euro kun je een 1 Farad kopen geschikt voor elke installatie.

Tips

Probeer bij het aansluiten van draden altijd verschillende kleuren te gebruiken om verwarring te voorkomen. Verkeerd aansluiten betekend vaak dat dingen worden opgeblazen.

 • Plus (+) kabels = kleur rood
 • Min (-) kabels = kleur zwart of bruin
 • Remote (+) kabels = blauw
 • Speaker kabels (+)/(-) = kleur rood/zwart waarbij rood plus (+) is en zwart min (-)

193 gedachten over “Versterker aansluiten”

 1. Hallo,

  Ik heb een tijdje geleden een versterker, nieuwe speakers, nieuwe sub en nieuwe radio ingebouwd. Versterker op accu en geaard op de chassis. Tulp kabels langs de ene kant van de auto, plus kabel langs de andere kant. Helaas hoor ik een hoge piep die meegaat met het toerental van m’n auto. Enig idee wat ik hier aan kan doen?

  Gr. Jaap

  Beantwoorden
  • Hallo Jaap,

   De hoge piep wordt veroorzaakt door je dynamo. Wat je er aan kunt doen is een spanningsfilter te gebruiken. Deze zet je tussen de voeding en de versterker.

   Link

   In sommige gevallen kan je het ook oplossen door de massa (min) ergens anders vandaan te halen. Ik weet niet hoe je deze nu hebt lopen….? Pak je deze van voren weg via een lange draad op heb je hem aan je chassis in je kofferbak vastgemaakt met een korte kabel?

   3de optie is een ontstoor-condensator over je plus en min van je versterker zetten. Dit kan ook helpen.
   Hieronder de afbeelding en link van de ontstoringscondensator:


   Link

   Beantwoorden
 2. hoe sluit ik de condensator aan je heb zo verschillende installatie op internet
  heb keer aan gesloten deed ie me accu leeg trekken zonder ik mee gereden hebt dat ie 1 week stil staat
  hoe kan ik hem nu beste aan sluiten kan u me helpen hoe ik kan doen met een schema en beschrijving dank u alvast voor de moeite

  Beantwoorden
  • Heel eenvoudig, je versterker krijgt een + en -. Aan deze + en – koppel je ook de condensator.Probeer de draden dik en kort te houden. Hierdoor krijg je het meeste effect.

   Beantwoorden
 3. Hallo,

  Kan iemand mij helpen misschien een hele domme vraag. Ik heb een versterker en alles in me auto gebouwd ik kom er alleen niet uit welke 2 ingangen van me versterker ik moet gebruiken voor de signaal kabels het staat er nogal onduidelijk op ik heb namelijk 6 ingangen.

  alvast bedankt
  Kevin

  Beantwoorden
 4. Goedenavond,

  Heb een probleempje..
  Ik heb een andere auto gekocht, dus vandaag de radio/versterker/subwoofer overgezet…. Alles zit er op precies dezelfde manier in als de vorige auto..
  Maar nu doet de versterker het nie meer…
  Iemand een idee hoe dat kan? Ligt het miss aan de stekker van de autoradio? (Ben van. Lupo naar Seat gegaan)

  Alvast bedankt, Wouter

  Beantwoorden
 5. Hallo Rinus bedankt voor je reaktie,
  Jammer dat ik geen foto erbij kan plaatsen. op de verst. staat wel een bridge symbool,maar de aansluitingen staan boven en onder elkaar.
  ik heb zoals gezegd twee sub uitgangen op de parrot, wellicht heb je een voorstel/idee voor me.
  Mvg John

  Beantwoorden
 6. Hallo heb twijfels met aansluiten van mijn versterker.
  Heb een Parrot asteroid met naast de ISO stekker ook een linker en rechter subwoofer uitgang/ingang?. Female cinch)
  Een 4 kanaals versterker ,signat,furu 800
  Ik wil de versterker alleen gebruiken voor de sub aan te sturen.dus niet de voorspeakers.
  Weet niet meer hoe ik kan aansluiten zonder event.schade.
  Graag uw advies,alvast bedankt voor de reaktie

  Beantwoorden
  • Je hebt een 4 kanaals versterker waarvan je maar 2 kanalen wilt gaan gebruiken? Normaal behoor je op alle kanalen een speaker aan te sluiten om te voorkomen dat de eindtrap defect raakt. Sommige versterkers kunnen gebrugd worden waarbij je van 4 kanalen 2 kanalen kunt maken. Dit moet dan bij de speaker uitgangen vermeld staan. Als dit niet het geval is zou ik niet de 4 kanaals versterker inzetten voor een 2 kanaals klus.

   Beantwoorden
 7. Beste,
  Heb op mijn autoradio een subwoofer output, maar geen subwoofer input? of is dit niet nodig?
  Welke draad kan ik nog gebruiken als ik geen remotekabel op mijn autoradio heb?
  mvg
  Jurgen

  Beantwoorden
 8. hallo

  ik heb een autoradio merk onbekend ik had voorheen een clarion en had de audio output met tulpstekker aangesloten op mijn versterker ik dacht dit met mijn nieuwe radio ook tedoen dat gaat echter wel ik kan alleen het volume niet regelen wel als ik een speaker uitgang neem dan kan ik het volume regelen via audio output niet hij staat direct knetter hard weet iemand hiervoor een oplossing grt harry

  Beantwoorden
 9. Hallo,

  Ik heb een paar kleine vraagjes, ik heb een peugeot 308 hatchback, met een pioneer 2din navigatie (AVIC-F930BT) en een subwoofer die door peugeot geplaatst is (ronde buis).

  Nou zijn de achterdeurspeakers om te huilen en de voorspeakers ook niet geweldig..
  Ik wil dus voor een composet kopen, en voor achter nieuwe deurspeakers.

  Nou is volgens de boekjes mijn radio 4 x 50 W MOSFET-Verstärker,
  dus 4x 50W.

  Dit is natuurlijk niet veel en lijkt mij dat ik een versterker zal moeten plaatsen wil ik geluidsverbetering horen?

  Maar heb ik dan genoeg aan 1x 4kanaals versterker voor die composet + achterspeakers)

  en zijn er bepaalde aansluitingen oid bij aankoop van een versterker waar ik op moet letten?

  Mvg.

  Jeroen

  Beantwoorden
  • Op de versterker is een hi en low input handig.

   Goede speakers maken een groot veeschil. Probeer dat voordat je een verst3rker aansluit.

   4x 50 is vaak wel genoeg met goede speaker

   Beantwoorden
 10. Goede avond.

  Vraagje:

  Ik heb een autoradio welke aangesloten is met vier speakers. Nu heb ik een actieve subwoofer gekocht en deze gaat via de tulp worden aangesloten. Echter, kan ik het simpel houden en stroom halen van dezelfde + en – kabelboom als voor de radio?

  Dank alvast.

  Beantwoorden

Plaats een reactie