Versterker aansluiten

Je wilt meer en harder geluid in de auto dus je gaat voor een extra versterker.
Versterker uitvoeringen


De meest voorkomende versterkers zijn 1, 2 of 4 kanaals.
Dit betekend hoeveel speakers je er op kunt aansluiten.

 • 1 kanaal versterker wordt vaak gebruikt voor een subwoofer
 • 2 kanaals versterker wordt vaak gebruikt voor 2 achterluidsprekers voor de hoedenplank
 • 4 kanaals versterker wordt vaak gebruikt om voorin en achterin het geluid harder te maken
De audio aansluiting


Een versterker moet altijd worden aangesloten op een autoradio.
De meeste versterkers hebben een High-input en een Low-input. Heb je een autoradio zonder speciale uitgangen (tulp) dan kun je de gewone speakeruitgang gebruiken voor de High-input. Heb je wel speciale uitgangen op je autoradio zoals SUB of AMP (tulp) dan kun je de Low-input gebruiken van de (eind)versterker.

Een versterker is ook vaak af te stellen met stelschroefjes. Hierbij kun je vaak de Gain (versterking) afstellen of het versterkingsvolume te fine-tunen.

Klik om te vergroten

Er zijn vele versterkers op de markt voor verschillende doeleinden. Zo is een subwoofer versterker voorzien van instelbare filters zoals een frequentiefilter. Deze zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen hoe hoog de laagste tonen mogen gaan. Als voorbeeld 10Hz – 100Hz.

De versterker voorzien van spanning en stroom

Een versterker kan veel stroom nodig hebben. Hoe meer bassen en lage tonen, hoe meer stroom je nodig hebt.

De plus kabel


Het is belangrijk een dikke stroomdraad voor de plus aan te leggen. Gebruik hiervoor indien mogelijk een rode kabel. Probeer hem op de accu zelf aan te sluiten en gebruik altijd een zekering! (om brand te voorkomen)
Plaats pas de zekering in de houder als de volledige installatie is voltooid.

De zekering


De zekering moet bij de accu komen te zitten en niet bij de versterker achterin de auto.De versterker zelf heeft ook altijd een zekering aan boord. Zorg dat de extra zekering net iets zwaarder is. (minimaal gelijk). Hier kun je een geschikte zekeringhouder kopen.

De massa / min


Houdt de min / massa kabel zo kort mogelijk. Het chassis van de auto is ook de massa. Alleen blank metaal geleidt elektriciteit. Je kunt vast wel een bout vinden in de kofferbak die aan het chassis vast zit waar je de massa draad van de versterker aan kunt bevestigen.

Remote aansluiting op de versterker

De versterker heeft ook een Remote aansluiting (Rem). Deze remote aansluiting maakt het mogelijk de versterker aan- en uit te zetten via je autoradio. De blauwe draad die op je autoradio zit geeft 12V + af om de versterker aan te zetten. Probeer indien mogelijk deze ook te voorzien voor een kleine zekering (max 1A). Mocht je kortsluiting maken met deze draad op de massa is niet meteen je autoradio stuk.

Niet op de verlichting aansluiten


Sluit de voeding van een versterker nooit aan op de verlichting! Hier is de bedrading niet voor bedoeld en zorgt voor storingen in de rem- en knipperverlichting.

Speakers aansluiten

Sluit eerst de speakers aan voordat je de de versterker voorzien van stroom. Alle speakers moeten worden aangesloten. Heb je meer speakeruitgangen op je versterker dan speakers om aan te sluiten dan heb je waarschijnlijk een probleem.

Sommige versterkers kun je overbruggen of in een 2 kanaals of meerkanaals modus zetten. Dit wordt Bridge of Bridgen genoemd. Dit kan nuttig zijn als je het vermogen wilt verdubbelen of 1 subwoofer speaker wilt aansluiten op een 2 of 4 kanaals versterker.

Elke speaker heeft een plus (+) en min (-). Sluit de plus van de speaker op de plus van de versterker. Dit is belangrijk want anders komen de lage tonen niet goed over uit de speaker.

Hieronder is een afbeelding van een 4 kanaals versterker met mogelijkheid tot overbruggen van kanalen.

Klik om te vergroten

Wat is een condensator en wat voegt dit toe

Een condensator is een component dat de spanning stabiel houdt. Een versterker kan bij lage tonen (bas) de spanning (van de accu) naar beneden trekken. Hierdoor kunnen de prestaties worden beïnvloed. Denk aan een minder krachtige bas.
Indien de plus (+) kabel niet dik genoeg is dan is de kans groter dat een condensator nut heeft.

De condensator plaats je zo dicht mogelijk bij je versterker. De condensator die een spanningsdip voorkomt en buffert kan op deze manier de versterker extra voeden en het stroomverlies over de plus kabel compenseren.

De condensator aka powercap aka power stabilizer wordt gekenmerkt door zijn capaciteit.
Veel condensatoren zijn 1 Farad. Sommige hebben een spanningsmeter aan boord.
Een kleine versterker installatie zou ook voldoende hebben aan 0,5 Farad. Voor 39,95 Euro kun je een 1 Farad kopen geschikt voor elke installatie.

Tips

Probeer bij het aansluiten van draden altijd verschillende kleuren te gebruiken om verwarring te voorkomen. Verkeerd aansluiten betekend vaak dat dingen worden opgeblazen.

 • Plus (+) kabels = kleur rood
 • Min (-) kabels = kleur zwart of bruin
 • Remote (+) kabels = blauw
 • Speaker kabels (+)/(-) = kleur rood/zwart waarbij rood plus (+) is en zwart min (-)

193 Comments

Add a Comment
 1. Hallo

  Ik heb geen vraag, maar heb veel aan je site gehad bij het aansluiten.
  Mijn complimenten, Bedankt

  1. Bedankt voor je reactie!

 2. Hoi Marcel
  Mijn vraag is als volgt heb een pioneer radio DEH-140UB met 1 paar tulp uitgangen.
  Daarbij heb ik een JBL versterker 4 kanaals en dan heb ik vervolgens 2 hoedeplankspeakers van JBL en een 1000 watt subwoofer. Kan dat met die radio of moet ik een ander? Die hoedeplankspeakers en subwoofer moeten toch over een 4 kanaals versterker kunnen? grtjs Stephan

  1. Hallo,

   Je kunt de autoradio hiervoor gebruiken. Ook kun je de 4 kanaals versterker gebruiken voor hoedenplank speakers en subwoofer.

   Bij een subwoofer moet je er wel altijd op letten dat de impedantie van de speaker (OHM) overeen komt met wat er op de versterker mag worden aangesloten.
   Een doorsnee versterker kan overweg met 4 Ohm speakers. Dit is standaard voor een auto audio set. Een subwoofer speaker (high-end) wil nog wel eens minder dan 4 OHM zijn. Dit staat bijna altijd op de subwoofer speaker.
   Indien de subwoofer speaker 1 of 2 OHM is kan de versterker defect raken (indien deze voor 4 OHM geschikt is).

   Om de autoradio aan te sluiten op de versterker moet je een tulp kabel hebben die zich opsplitst. Je wilt van 2 kanaals tulp (uitgang autoradio) naar 4 kanaals tulp (ingang versterker).
   Je kunt deze splitskabel hiervoor gebruiken.

 3. hallo,

  ik heb 2 versterkers achter in de auto liggen. 1 voor de sub en 1 voor de hoedeplank speakers. ik wil deze 2 versterkers door lussen. moet ik nu met de + en de – kabel naar voren naar de accu? of kan ik ook de min kort houden en op het chassis maken?

  alvast bedankt

  christian

  1. Ja hoor, de min kan ook aan het chassis vastgemaakt worden! Probeer hiervoor een dikke kabel te gebruiken.

 4. ik wil heb eer een 2e verterker bij gelegd voor de hoede plank speakers
  maar nou krijg ik ook bas over de hoede plank speakers
  hoe kan ik het krijgen zoo als het hoor???

  1. Je wilt de bas weg filteren uit de speakers?

   ->scheidingsfilter of afstellen indien mogelijk op de versterker

 5. hallo,

  ik heb een polo. ik wil mijn 2 versterkers in de auto leggen met een jbl sub 1000 watt.
  nu wil ik het zo aansluiten dat ik geen extra schakelaars nodig ben voor mijn versterkers. kan ik gewoon een plus en de min van de acu halen en dan bij een draad van de radio tussen zetten. dus als ik mijn auto radio aan zet dat dan pas mijn versterkers aan gaan?

  zo ja,

  hoe kan ik dit het beste doen?

  alvast bedankt

  1. Hallo,

   Je kunt inderdaad de plus en min vanaf de accu halen. Als je een standaard iso bekabeling hebt bij de autoradio dan kun je hiervoor de blauwe draad als ‘remote’ draad gebruiken voor op de versterker. Dit mag een heel klein dun draadje zijn.

   Indien je 2 versterkers gebruikt kun je de bedrading doorlussen tussen 2 versterkers.
   Het is niet onverstandig om een zekering te gebruiken bij de accu (100A of iets dergelijks).

 6. Heey, ik heb ook een vraagje, ik heb een mooi setje in me wagen liggen van Axton, elke keer als ik mijn radio uitzet dan ploft mijn hele installatie, wat me opvalt is, als ik hard muziek heb gedraaid dan is de plop kleiner. Weet u waar dit misschien aan kan liggen want ik ben de wanhoop nabij

  Groeten van Wesley

  1. Hallo Wesley,

   Hoe heb je de set aangesloten en waar bestaat de set uit (hoeveel speakers / versterkers en wat zit waar op)?

   Indien je een extra versterker hebt aangesloten op de autoradio, is hier dan een remote-draad vanuit de autoradio op aangesloten? (vaak blauwe draad)

 7. hallo

  De versterker is aan gesloten de + en – zitten goed alleen weet niet waar de remote kabel in moet in de radio. Is er een speciale ingang voor de remotekabel?

  1. Hallo Robin,

   Als er een autoradio aanwezig is met een iso aansluiting dan heb je de blauwe draad hiervan nodig. Hier kun je daar meer over lezen.

 8. Hallo,

  Ik had een vraagje,

  Moet de rode kabel echt direct vanaf de accu naar de versterker lopen?
  Er loopt namelijk al vanaf de accu een dikke rode kabel naar binnen de auto in voor de electronica in de auto zelf.
  Kan ik de spanning voor de versterker daar vanaf oppakken?
  Want het is namelijk erg lastig om vanaf de accu een kabel de auto in te krijgen omdat de motorbaai erg vol zit.
  Moet er echt een kabel vanaf de accu lopen, moet ik om t echt netjes te doen zelfs de hele luchtfilterbehuizing verwijderen.

  Graag hoor ik van u.

  MVG Marcel

  1. Hallo Marcel,

   Er loopt een hoofd-draad naar het zekeringen-kastje toe. Het zekeringen-kastje is een verdeelpunt met zekeringen. Je kunt hier dus een draad met zekering aan toevoegen.

   Het hangt er wel vanaf hoe zwaar de versterker is. Heb je echt een hele zware professionele versterker dan is het wellicht wel verstandiger om vanaf de accu een draad te trekken.

   De bedrading in de auto moet de stromen (ampere) die de versterker trekt wel aankunnen. Te dunne draden zijn niet geschikt. Deze kunnen heet worden door de hoge stromen (veel ampère) en defect raken met kortsluiting tot gevolg.

   Veel gemiddelde versterkers trekken niet ontzettend veel ampère.
   -Een autoversterker van 2 x 50 Watt Sinus Continu zal bij bas pieken 7,5A tot 10A verbruiken.
   -Een autoversterker van 2 x 75 Watt zal ongeveer tussen de 10A en 12,5A zitten bij bas pieken.

   Vanaf het zekeringen-kastje vertrekken draden naar andere verbruikers (achteruit verwarming als voorbeeld) die 10A, 15A en 25A gezekerd zijn.
   In de meeste gevallen kun je dus hier ook de versterker op aansluiten. Gerbuik altijd een extra zekering aan de kant van bron.

 9. moeten de kabels naar de accu helemaal toe of zijn die al bij die gat waar de radio zit ?

  1. Er zijn kabels op de plek waar de autoradio zit MAAR deze zijn niet bedoeld om een versterker te voeden / aan te sluiten.
   Deze bedrading is gemaakt voor een stroomverbruik van maximaal 5 tot 10 Ampere.

   Het beste en het meest veilige is om de bedrading (+ kabel) vanaf de accu te trekken. Gebruik hiervoor altijd een zekering. Dit voorkomt dat de bedrading beschadigd raakt.

 10. Bedank voor de nuttige tips. Heb eindelijk mijn versterker aangesloten die ik al een tijdje had liggen. Nu ik deze site heb doorgelezen heb ik de moed weer gekregen en is het gelukt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *