Elektriciteit en zekeringen

Spanning en stroom

Je hebt spanning (Volt) en stroom (Ampère). De spanning is het voltage waarop waarop dingen werken. Een autolampje werkt op 12V.
De stroom (energie/kracht) is wat dingen nodig hebben. Een autolampje weer als voorbeeld kan 55W (Watt) verbruiken. De stroom die hij nodig heeft is dan 4,6A (Ampère).
Rekensom: Watt delen door Volt is Stroom.Dynamo

De dynamo laadt de accu op. De dynamo draait als de motor draait en wekt hierdoor energie op. Om een accu op te laden (te vullen) heb je meer spanning nodig dan dat er uit de accu komt. Een 12Volt auto accu kun je met 13 of 14Volt opladen. De spanning die van de dynamo komt moet dus hoger zijn dan 12Volt. Als je op de accu polen meet terwijl de motor draait zul je dus een hogeren spanning dan 12Volt moeten meten. Vaak gaat er een accu icoon branden in het dashboard als de dynamo niet goed bijlaad (met een draaiende motor).

Elektriciteit in de auto

De auto heeft 12V (Volt) aan boord. Deze komt uit de accu die onder de motorkap zit. De accu wordt niet alleen gebruikt voor het starten van de auto maar ook voor de verlichting, de ventilatie en onder andere ook de autoradio.Zekeringkast

In de auto (onder het dashboard) en onder de motorkap zit een zekeringkast. Zekeringen worden ingezet om kortsluiting of overbelasting te voorkomen.

Alle verbruikers van verlichting tot en met de radio krijgen een eigen zekering in de zekeringkast.

De zekeringkast is een soort verdeelstation. Vanaf de accu loopt er eerst een kabel naar de zekeringkast. Vanaf hier worden er allemaal 12V lijntjes verdeeld over verschillende verbruikers.

Zekeringen

Niet elke verbruiker verbruikt evenveel stroom. Daarom worden zekeringen aangepast op de verbruiker. Een achterruitverwarming die 8A (ampère) verbruikt zal dan ook afgezekerd worden met een 10A zekering. Als er iets fout gaat (bv kortsluiting) dan loopt de stroom hoger op dan de 8A. De zekering laat van 0A tot 10A door en gaat daarna stuk.
Zekeringen zijn dus belangrijk want kortsluiting kan brand veroorzaken.

Autozekeringen zijn er in verschillende standaard waarden. Om ze makkelijk te herkennen hebben ze de waarde op de zekering gezet en elke waarde een kleur gegeven.

  • Donkerbruin = 7,5A
  • Rood = 10A
  • Blauw = 15A
  • Geel = 20A
  • Wit (doorzichtig) = 25A
  • Groen = 30A


Er loop een draadje door de zekering van het ene pootje naar de andere. Je kunt niet altijd hier aan zien of de zekering nog heel is. Dit moet je meten.

Zekeringen kun je o.a. kopen bij Tankstation, Brezan, Hallfords, Action en Gamma. Tevens zitten ze ook vaak in het doosje van je reserve lampensetje.

Recente reacties