Dubbel DIN / 2 DIN

Wat is dubbel DIN / 2 DIN

Dubbel DIN, ook wel 2 DIN genoemd is het formaat van de autoradio / navigatie radio.
Een normale platte autoradio noemen we een 1 DIN. Als de autoradio 2 x zo hoog wordt krijg je 2 DIN, dubbel DIN dus.

Afbeelding hieronder: Links 1 DIN / Rechts 2 DIN

       

Dubbel DIN luxe radio

Dubbel DIN radio’s hebben vaak een LCD display (6,2 inch of 7 inch) met eventueel touchfunctie. Je hebt ze in allerlei luxe uitvoeringen / opties zoals GPS navigatie, Digitale of analoge TV, BlueTooth carkit geïntegreerd.

Soms past ook een Dubbel DIN

Soms heb je bij een 1 DIN radio nog een loos vakje boven of onder de radio. Indien je deze weghaalt past je 2 DIN radio.
          

Afmetingen 1 DIN en 2 DIN

1 DIN = +/- 180mm breed en 50mm hoog

2 DIN = +/- 180mm breed en 100mm hoog

De uitsparingen in de auto kunnen nog wel eens wat groter zijn waardoor een afdek-raam of rand benodigd is. Deze zit vaak bij de 2 DIN autoradio.

Meet voor het aanschaffen van een dubbel DIN autoradio de ruimte op die je hebt.Dubbel DIN autoradio aansluiten

Een Dubbel DIN (2 DIN) radio sluit je net zo aan als elke andere moderne autoradio. Met een ISO stekker dus. Meer over ISO stekkers kun je hier lezen.

De dubbel DIN radio beschikt vaak over meer aansluiten dan alleen voeding en speakers.

Hieronder geven we een voorbeeld van hoe het kan zijn.

 1. Brake control. Deze draad aansluiten op de plus (+) van de handremschakelaar. Voor sommige functies zoals TV kijken of DVD kijken kunnen onveilig zijn tijdens het rijden.
  Als de handrem er op staat dan zal de eventuele veiligheidsmelding verdwijnen.
  Indien je deze functie onzin kun je het beste deze draad definitief aan de plus koppelen.
 2. Back car control. Deze draad activeert de achteruit-rij-camera functie. Zodra hier een plus (+) op komt schakelt het LCD display over naar de camera ingang (13).
  De camera moet worden voorzien van spanning welke je aftapt van de achteruitrij verlichting.
 3. ISO connector. Hier worden de speakers en voedingsspanning op aangesloten.
 4. Steering wheel control. Dit is vaak een 2- of 3 aderige aansluiting. De stuurbedieningaansluiting kijkt naar een weerstandwaarde van de stuurbediening.
  Bij een 2 aderige aansluiting heb je alleen de variabele weerstandwaarde. Bij een 3 aderige aansluiting zit er ook een plus en min bij.
 5. Rear audio out R/L. De achterluidspreker aansluiting (links en rechts) kan aan een versterker worden gekoppeld d.m.v. tulp (cinch).
 6. Front audio out R/L. De voorluidspreker aansluiting (links en rechts) kan aan een versterker worden gekoppeld d.m.v. tulp (cinch).
 7. Subwoofer audio out. Op de aansluiting is een versterker aan te sluiten waar een subwoofer speaker op aan is geloten. Het linker en rechter kanaal zijn gecombineerd.
 8. Aux audio in R/L. Een audio ingang (links en rechts) om je eigen muziekbron op aan te sluiten.
 9. Head light control. Hier kun je net als op de ISO connector de verlichting op aansluiten. Als de koplampen aan gaan dan gaat ook de verlichting van de radio branden. Ook hier moet een plus (+) op worden aangesloten.
 10. Video out 1. Dit is een video uitgang om een extra beeldscherm op aan te sluiten. Vaak wordt er een hoofdsteun monitor aangekoppeld. Uitgang is Video-composite.
 11. Video out 2. Dit is een 2de video uitgang om nog een extra beeldscherm op aan te sluiten. Zo kunnen er 2 hoofdsteunen worden voorzien van een monitor.
 12. Aux AV in. Hier kun je een externe videobron op aansluiten. Stel je heb een spelcomputer die je wilt aansluiten, dan kan dat op deze input.
 13. Back sight camera. Hier sluit je de achteruit-rij-camera op aan. De video out van de camera (video-composite) komt hier aan vast.
 14. Radio antenna. De antenne voor de radio sluit je hier op aan. Heel soms heb je een verloopkabel nodig om het passend te maken. Afhankelijk van je auto.
 15. iPod aansluiting. Hier kun je een iPod, iPad 1/2/3, en een iPhone 3/4 op aansluiten. Alle muziek kun je dan via je iPod / iPad / iPhone afspelen en horen op de luidsprekers.
 16. TV antenna. Hier sluit je een antenne aan om TV zenders te kunnen ontvangen. Nederland 1, 2 en 3 zijn vrij te ontvangen.
 17. GPS Antenna. Hier sluit je de GPS antenne op aan om te kunnen navigeren met de navigatie. De antenne kabel is vaak lang genoeg om een mooie plek te vinden voor de antenne. Achter of boven het dashboardkastje kun je vaak de antenne wegwerken. De antenne is voorzien van een magneet en rondom het dashboard kastje zit metaal. Dit geeft vaak een goed ontvangst resultaat.

Een passende camera kopen.Home

Gemiddelde beoordeling:

★★★★★


4.7
gebaseerd op

4
reviews

5
1

71 gedachten over “Dubbel DIN / 2 DIN”

 1. ik wil een autoradio inbouwen in mijn boot maar heb maar twee luidsprekers in mijn boot en er zitten bekabeling op de radio voor vier hoe ga ik dit uitvoeren stroom aan boord i s12 volt plus en min op accu hoe sluit ik de twee luidsprekers aan op mijn autoradio

  Beantwoorden
  • plus is plus rood en geel aan elkaar aan roode van 12 v geel zwarte niks mee doen blauw zwarte ook niks mee doen de rest is voor 4 speakers als je antenne hebt moet je de juiste aansluiting kopen op coolblue

   Beantwoorden
 2. Hallo ik heb 2 din autoradio vw golf 5 van AliExpress instaleerd de radio af en to geeft storing op de beeldscherm met heel hard geluid ,heeft iemand idee over deze storing?zie foto aub

  Beantwoorden
 3. Hallo ik heb vraag over 2 din autoradio van golf gekocht vi internet AliExpress de radio geeft af en toe storing zo als op de filmpje staat heeft iemand idee over deze storing?

  Beantwoorden
 4. Hallo ik heb kort geleden 2 din auto radio vw golf 5 van AliExpress , mij vraag is deze radio geeft af en toe niet (altijd) storing op beeldscherm met heel haard geluid is er enig idee wat het storing kan zijn ?

  Beantwoorden
 5. Ik heb een vraagje mijn reverse kabel is aan elkaar gekoppeld moet ik deze los halen om de rode draad aan te sluiten voor de achteruitrijcamera?

  Beantwoorden
 6. Hallo. Ik heb een 2 din radio laten i bouwen. Nu is mijn vraag.. steeds als ik de auto start dan moet de gehele android opstarten alles wat ik heb ingesteld is verdwenen. Het duurt oom zeker 2 tot 3 minuut. De radio moet toch op rechtstreekse voeding staat. Het is toch niet normaal als ik de auto start dat de gehele android instaleerd.

  Beantwoorden
 7. Hallo ik heb een vraag over inbouwen dubbel din radio , welke is de antenne kabel geel of zwart? En welk verloop stekker moet ik kopen voor aansluiting op de radio dubbel din?

  Beantwoorden
 8. Hallo ik 2 din van kaliber. Nu wil ik sub aansluiten op zich geen probleem. Rood wit front en rear. Nu de sub uitgang 1 blauw stekker hoe werkt dit dat dan ?

  Beantwoorden
 9. Wat een super informatieve site, daar heb je tenminste iets aan!
  Zelf heb ik aan een vraag: Ik heb van een meneer een Uconnect 250 Double Din overgenomen uit een Ducato van 2015. Hij wilde een groter scherm, dus
  heeft hem eruit gehaald.
  Nu heb ik zelf een ducato van 2009 zonder stuurbediening (hoef ik ook niet-het gaat mij om de navi en de radio)

  heeft U enig idee hoe de radio aan te sluiten? Ik denk dat hij voor de code moet worden aangesloten op de boordcomputer (canbus) zodat hij de
  ingevoerde code herkent. Mogelijk heb ik in mijn ducato alleen twee iso stekkers.. Is het toch mogelijk om de radio goed aan te sluiten? Dank U voor info en veel succes ook in 2017!

  Beantwoorden
 10. Beste
  Ik heb een vraag.Bij het aansluiten van mijn camera blijft op de gele tulp die van de camera afkomt een rood kabeltje over.Kan iemand mij vertellen waar die heen moet??

  Beantwoorden

Plaats een reactie