Versterker aansluiten

Je wilt meer en harder geluid in de auto dus je gaat voor een extra versterker.


Versterker uitvoeringen


De meest voorkomende versterkers zijn 1, 2 of 4 kanaals.
Dit betekend hoeveel speakers je er op kunt aansluiten.

 • 1 kanaal versterker wordt vaak gebruikt voor een subwoofer
 • 2 kanaals versterker wordt vaak gebruikt voor 2 achterluidsprekers voor de hoedenplank
 • 4 kanaals versterker wordt vaak gebruikt om voorin en achterin het geluid harder te maken

De audio aansluiting


Een versterker moet altijd worden aangesloten op een autoradio.
De meeste versterkers hebben een High-input en een Low-input. Heb je een autoradio zonder speciale uitgangen (tulp) dan kun je de gewone speakeruitgang gebruiken voor de High-input. Heb je wel speciale uitgangen op je autoradio zoals SUB of AMP (tulp) dan kun je de Low-input gebruiken van de (eind)versterker.

Een versterker is ook vaak af te stellen met stelschroefjes. Hierbij kun je vaak de Gain (versterking) afstellen of het versterkingsvolume te fine-tunen.

Klik om te vergroten

Er zijn vele versterkers op de markt voor verschillende doeleinden. Zo is een subwoofer versterker voorzien van instelbare filters zoals een frequentiefilter. Deze zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen hoe hoog de laagste tonen mogen gaan. Als voorbeeld 10Hz – 100Hz.

De versterker voorzien van spanning en stroom

Een versterker kan veel stroom nodig hebben. Hoe meer bassen en lage tonen, hoe meer stroom je nodig hebt.

De plus kabel


Het is belangrijk een dikke stroomdraad voor de plus aan te leggen. Gebruik hiervoor indien mogelijk een rode kabel. Probeer hem op de accu zelf aan te sluiten en gebruik altijd een zekering! (om brand te voorkomen)
Plaats pas de zekering in de houder als de volledige installatie is voltooid.

De zekering


De zekering moet bij de accu komen te zitten en niet bij de versterker achterin de auto.De versterker zelf heeft ook altijd een zekering aan boord. Zorg dat de extra zekering net iets zwaarder is. (minimaal gelijk). Hier kun je een geschikte zekeringhouder kopen.

De massa / min


Houdt de min / massa kabel zo kort mogelijk. Het chassis van de auto is ook de massa. Alleen blank metaal geleidt elektriciteit. Je kunt vast wel een bout vinden in de kofferbak die aan het chassis vast zit waar je de massa draad van de versterker aan kunt bevestigen.

Remote aansluiting op de versterker

De versterker heeft ook een Remote aansluiting (Rem). Deze remote aansluiting maakt het mogelijk de versterker aan- en uit te zetten via je autoradio. De blauwe draad die op je autoradio zit geeft 12V + af om de versterker aan te zetten. Probeer indien mogelijk deze ook te voorzien voor een kleine zekering (max 1A). Mocht je kortsluiting maken met deze draad op de massa is niet meteen je autoradio stuk.

Niet op de verlichting aansluiten


Sluit de voeding van een versterker nooit aan op de verlichting! Hier is de bedrading niet voor bedoeld en zorgt voor storingen in de rem- en knipperverlichting.

Speakers aansluiten

Sluit eerst de speakers aan voordat je de de versterker voorzien van stroom. Alle speakers moeten worden aangesloten. Heb je meer speakeruitgangen op je versterker dan speakers om aan te sluiten dan heb je waarschijnlijk een probleem.

Sommige versterkers kun je overbruggen of in een 2 kanaals of meerkanaals modus zetten. Dit wordt Bridge of Bridgen genoemd. Dit kan nuttig zijn als je het vermogen wilt verdubbelen of 1 subwoofer speaker wilt aansluiten op een 2 of 4 kanaals versterker.

Elke speaker heeft een plus (+) en min (-). Sluit de plus van de speaker op de plus van de versterker. Dit is belangrijk want anders komen de lage tonen niet goed over uit de speaker.

Hieronder is een afbeelding van een 4 kanaals versterker met mogelijkheid tot overbruggen van kanalen.

Klik om te vergroten

Wat is een condensator en wat voegt dit toe

Een condensator is een component dat de spanning stabiel houdt. Een versterker kan bij lage tonen (bas) de spanning (van de accu) naar beneden trekken. Hierdoor kunnen de prestaties worden beïnvloed. Denk aan een minder krachtige bas.
Indien de plus (+) kabel niet dik genoeg is dan is de kans groter dat een condensator nut heeft.

De condensator plaats je zo dicht mogelijk bij je versterker. De condensator die een spanningsdip voorkomt en buffert kan op deze manier de versterker extra voeden en het stroomverlies over de plus kabel compenseren.

De condensator aka powercap aka power stabilizer wordt gekenmerkt door zijn capaciteit.
Veel condensatoren zijn 1 Farad. Sommige hebben een spanningsmeter aan boord.
Een kleine versterker installatie zou ook voldoende hebben aan 0,5 Farad. Voor 39,95 Euro kun je een 1 Farad kopen geschikt voor elke installatie.

Tips

Probeer bij het aansluiten van draden altijd verschillende kleuren te gebruiken om verwarring te voorkomen. Verkeerd aansluiten betekend vaak dat dingen worden opgeblazen.

 • Plus (+) kabels = kleur rood
 • Min (-) kabels = kleur zwart of bruin
 • Remote (+) kabels = blauw
 • Speaker kabels (+)/(-) = kleur rood/zwart waarbij rood plus (+) is en zwart min (-)

183 Comments

Add a Comment
 1. Hallo,

  Kan iemand mij helpen misschien een hele domme vraag. Ik heb een versterker en alles in me auto gebouwd ik kom er alleen niet uit welke 2 ingangen van me versterker ik moet gebruiken voor de signaal kabels het staat er nogal onduidelijk op ik heb namelijk 6 ingangen.

  alvast bedankt
  Kevin

 2. hoe sluit ik de condensator aan je heb zo verschillende installatie op internet
  heb keer aan gesloten deed ie me accu leeg trekken zonder ik mee gereden hebt dat ie 1 week stil staat
  hoe kan ik hem nu beste aan sluiten kan u me helpen hoe ik kan doen met een schema en beschrijving dank u alvast voor de moeite

  1. Heel eenvoudig, je versterker krijgt een + en -. Aan deze + en – koppel je ook de condensator.Probeer de draden dik en kort te houden. Hierdoor krijg je het meeste effect.

 3. Hallo,

  Ik heb een tijdje geleden een versterker, nieuwe speakers, nieuwe sub en nieuwe radio ingebouwd. Versterker op accu en geaard op de chassis. Tulp kabels langs de ene kant van de auto, plus kabel langs de andere kant. Helaas hoor ik een hoge piep die meegaat met het toerental van m’n auto. Enig idee wat ik hier aan kan doen?

  Gr. Jaap

  1. Hallo Jaap,

   De hoge piep wordt veroorzaakt door je dynamo. Wat je er aan kunt doen is een spanningsfilter te gebruiken. Deze zet je tussen de voeding en de versterker.

   Link

   In sommige gevallen kan je het ook oplossen door de massa (min) ergens anders vandaan te halen. Ik weet niet hoe je deze nu hebt lopen….? Pak je deze van voren weg via een lange draad op heb je hem aan je chassis in je kofferbak vastgemaakt met een korte kabel?

   3de optie is een ontstoor-condensator over je plus en min van je versterker zetten. Dit kan ook helpen.
   Hieronder de afbeelding en link van de ontstoringscondensator:


   Link

  2. gaat dit om het geluid van cd radio of aux?
   indien aux een nieuwe kabel aanschaffen

 4. Hallo, ik heb een vraag. in de tekst staat: “Een versterker moet altijd worden aangesloten op een autoradio.” Moet dat echt? want ik wil hem thuis bij mn pc zetten, daarvoor koop ik een auto accu die 12v levert.

  Gr. Marijn

  1. Hoi Marijn,

   De tekst hoef je niet zo letterlijk te nemen. Tuurlijk kun je hem thuis op je pc aansluiten. Het gaat er om dat hij een muziekbron nodig heeft en dat kan ook je pc zijn.

 5. Hoe moet je de plus aansluiten aan de accu?

  1. Gebruik daarvoor een accuklem. De accuklem bevestig je aan de accupool van de accu. Vanaf dat punt kun je weer een kabel met of zonder zekering trekken.


   Link


   1. Beste Rinus, zo te horen heb je nogal wat ervaring, daarom de volgende vraag?
    Waar moet ik vooral op letten tijdens het bevestigen van de accu klem? Ik heb namelijk geen zin om onderstroom te staan.

    Als je bijvoorbeeld tijdens het monteren van de Accu klem aan de plus zit en dan tegelijker tijd het chassis aanraakt sta je dan onder stroom?

    1. Nee hoor, je kunt rustig de + en – van de accu tegelijkertijd vasthouden met je blote handen. Het is maar 12 volt. Dit voel je niet. Ook als de motor draait en de accu wordt bijgeladen kun je de accupolen rustig tegelijkertijd vastpakken.
     Monteer bij voorkeur altijd is de + klem en daarna de – klem.

 6. Hallo,,,

  Wilde eens weten want heb twee versterkers voor mijn auto maar moet ik die bijde van stroom kabel voorzien of kan ik die doorlussen????
  Ga er van uit bijde te voorzien van kabel maar heb wel eens gezien dat er meerdere versterkers worden door gelust.

  1. Hi Jhon,

   Ja, doorlussen kan. Zorg er wel voor dat de doorluskabel minimaal net zo dik is als de aanvoer kabel.
   Het kan nooit kwaad om nog een extra zekering te plaatsen.

   Audiosignaal (tulp) kun je ook splitsen als je wilt met een Y-cinch kabel.

   Link

   1. Dank voor reactie ,,,zekering. haal ik wel van de andere stroomkabel want heb twee setjes lige.

 7. heey ik heb een paar vragen stel ik koop een subwoofer van pioneer 1300watt max en 400watt rms moet ik dan een versterker voor 400 watt of voor die 1300watt dus peak

  en stel ik wil in me achterbak 1 subwoofer aansluiten en 2 normalen speakers en ik heb een 4 kanaals versterker hoe moet ik dan de laatse kanaal door lussen gwn de + en de – op 1 van de andere speakers er bij maken of wat anders ?

  1. kun je speaker uitgangen overbruggen op je versterker? Want dan kan het.
   Als voorbeeld : front : bridged gebruiken / rear : L + R gebruiken

 8. ik heb nu nog geen versterker maar ik ben van plan er 1 te gaan kopen en zelf een subwoofer kast bouwen dus ik dacht alsk eerst een beetje alles weet is dat namelijk makkelijk te montere alsk alles heb.

  1. Oh oke.
   Zorg dat je speakers een hoger vermogen aankunnen dan dat je versterker kan leveren. Hiermee voorkom je dat je de boel opblaast.

   Ook niet onbelangrijk is op de impedantie te letten. Dit is de ohm waarde van de speaker en versterker. Standaard auto speakers zijn 4 ohm.

   Hele zware subwoofer speakers willen vaker 2 ohm zijn. Als je versterker geschikt is voor 4 ohm en niet voor 2 ohm dan gaat de versterker kapot.
   Zelfde geldt voor een 1 ohm speaker op een versterker die tot 2 ohm mag gaan.

 9. ik heb een vraag
  ik heb een auto radio sony bt3800 u
  ik heb alles aangesloten zoals het moet maar als ik hansfree wil belle krijg totaal geen geluid uit mijn speakers
  ik heb een losse mircofroon er tussen gezet en daar krijg ik geen gehoor met hansfree bellen
  wie weet de oplossing voor mij

  1. Het kan zijn dat je telefoon niet compatibel is met de radio. Welke telefoon heb je?
   Kun je een ander toestel proberen?

 10. ik heb achter in mijn kofferbak een 12V aansluiting zitten kan ik daar ook de versterker van stroom voorzien?

  1. Die aansluiting kan maximaal 10ampere leveren. Een versterker tot 60watt kan wel.
   Mocht je zwaarder gaan aansluiten dan heb je kans dat er ergens een zekering sneuvelt.

 11. ik heb nu een versterker bedrading en subwofer gekregen… alles is nieuw dus lijkt mij dat het ook goed aan moet kunnen sluiten. ik probeer nu de rode( + ) draad aan te sluiten in de goede ingang. maar mijn (bekkie) is te groot? kan ik zomaar strippen en een kleinere proberen?

  1. Je bekkie is te groot?
   Bedoel je de schroefklem-aansluiting die te groot is of de kabel die te groot is? Of de kabelschoen die niet past onder de klem?

   Zorg dat je zo veel mogelijk contactoppervlak creëert.

 12. hallo

  ik heb een oude deh-2300r in een fiat fiesta uit 95 (mk3).
  hier wil ik een versterker en sub op aansluiten (magnat edition four).
  nu heb ik geen idee waar ik moet beginnen aangezien zowel de originele kabelboom als de radio geen iso hebben.
  heb ik meerdere verloop stukjes nodig?
  en moet ik kabels splitten of kan ik gewoon de tulpen aansluiten? kan ik ergens een schema vinden?
  groetjesss

  1. Ik weet niet of de autoradio een aansluiting heeft om een versterker te triggeren via de remote aansluiting. Dit wil zeggen dat de versterker pas aanspringt als de autoradio een (remote) puls uitgeeft.

   Heeft je autoradio een tulp uitgang om een versterker op aan te sluiten dan is dat een eitje.
   Je kunt, als de versterker het aankan, de signaaldraden van de speaker gebruiken als input op de versterker. Je versterker heeft in dit geval een high input aansluiting nodig.

   De plus en min voor de voeding kun je vanaf je accu/zekeringenkast weghalen en daarvoor heb je een multimeter nodig.

   1. bedankt voor de info.
    kan je voor mij controleren of mijn versterker dit aankan? en hoe doe ik dit?

    iken kan ik niet alleen de plus van mn accu gebruiken?

    mijn radio is van pioneer, deh-2300r
    en mn versterker van magnat, edition four.
    zou je kunnen kijken wat met deze setting het makkelijkst is?
    Bedankt!

 13. Goedendag
  ik heb een tijdje terug een golf 5 gekocht en ik zit nu met 1 probleem
  het is en ik wil de originele radio er in houden maar er zit geen tulp aansluiting op de autoradio
  Wat zijn de alternatieve om met versterker aan te sluiten?

  1. Signaal van de speakers aftappen en die op de versterker aansluiten op de high-input.

   1. dus ik moet gewoon een speaker kabel bij me huidige speaker kabel solderen en die op de high input van me versterker aansluiten?
    klinkt best raar dat kan toch nooit goed gaan?

 14. Goedendag,

  Ik heb een 6 kanaals 5000 watt versterker liggen die ik graag in mijn auto wil plaatsen. Klopt het dat ik alle 6 de kanalen moet aansluiten omdat die het anders niet doet?

  Groetjes,

  Robert

  1. De versterker moet ook werken als je niet alle 6 de kanalen gebruikt normaal gesproken.

 15. zijn er nog andere alternatieven om me versterker op me radio aan te kunnen sluiten zonder het via speaker kabel bij te zetten
  dat vertrouw ik niet zo

 16. misschien moet ik het anders vragen hoe kan ik me versterker aansluiten als ik op me radio geen tulp aansluiting heb maar op me versterker wel en geen high-input op de versterker heb

 17. hallo,

  ik heb gister een pakket van Crunch gekocht met een 1000w versterker en een subwoofer (allesin1 pakket)
  nu heb ik een kenwood radio type KDC-4057UR alleen als ik in de handleiding kijk staat er dat ik mijn subwooferuitgang aan en uit moet kunnen zetten, alleen krijg ik die optie nergens te zien als ik door het audio control menu scroll. weet iemand toevallig een oplossing? volgens de kenwood site moet ik gewoon een subwoofer op deze radio kunnen aansluiten.

  Groetjes Mike

  1. Hoeft niet. Gewoon aansluiten. Waarschijnlijk bedoelde ze wat anders. Handleiding worden soms niet goed vertaald.

 18. Hallo,

  Ik heb een versterker en een subwoofer achter in mijn golf 2 staan.
  dit is mijn versterker: alpine 4/3/2 channel power amplifier mrv-f400.

  Wat is nu het geval. Ik reed naar huis en opeens stopt mijn subwoofer ermee en de speakers in de hoedenplank, wat heel vreemd is want alles werkte al ruim een jaar.
  Alle snoeren gechecked maar kan niets vinden. enige wat nu gebeurt is dat wanneer ik de radio aan doe ik een soort dreun/tik hoor komen uit de subwoofer.

  Iemand enig idee wat het probleem kan zijn?

  Met vriendelijke groet,
  Jan

  1. staan de subwoofer en speakers allemaal op dezelfde versterker aangesloten? Versterker misschien stuk.

 19. hoi heb een vraag is het mogenlyk een tweede versterker aan te sluiten en wie heeft daarvoor my eventu tegen vergoeding een tekening van vr groeten

 20. Ik heb een autoradio van Pioneer gekocht met twee RCA uitgangen: 1 voor front en 1 voor back OF sub.
  Wat is het beste om te doen voor een mooi geluid:
  1.: Alle speakers via de ISO stekker aan de achterzijde van de radio en alleen de subwoofer via een vesterker naar RCA voor Back/sub.
  2.: Front speakers via een versterker naar de RCA voor front en Back speakers én sub via een 2 of 4 kanaals versterker naar RCA voor back/sub.
  Mijn doel is niet om gehoorbeschadiging te veroorzaken maar gewoon een lekker bassje onder mn muziek.
  Graag advies. (en misschien zelfs suggesties die ik nog niet genoemd heb)

 21. hoi ik heb een versterker in me auto gebouwd en nou wil ik deze eruit gaan halen omdat ik de auto naar de originele staat wil brengen nou is mijn vraag kan ik dan nog gewoon me speakers ergens aansluiten of moet ik dan helemaal nieuwe draden enzo gaan trekken ?
  of hoe werkt dat ?
  hoop snell wat te horen groetjes david

  1. Wat bedoel je precies met speakers ergens aansluiten? Gaat het over hoedenplank speakers of iets?

 22. nee heb me versterker er nu inzitten met een woofer erop aangesloten en twee speakers in me hoedenplank maar wil deze versterker en woofer er uit halen maar weet dan niet of ik van voor tot achter nieuwe kabels moet trekken voor de speakers omdat ze nu op de versterker staan en ik niet weet of er kabels van voor naar achter liggen .
  hoop dat het zo wat duidelijker is voor je in ieder geval bedankt voor je reactie !

 23. Hoi
  Ik heb een caliber rmd 571bt auto radio
  Die wil ik in me seat leon bouwen
  Dus ik dacht lekker makkelijk iso connector aan elkaar en genieten van muziek maar de radio doet helemaal niets
  Alle zekeringen zijn nog heel goed
  Hoop dat ik snel antwoord kan krijgen
  Gr dennis melis

  1. Meet met een multimeter of je +12 volt meet op de rode en gele draad. De zwarte draad is de min.

 24. Kan ik mijn versterker ook op normale stroom aansluiten gewoon van het huis voor op mijn kamer ????????

  1. Bedoel je stoom uit het stopcontact? Nee, je versterker heeft 12 volt gelijkspanning nodig. Je hebt daar dus een adapter voor nodig om dat te kunnen. Je zou eventueel een 12 volt acculader kunnen gebruiken van 10 Ampere. Een 2x 40 Watt versterker moet daar prima op draaien.

 25. hallo,

  ik heb vandaag maar even mijn versterker en subwoofer is aangesloten. dit bij mijn auto die ik een paar maanden had fiat marea sedan.

  ten eerst heb ik een orgineel radio.
  ik heb een cougar 2000 watt versterker
  2 mtx thunder 4500
  en een hi low converter

  plus min aan de accu, (wel ff zekering er tussen), kabels na binnen weg werken. remote aan contact, versterker onder de achterbank hoedenplank los gehaald en de converter er tussen, tulp aansluiten. en je zou denken klaar is kees.
  maar nee,

  zodra ik de radio uit zet, begint het. constant bass, en wanneer ik de kofferbak open trek is het weg. als al de deuren open is, is het weer weg. het lijkt mij als ik geen muziek heb er geen geluid moet uit komen en vooral geen dikk bass wat ik niet een krijg bij een normaal lied. hoeden plank lijkt ook staties te zijn als ik er op drum hoor ik weer een diepe bas uit de subwoofer.

  kofferbak is merendeels metaal.

  = versterker
  = alle kabels
  =subwoofers

  werken allemaal wel, vorige auto geen problemen mee gehad. het enige nieuwe is de converter.

 26. Beste,

  Ik heb een versterker met sub van mtx gekocht, zie onderstaande specs:

  RT251 :
  •CEA RMS Power : 1x 250W @ 2Ω, THD+N ≤1%
  •Low pass x-over : 12dB/oct variable from 40 to 400Hz
  •Signal-to-Noise Ratio (1 watt) : > 80dB
  •THD+Noise (Distortion) (1 watt) : ≤ 1%
  •Frequency Response (±1dB) : 20Hz-30000Hz
  •Maximum Input Signal : 6V
  •Maximum Sensitivity : 100mV
  •Dimensions : 310 x 180 x 55mm

  RT12DV :
  •RMS Power : 250W
  •Max Power : 750W
  •Impedance : 2Ω
  •Frequency response : 30Hz – 150Hz
  •Sensitivity : 92,8dB/2,83V/1m
  •Woofer diameter : 30cm (12’’)
  •Xmax : 12,0mm
  •Dimensions : 37x50x41,5cm

  Hier kreeg ik een kabel set bij, geheel compleet.

  Deze wil ik aansluiten op een losse auto accu die ik heb van 46 ampère.

  Deze heb ik opgeladen met een acculader van 8 ampère en wanneer ik de versterker er op aan wil sluiten leg ik er een druppellader aan van 6 ampère, dit lijkt me nog geen probleem toch?

  Ik heb een sony autoradio met 4x 45rms, deze radio wou ik direct aansluiten op de + van de accu met de gele en rode draad en de zwarte draad aan de – van de accu.

  Nu moet ik volgens mij een zekering tussen de radio en de accu zetten, maar hoeveel ampère moet dit zijn? moet dit wel als ik hem alleen op een losse accu aansluit of moet dit alleen wanneer ik hem in een auto aansluit? en moet deze tussen de accu en de rode draad of ook de gele draad van de radio?

  verder kan ik volgens mij de versterker gewoon met een 100 ampère zekering er voor direct op de accu aansluiten, en vervolgens de subwoofer op de versterker.

  En welke tulp stekkers moeten van de radio naar het mono blok? mijn radio heeft 2 tulp aansluitingen (rood en wit).

  Als ik nog iets vergeten ben te vermelden om een antwoord te geven op de door mij gestelde vragen hoor ik het wel,

  Alvast bedankt.

  1. Hallo aariejj,

   Je autoradio, heeft die niet aan de achterkant al een zekering zitten? Zo niet dan kun je een 10A zekering inzetten. Normaal komt deze tussen de gele draad en de plus van de accu. De rode draad is puur een contactslot trigger en trekt geen stroom. Zekeringen zijn altijd aan te raden.

   100A voor je versterker lijkt me ook meer dan genoeg.

   Wat bedoel je precies met de tulp aansluitingen naar je monoblok toe? op de radio heb je 1x rood en 1x wit en op je versterker 2x rood en 2x wit? Is dat het?

   1. Bedankt voor je razendsnelle reactie,

    Ik zag een schema bij 12vhifi.nl met 3 tulpkabels front/rear/sub dus daar komt mijn verwarring vandaan welke er in het monoblok voor de sub moeten.

    verder vond ik deze informatie over het mono blok:

    “”High-Level Ingang

    Inclusief EBC Bass Remote Control””

    Welke tulp kabels moeten dan van de radio naar het mono blok voor de sub?

    verder zijn mijn vragen tot zo ver beantwoordt,

    Bedankt!

    1. De High input ingang is een waar je de speakeroutput van je autoradio op aansluit. Niet alle autoradio’s hebben een tulp uit vandaar.

     De kabel die je hebt gezien is vermoedelijk een split kabel welke 1 signaalbron, welke je autoradio is, opsplitst in 3 outputs. Hiermee kun je 3 verschillende versterkers o.i.d. aansluiten. Als je deze kabel zou gebruiken maakt het dus niet uit of je de front/rear/ of sub gebruikt. Ze zijn allemaal het zelfde.

     Jij kunt gewoon met een simpele tulpkabel van de output van je autoradio naar de input van je versterker.
     Het mooie van je versterker is dat je ook een output hebt zodat je in de toekomst er nog een versterker achter kunt hangen.

 27. Dus 2 tulp stekkers van de radio naar mijn mono blok en dan kan ik achter mijn mono blok bijvoorbeeld nog een 2 kanaals versterker hangen voor een 2-weg composet voor voor in de auto met 2 kabeltjes met tulp stekkers?

  en deze tweede versterker kan ik gewoon door middel van een splitter aansluiten op de voeding kabel die naar het eerste mono blok loopt?

  Daarnaast heb ik ook nog een condensator van 1F, deze wil ik er ook nog tussen zetten, waar komt die dan in dit schema zoals hiervoor beschreven?

  1. Ja, achter je monoblok kun je een 2 kanaals versterker hangen.
   Je kunt inderdaad de spanning voor 2de versterker aftakken bij het monoblok.
   De 1F condensator plaats je aan het monoblok. Je krijgt dus je + en – binnen op het monoblok en hieraan maak je ook de condensator vast. Houdt de kabels voor de condensator dik en kort anders verlies je het effect van de condensator.

   1. Op de condensator zitten 2 aanslutingen – en +, moet ik op de + dan de kabel vanaf het verdeel blok (1 naar 2) doen met een ring en nog een tweede ring voor een kabel naar mijn mono blok?

    of moet ik een verdeel blok 1 naar 3 hebben en daar de + van de condensator op aansluiten? dit lijkt mij fraaier, alleen je moet dan waarschijnlijk in de gaten houden dat de condensator zo dicht mogelijk bij de versterker zit?

    en kan dat een gewoon verdeelblok zijn, of moet er nog een zekering in zitten? zo ja hoeveel ampere? (sub van 250RMS 2 ohm en een composet van rond de 70RMS 4 ohm)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voeg eventueel een foto toe (JPEG only)