Versterker aansluiten

Je wilt meer en harder geluid in de auto dus je gaat voor een extra versterker.


Versterker uitvoeringen


De meest voorkomende versterkers zijn 1, 2 of 4 kanaals.
Dit betekend hoeveel speakers je er op kunt aansluiten.

 • 1 kanaal versterker wordt vaak gebruikt voor een subwoofer
 • 2 kanaals versterker wordt vaak gebruikt voor 2 achterluidsprekers voor de hoedenplank
 • 4 kanaals versterker wordt vaak gebruikt om voorin en achterin het geluid harder te maken

De audio aansluiting


Een versterker moet altijd worden aangesloten op een autoradio.
De meeste versterkers hebben een High-input en een Low-input. Heb je een autoradio zonder speciale uitgangen (tulp) dan kun je de gewone speakeruitgang gebruiken voor de High-input. Heb je wel speciale uitgangen op je autoradio zoals SUB of AMP (tulp) dan kun je de Low-input gebruiken van de (eind)versterker.

Een versterker is ook vaak af te stellen met stelschroefjes. Hierbij kun je vaak de Gain (versterking) afstellen of het versterkingsvolume te fine-tunen.

Klik om te vergroten

Er zijn vele versterkers op de markt voor verschillende doeleinden. Zo is een subwoofer versterker voorzien van instelbare filters zoals een frequentiefilter. Deze zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen hoe hoog de laagste tonen mogen gaan. Als voorbeeld 10Hz – 100Hz.

De versterker voorzien van spanning en stroom

Een versterker kan veel stroom nodig hebben. Hoe meer bassen en lage tonen, hoe meer stroom je nodig hebt.

De plus kabel


Het is belangrijk een dikke stroomdraad voor de plus aan te leggen. Gebruik hiervoor indien mogelijk een rode kabel. Probeer hem op de accu zelf aan te sluiten en gebruik altijd een zekering! (om brand te voorkomen)
Plaats pas de zekering in de houder als de volledige installatie is voltooid.

De zekering


De zekering moet bij de accu komen te zitten en niet bij de versterker achterin de auto.De versterker zelf heeft ook altijd een zekering aan boord. Zorg dat de extra zekering net iets zwaarder is. (minimaal gelijk). Hier kun je een geschikte zekeringhouder kopen.

De massa / min


Houdt de min / massa kabel zo kort mogelijk. Het chassis van de auto is ook de massa. Alleen blank metaal geleidt elektriciteit. Je kunt vast wel een bout vinden in de kofferbak die aan het chassis vast zit waar je de massa draad van de versterker aan kunt bevestigen.

Remote aansluiting op de versterker

De versterker heeft ook een Remote aansluiting (Rem). Deze remote aansluiting maakt het mogelijk de versterker aan- en uit te zetten via je autoradio. De blauwe draad die op je autoradio zit geeft 12V + af om de versterker aan te zetten. Probeer indien mogelijk deze ook te voorzien voor een kleine zekering (max 1A). Mocht je kortsluiting maken met deze draad op de massa is niet meteen je autoradio stuk.

Niet op de verlichting aansluiten


Sluit de voeding van een versterker nooit aan op de verlichting! Hier is de bedrading niet voor bedoeld en zorgt voor storingen in de rem- en knipperverlichting.

Speakers aansluiten

Sluit eerst de speakers aan voordat je de de versterker voorzien van stroom. Alle speakers moeten worden aangesloten. Heb je meer speakeruitgangen op je versterker dan speakers om aan te sluiten dan heb je waarschijnlijk een probleem.

Sommige versterkers kun je overbruggen of in een 2 kanaals of meerkanaals modus zetten. Dit wordt Bridge of Bridgen genoemd. Dit kan nuttig zijn als je het vermogen wilt verdubbelen of 1 subwoofer speaker wilt aansluiten op een 2 of 4 kanaals versterker.

Elke speaker heeft een plus (+) en min (-). Sluit de plus van de speaker op de plus van de versterker. Dit is belangrijk want anders komen de lage tonen niet goed over uit de speaker.

Hieronder is een afbeelding van een 4 kanaals versterker met mogelijkheid tot overbruggen van kanalen.

Klik om te vergroten

Wat is een condensator en wat voegt dit toe

Een condensator is een component dat de spanning stabiel houdt. Een versterker kan bij lage tonen (bas) de spanning (van de accu) naar beneden trekken. Hierdoor kunnen de prestaties worden beïnvloed. Denk aan een minder krachtige bas.
Indien de plus (+) kabel niet dik genoeg is dan is de kans groter dat een condensator nut heeft.

De condensator plaats je zo dicht mogelijk bij je versterker. De condensator die een spanningsdip voorkomt en buffert kan op deze manier de versterker extra voeden en het stroomverlies over de plus kabel compenseren.

De condensator aka powercap aka power stabilizer wordt gekenmerkt door zijn capaciteit.
Veel condensatoren zijn 1 Farad. Sommige hebben een spanningsmeter aan boord.
Een kleine versterker installatie zou ook voldoende hebben aan 0,5 Farad. Voor 39,95 Euro kun je een 1 Farad kopen geschikt voor elke installatie.

Tips

Probeer bij het aansluiten van draden altijd verschillende kleuren te gebruiken om verwarring te voorkomen. Verkeerd aansluiten betekend vaak dat dingen worden opgeblazen.

 • Plus (+) kabels = kleur rood
 • Min (-) kabels = kleur zwart of bruin
 • Remote (+) kabels = blauw
 • Speaker kabels (+)/(-) = kleur rood/zwart waarbij rood plus (+) is en zwart min (-)

189 Comments

Add a Comment
 1. heb ik bij een kabeldikte van 10 mm een condensator nodig?

 2. Hallo, Ik heb een vraag met betrekking to het aansluiten van de autoradio op de versterkers. Ik heb een auto radio met een gewonen tulp uitgang (RCA). Een versterker Mono geschakeld voor mijn sub met een tulp ingang. Voor de hoedenplank heb ik een 4 kanaal versterker met 2 tulp ingangen. Kortom ik moet vanaf mijn radio 1 tulp (rood/wit) naar mijn versterkers 3 tulp (rood/wit) Nu heb ik vanaf mijn radio beide (RCA) aansluitingen doormiddel van een y splitter de gescheiden. 1 naar me sub. De andere weer gescheiden met twee Y spitters naar me 4 kanaal versterker. Helaas lijkt de installatie in te houden en geeft lang niet het geluid wat die hoort te geven…….. Iemand een tip?

  Moet bv alle wit RCA uitgangen op wit ingangen van de versterkers? (dan geeft me kist een raar geluid..)

 3. als je de +kabel van versterker naar de accu plaats en een kabel van versterker rem naar de blauwe kabel op de radio dan krijgt de versterker toch 2 keer 12 volt en geen negatieve stroom hoe kan dat

  1. nee die rem is er voor om de versterker uit te schakelen zodra jij je contact uit zet. anders trekt deze je accu leeg zonder dat je hem gebruikt.

 4. Ik wil een subwoofer in mijn C3 Picasso 2009 plaatsen.Hoe kan ik die het beste aansluiten?

  1. Rode draad door je schutbord trekken naar je kofferbak, en vanaf je radio een dun draadje naar de kofferbak voor de remote , en tulpkabels voor geluid input. (Als je radio dit kan), Versterker aansluiten, en die weer op een subwoofer. Zwarte draad vanaf de subwoofer naar je chassis (Stukje schuren of een bout zoeken die massa maakt)

 5. Bedankt, Mitchell maar mijn autoradio heeft geen tulpaansluiting. Dus het moet op een andere manier.

  1. Neem MTX, kun je de versterker direct vanaf de speakerkabel aansluiten.

 6. Weet iemand de kleuren van de draden van de achter luidsprekers van mijn C3 Picasso van 2009.
  vooral de linkerkant kom ik niet uit. ik wil namelijk een aftakking maken bij de deurstijl vanuit de kabelboom.
  En dan naar de aktive subwoofer.

 7. Onlangs een nieuwe peugeot 308 (versie 2015) gekocht met een tabletachtig scherm als autoradio.( op sommige sites spreken ze van een t9 model ?) Door wat te googlen komen we er achter dat deze nieuwe systemen geen sub out hebben als ook geen remote om de versterker op / af te zetten. Graag zou ik 2 subs in de kofferruimte willen plaatsen aangestuurd door een mono blok versterker. ( dit hebben we al een keer in onze peugeot 207 gedaan , maar daar hebben we een kenwood autoradio met de juiste aansluitingen ingeplaatst ) Bedoeling is dat we een 12v+ kabel van de batterij naar het koffer gedeelte. De massa kunnen we van het Chassis halen. het signaal nemen we uit het linker achter portier van de luidspreker en plaatsen er een High-Low-Level convertor tussen naar onze versterker. Enkel weten we nu niet hoe we het moeten oplossen met de remote draad , omdat deze autoradio deze niet meer aan boord heeft. Hebben we hier in een topic gelezen dat dit een 12v+ draad is waar stroom komt op te staan als het contact op staat. We hebben een aansteker aansluiting in de kofferbak zitten hebben we gemerkt die enkel werkt als je het contact op zet. Kunnen wij hier een remote draad van maken met een 1A zekering er tussen om schade te voorkomen en in de aansteker pluggen en zo naar de versterker leiden?. Of bestaat er mogelijke elektronica die we aan kunnen kopen en als remote laten fungeren? we hopen dat iemand hier een antwoordje kan op geven. Hebben alle info bij de hand om ons project te starten enkel de remote hou ons nog even tegen.

 8. Net als de twee reacties hierboven, ga ik bij mijn auto versterkers en speakers installeren.

  Als ik het project afgerond heb ga ik mijn ervaringen delen.

  Hoe en wat?
  1. Audio signaal aftakken van de fabrieksspeakers bij de achterportieren wegens het ontbreken van rca uitgangen op het o-zo geavanceerde tablet headunit met veel toeters en bellen.
  2. Geluk bij een ongeluk zijn mijn autoversterkers voorzien van een mogelijkheid speakeruitgangen van de fabrieksspeakers te accepteren als input van audiosignaal.
  3. Remote kabel overbodig doordat mijn autoverstekers automatisch inschakelen als er signaal komt vanaf speakerkabel die vanaf de fabrieksradio komt. Bij rca gebruik moet ik een remote kabel gebruiken, maar op die manier ga ik niet aansluiten dus niet van toepassing.
  4. Wat ik al gedaan heb: + Pluskabel vanaf de motorruimte doorgetrokken naar de kofferbak en alles netjes weggewerkt.
  – Minkabel aangesloten op een stuk geschuurt autochasis.
  De versterkers ingebouwd achterin.
  5. Wat nog te doen: + Pluskabel aansluiten op de autoaccu, Aftakken achterluidsprekers (fabrieks), en die kabel naar de imput van de versterkers. De speakers op de versterkers aansluiten en afstellen.
  6. Idee erachter en motivatie: Het fabriekssysteem blijft de fabrieksspeakers voorin bedienen. Wil ik pompen dan fade ik naar de achterluidsprekers die er in princiepe niet meer zijn zodat de versterkers aangaan en systeem2 zijn werk gaat doen.
  7. Systeem: Twee speakers voorin 1 sub achter.

  1. Hoi heb jullie forum ff gekezen maar ff een vraag hoop dat jullie me kunnen helpen heb een 2 din kenwood autoradio 4 speakers deuren via radio een active sub dus met versterker maar nu wil in hoedenplank 2 3 weg speakers en als optie nog 2 tweeters die over heb van 3 weg sprekers die in deur heb dus paar vragen 1 kan ik blauwe coax spitten net als de remote ( dunne blauwe kabel) of moet complete 2de set kabels halen vraag 2 kan ik die tweeters met crosover samen op 1 luidsprekerkabel en dan met een extra 2 weg versterker?

 9. Hallo, kan ik een 4 kanaals versterker aansluiten op de speakeruitgsng van mijn autoradio (Saab 9-3) en dan zowel 2 speakers als een subwoofer aansluiten op de versterker?

 10. Goedemiddag!

  Ik heb een raar vraagje betreft mijn versterker..
  Ik heb sinds kort een nieuwe autoradio en alles werkt op de juiste manier.
  Behalve als ik stil sta met een draaiende motor (voor het stoplicht bijv.). Op het moment van stilstaan gaat de versterker uit. Als ik daarna weer optrek gaat hij weer aan.

  Aan de bedrading van de accu naar de versterker is niets veranderd..

  Bij voorbaat dank!
  Thomas

  1. Ik zit met een gelijkaardig probleem zitten er al een paar dagen met te sukkelen

   1. Spanning staat op een via het contactslot geschakelde aansluiting. Op een vaste 12V aansluiting platsen.

 11. Zet gewoon harder jonguhhhh

 12. Hallo,

  Kan ik op een 4 kanaals versterker (bijvoorbeeld de jbl GX-A604) ook 1 sub en 2 hoedenplank speakers aansluiten?
  Of moet ik hier 2 verschillende versterkers voor hebben?

  Ik hoor het graag,
  Mvg Freek

 13. Hallo allemaal, hier een amateur die een actief subje in zijn auto wil aansluiten…
  Het betreft een Hertz HZDBA 200.
  Dit kistje heeft maar 1 stekker waar alle aansluitingen aan gekoppeld moeten worden.
  Nu heb ik het verleden vaker een versterker “ingebouwd”, maar bij die versterkers kon de plus kabel (die vrij dik is, met zekering een paar decimeter na de accu) direct met de gebruikelijke metalen klemmetje noem ik het maar, aan de versterker “geschroeft” worden.

  Hier komt dan eindelijk mijn vraag: hoe connect ik veilig een dun draadje aan de dikke rode draad, die naar de accu gaat?

  Vraag twee: is het nogsteeds zo dat de tulpkabel niet aan de kant van de overige kabels mag lopen ivm storing/ruis?

  Groetjess
  Philip

 14. Help!
  Ik ben mijn versterker aan het aansluiten maar de zekering op de versterker blijft steeds kapot gaan.
  Zit dan de minkabel niet goed aangesloten?

 15. Hoe voorkom ik dat de condensator de accu leeg trekt als de auto stil/uit staat

 16. Hallo, mijn versterker lijkt non-stop onder stroom te staan, lampje lijkt nooit uit te gaan. Ik kan mijn radio ook aanzetten als de sleutel niet in het contact zit. zou dit betekenen dat die hele remote kabel dan geen zin heeft? Kan iemand mij hierin advieseren hoe ik dit zou kunnen veranderen?

 17. Alles aangesloten 1 box werk de rest niet
  Heb je meschien een idee hoe dat kan
  Alles is nieuw ook de kabels

 18. Hallo ik heb me versterker aangesloten via een 2 tin eadio
  Android me versterker gaat wel aan maar komt geen geluid enig idee hoe dit kan oplossen???

 19. heb MC2 campus (microcar /45 km wagen)
  heb een vraag waar kan je de min draad aan sluiten aan de chassis omdat de meeste kunsttof is aan de wagen moet ik soms onder de motorkap kijken om daar aan te sluiten en waar dan?

 20. Wat ik mis in deze handleiding is bijvoorbeeld hoe je de aders vastmaakt aan de zekering, de accu en de versterker. 10 kwadraat aders zijn bijvoorbeeld lastiger te verbinden dan standaard huis tuin en keuken draad. Solderen of krimpen? Vertinnen voordat ze in een schroefverbinding gaan? Dat soort dingen.

 21. Hallo mijn naam is Henk de Groot.
  Mijn zoon heeft een honda civic ep1, 1.4 sport.
  Hierin hebben wij een DEH-X7800DAB geinstalleerd.
  Achterin hebben wij een 4×90 Watt versterker zitten.
  De + kabel, een hele dikke en de remote kabel, hebben wij via de bijrijderskant lopen.
  De – , massa is ook een hele dikke, deze is +/- 50 cm lang en zit zo dicht mogelijk bij de versterker gemonteerd.
  De tulpen, voor en achter, heb ik via de bestuurderskant lopen.
  Wanneer de uit staat is er niets aan de hand, maar wanneer ik de auto start en de motor loopt heb ik een ruis op de achtergrond, geen piep of zo.
  Wat kan dit veroorzaken.
  benieuwd naar jullie reactie, Henk de Groot

 22. Beste iedereen,

  Na bijna 15 jaar ga ik weer eens een auto voorzien van wat beter geluid. Het is alleen graven van wat de beste opstelling en aansluiting ik moet gebruiken. Ik kan dus wel wat pointers gebruiken. Mijn auto is een cabrio dus wil zowel voor als achter de boel via een versterker laten lopen. Uiteraard draai ik de achterkant wat meer dicht om het geluid meer van voren te laten komen. Ik heb een nieuwe radio met line out, aux in en aux uit. 4 kans als versterker voor de boxen voor en achter. Tweakers gaan denkelijk niet op de versterker. Daarnaast heb ik ook een actieve bass voor onder mijn stoel. Wat betreft het stroom weet ik wel hoe dat moet, de kabels liggen al klaar! Het gaat mij echt om de versterker en actieve bass goed aan te sluiten. Wie heeft wat tips?

  Alvast bedankt

  Gr

  Gary Robinson (ook op Facebook, woonplaats Terneuzen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × drie =

voeg eventueel een foto toe (JPEG only)