Dubbel DIN / 2 DIN

Wat is dubbel DIN / 2 DIN

Dubbel DIN, ook wel 2 DIN genoemd is het formaat van de autoradio / navigatie radio.
Een normale platte autoradio noemen we een 1 DIN. Als de autoradio 2 x zo hoog wordt krijg je 2 DIN, dubbel DIN dus.

Afbeelding hieronder: Links 1 DIN / Rechts 2 DINDubbel DIN luxe radio

Dubbel DIN radio’s hebben vaak een LCD display (6,2 inch of 7 inch) met eventueel touchfunctie. Je hebt ze in allerlei luxe uitvoeringen / opties zoals GPS navigatie, Digitale of analoge TV, BlueTooth carkit geïntegreerd.

Soms past ook een Dubbel DIN

Soms heb je bij een 1 DIN radio nog een loos vakje boven of onder de radio. Indien je deze weghaalt past je 2 DIN radio.
Afmetingen 1 DIN en 2 DIN

1 DIN = +/- 180mm breed en 50mm hoog

2 DIN = +/- 180mm breed en 100mm hoog

De uitsparingen in de auto kunnen nog wel eens wat groter zijn waardoor een afdek-raam of rand benodigd is. Deze zit vaak bij de 2 DIN autoradio.

Meet voor het aanschaffen van een dubbel DIN autoradio de ruimte op die je hebt.Dubbel DIN autoradio aansluiten

Een Dubbel DIN (2 DIN) radio sluit je net zo aan als elke andere moderne autoradio. Met een ISO stekker dus. Meer over ISO stekkers kun je hier lezen.

De dubbel DIN radio beschikt vaak over meer aansluiten dan alleen voeding en speakers.

Hieronder geven we een voorbeeld van hoe het kan zijn.

 1. Brake control. Deze draad aansluiten op de plus (+) van de handremschakelaar. Voor sommige functies zoals TV kijken of DVD kijken kunnen onveilig zijn tijdens het rijden.
  Als de handrem er op staat dan zal de eventuele veiligheidsmelding verdwijnen.
  Indien je deze functie onzin kun je het beste deze draad definitief aan de plus koppelen.
 2. Back car control. Deze draad activeert de achteruit-rij-camera functie. Zodra hier een plus (+) op komt schakelt het LCD display over naar de camera ingang (13).
  De camera moet worden voorzien van spanning welke je aftapt van de achteruitrij verlichting.
 3. ISO connector. Hier worden de speakers en voedingsspanning op aangesloten.
 4. Steering wheel control. Dit is vaak een 2- of 3 aderige aansluiting. De stuurbedieningaansluiting kijkt naar een weerstandwaarde van de stuurbediening.
  Bij een 2 aderige aansluiting heb je alleen de variabele weerstandwaarde. Bij een 3 aderige aansluiting zit er ook een plus en min bij.
 5. Rear audio out R/L. De achterluidspreker aansluiting (links en rechts) kan aan een versterker worden gekoppeld d.m.v. tulp (cinch).
 6. Front audio out R/L. De voorluidspreker aansluiting (links en rechts) kan aan een versterker worden gekoppeld d.m.v. tulp (cinch).
 7. Subwoofer audio out. Op de aansluiting is een versterker aan te sluiten waar een subwoofer speaker op aan is geloten. Het linker en rechter kanaal zijn gecombineerd.
 8. Aux audio in R/L. Een audio ingang (links en rechts) om je eigen muziekbron op aan te sluiten.
 9. Head light control. Hier kun je net als op de ISO connector de verlichting op aansluiten. Als de koplampen aan gaan dan gaat ook de verlichting van de radio branden. Ook hier moet een plus (+) op worden aangesloten.
 10. Video out 1. Dit is een video uitgang om een extra beeldscherm op aan te sluiten. Vaak wordt er een hoofdsteun monitor aangekoppeld. Uitgang is Video-composite.
 11. Video out 2. Dit is een 2de video uitgang om nog een extra beeldscherm op aan te sluiten. Zo kunnen er 2 hoofdsteunen worden voorzien van een monitor.
 12. Aux AV in. Hier kun je een externe videobron op aansluiten. Stel je heb een spelcomputer die je wilt aansluiten, dan kan dat op deze input.
 13. Back sight camera. Hier sluit je de achteruit-rij-camera op aan. De video out van de camera (video-composite) komt hier aan vast.
 14. Radio antenna. De antenne voor de radio sluit je hier op aan. Heel soms heb je een verloopkabel nodig om het passend te maken. Afhankelijk van je auto.
 15. iPod aansluiting. Hier kun je een iPod, iPad 1/2/3, en een iPhone 3/4 op aansluiten. Alle muziek kun je dan via je iPod / iPad / iPhone afspelen en horen op de luidsprekers.
 16. TV antenna. Hier sluit je een antenne aan om TV zenders te kunnen ontvangen. Nederland 1, 2 en 3 zijn vrij te ontvangen.
 17. GPS Antenna. Hier sluit je de GPS antenne op aan om te kunnen navigeren met de navigatie. De antenne kabel is vaak lang genoeg om een mooie plek te vinden voor de antenne. Achter of boven het dashboardkastje kun je vaak de antenne wegwerken. De antenne is voorzien van een magneet en rondom het dashboard kastje zit metaal. Dit geeft vaak een goed ontvangst resultaat.

Een passende camera kopen.Home

Gemiddelde beoordeling:

★★★★★


4.7
gebaseerd op

4
reviews

5
1

70 Comments

Add a Comment
 1. Ik heb zo’n Chinese radio.
  Rood + contact, geel + constant, zwart – massa..
  Bij het onderbreken van de rode + blijft er achter op de radio een ventilator lopen.
  Nu kan dat eventjes geen kwaad heb namelijk een sterke accu.
  Maar op den duur is die ook leeg?

  Heb ik deze verkeerd aangesloten?

 2. Wie weet hoe ik een Dubbel Din netjes in mijn Ford Transit camper van 2005 kan inbouwen. Ik overweeg een Kenwood DNX7150DAB aan te schaffen. Welk passen inbouwframe heb ik hier voor nodig en is het mogelijk ook mijn achteruitrijd camera er op aan te sluiten Mijn camera is aangesloten op een Camos scherm en is bovenop het dashboard gemonteerd. Het scherm wil ik laten vervallen en mijn camera handhaven. Er zit ook een microfoon achterop de camera. Dat is erg handig voor de communicatie. Kan de microfoon ook op een Kenwood worden aangesloten en welke stekker is dit?
  Graag hoor ik de ervaringen hoe dit het best kan.

 3. Hallo.
  Iemand enig idee hoe ik mijn dubbel din radio navigatie aan de praat krijg?
  Is er,…denk Chinees fabrikaat s60.ik heb begrepen dat er een extra plus draad bij moet komen. Ik krijg er nu geen spanning op. Althans er gast niets branden wanneer ik de ido connector. Aansluit op mijn canbus?

  Iemand tips
  Heb er,opel vivaro 2005

  1. Meet met een multimeter of er op de rode en gele draad 12 volt staat als je contact op aan staat.
   De zwarte meetpen uiteraard op de zwarte draad houden.

 4. ik heb een 2 din autoradio, daar zit echter maar 1 video uitgang op, kan dus maar 1 scherm beeld op krijgen in de hoofdsteun zijn hoe kan ik dit oplossen?
  mvg eric

  1. is dit met een tulp stekker? zo’n ronde met een gaatje erin? Daar kun je een splitter op zetten. Te koop bij de Conrad bv.

 5. ik zie mn antwoord niet meer. Nee, ik heb geen jackplug voor een mic. Wel tulpstekkers en iso. Op een van die tulp staat een sticker met audio in.

 6. Ik heb een 2din radio, met een ingebouwde microfoon voor de telefoon. De ontvangst van die mic is slecht. Ik wil er graag een externe microfoon op aansluiten. Welke draad moet ik dan hebben? Mijn bedrading lijkt het meest op de 2 din radio hierboven.

  1. Is er een aansluiting voor een externe microfoon dan? Dit loopt namelijk niet via de iso connector.

   1. Die is er niet, er staat wel op een van de tulpstekkers, ext audio in. Kan t daarin?

    1. De radio heeft een hele berg tulpstekkers, en een isoconnector. Die is helemaal niet aangesloten. Alles gaat via de tulpstekkers. Ook zijn er twee draden die de stuurwielbediening kunnen aanzetten. Moet ik die draden van het stuur aftakken? Of zitten die in de originele isostekker? (lijkt me wel toch?) Stuurwielbediening zit op t stuur,

 7. ik wil graag een dubbel din toestel (bv pioneer) aansluiten in een Mercedes S 500 (chassis type W 220) van bj 1999.
  hiervoor heb ik een inbouwframe cq afdekraam nodig wat het originele vervangt. wie kan mij hier aan helpen?
  natuurlijk dient het er goed uit te zien na inbouw, en een professionele indruk maken. ook de stuurwielbediening wil ik graag gebruiken.

 8. brake control waarom staat er + terwijl hij op de massa moet worden aangesloten

  1. als je m gebruikt: je sluit hem aan op de plus; zodra je de handrem bedient wordt hij aan massa gelegd. het enigste wat je dus doet bij direct aansluiten is de schakelaar er niet tussenin aansluiten.

  2. Kan wel eens per merk radio verschillen.

 9. beste
  ik heb een china 2din met canbus radio. nu moet ik die manueel aan en uit zetten, ik zou graag willen dat die met de contactslot van de auto mee gaat. der voor had ik een originele vw radio in en die gin wel met het contactslot.
  en als de kinderen een dvd aan het kijken zijn en de auto vertrekt stopt de dvd uit veiligeid weet iemand hoe ik deze kan uit zetten??

  1. De melding die je in beeld krijgt tijdens dvd afspelen is makkelijk weg te krijgen.
   Er is namelijk een draad aan de radio die normaal gesproken aan de handrem(schakelaar) bevestigd moet worden. Deze maak je vast aan de massa. Hierdoor denkt de radio dat je rem er op staat en verdwijnt de melding.

   Gaat je radio wel uit als je het contactslot uitzet?

 10. hallo ook ik heb een vraag ik heb een dubbel din radio in mijn mini nu ben ik op zoek naar een constante vaste 12 volt welke is dat we willen een achteruitrijdcamera installeren en zijn nu al de hele week zoek help

  1. Waarom niet op je achteruitrijdlicht aansluiten? Dan doet je camera het zodra je achter uit rijdt.
   Ook kun je de rode draad die naar je auto radio gaat gebruiken of met een multimeter op zoek naar naar een constante plus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *