Dubbel DIN / 2 DIN

Wat is dubbel DIN / 2 DIN

Dubbel DIN, ook wel 2 DIN genoemd is het formaat van de autoradio / navigatie radio.
Een normale platte autoradio noemen we een 1 DIN. Als de autoradio 2 x zo hoog wordt krijg je 2 DIN, dubbel DIN dus.

Afbeelding hieronder: Links 1 DIN / Rechts 2 DINDubbel DIN luxe radio

Dubbel DIN radio’s hebben vaak een LCD display (6,2 inch of 7 inch) met eventueel touchfunctie. Je hebt ze in allerlei luxe uitvoeringen / opties zoals GPS navigatie, Digitale of analoge TV, BlueTooth carkit geïntegreerd.

Soms past ook een Dubbel DIN

Soms heb je bij een 1 DIN radio nog een loos vakje boven of onder de radio. Indien je deze weghaalt past je 2 DIN radio.
Afmetingen 1 DIN en 2 DIN

1 DIN = +/- 180mm breed en 50mm hoog

2 DIN = +/- 180mm breed en 100mm hoog

De uitsparingen in de auto kunnen nog wel eens wat groter zijn waardoor een afdek-raam of rand benodigd is. Deze zit vaak bij de 2 DIN autoradio.

Meet voor het aanschaffen van een dubbel DIN autoradio de ruimte op die je hebt.Dubbel DIN autoradio aansluiten

Een Dubbel DIN (2 DIN) radio sluit je net zo aan als elke andere moderne autoradio. Met een ISO stekker dus. Meer over ISO stekkers kun je hier lezen.

De dubbel DIN radio beschikt vaak over meer aansluiten dan alleen voeding en speakers.

Hieronder geven we een voorbeeld van hoe het kan zijn.

 1. Brake control. Deze draad aansluiten op de plus (+) van de handremschakelaar. Voor sommige functies zoals TV kijken of DVD kijken kunnen onveilig zijn tijdens het rijden.
  Als de handrem er op staat dan zal de eventuele veiligheidsmelding verdwijnen.
  Indien je deze functie onzin kun je het beste deze draad definitief aan de plus koppelen.
 2. Back car control. Deze draad activeert de achteruit-rij-camera functie. Zodra hier een plus (+) op komt schakelt het LCD display over naar de camera ingang (13).
  De camera moet worden voorzien van spanning welke je aftapt van de achteruitrij verlichting.
 3. ISO connector. Hier worden de speakers en voedingsspanning op aangesloten.
 4. Steering wheel control. Dit is vaak een 2- of 3 aderige aansluiting. De stuurbedieningaansluiting kijkt naar een weerstandwaarde van de stuurbediening.
  Bij een 2 aderige aansluiting heb je alleen de variabele weerstandwaarde. Bij een 3 aderige aansluiting zit er ook een plus en min bij.
 5. Rear audio out R/L. De achterluidspreker aansluiting (links en rechts) kan aan een versterker worden gekoppeld d.m.v. tulp (cinch).
 6. Front audio out R/L. De voorluidspreker aansluiting (links en rechts) kan aan een versterker worden gekoppeld d.m.v. tulp (cinch).
 7. Subwoofer audio out. Op de aansluiting is een versterker aan te sluiten waar een subwoofer speaker op aan is geloten. Het linker en rechter kanaal zijn gecombineerd.
 8. Aux audio in R/L. Een audio ingang (links en rechts) om je eigen muziekbron op aan te sluiten.
 9. Head light control. Hier kun je net als op de ISO connector de verlichting op aansluiten. Als de koplampen aan gaan dan gaat ook de verlichting van de radio branden. Ook hier moet een plus (+) op worden aangesloten.
 10. Video out 1. Dit is een video uitgang om een extra beeldscherm op aan te sluiten. Vaak wordt er een hoofdsteun monitor aangekoppeld. Uitgang is Video-composite.
 11. Video out 2. Dit is een 2de video uitgang om nog een extra beeldscherm op aan te sluiten. Zo kunnen er 2 hoofdsteunen worden voorzien van een monitor.
 12. Aux AV in. Hier kun je een externe videobron op aansluiten. Stel je heb een spelcomputer die je wilt aansluiten, dan kan dat op deze input.
 13. Back sight camera. Hier sluit je de achteruit-rij-camera op aan. De video out van de camera (video-composite) komt hier aan vast.
 14. Radio antenna. De antenne voor de radio sluit je hier op aan. Heel soms heb je een verloopkabel nodig om het passend te maken. Afhankelijk van je auto.
 15. iPod aansluiting. Hier kun je een iPod, iPad 1/2/3, en een iPhone 3/4 op aansluiten. Alle muziek kun je dan via je iPod / iPad / iPhone afspelen en horen op de luidsprekers.
 16. TV antenna. Hier sluit je een antenne aan om TV zenders te kunnen ontvangen. Nederland 1, 2 en 3 zijn vrij te ontvangen.
 17. GPS Antenna. Hier sluit je de GPS antenne op aan om te kunnen navigeren met de navigatie. De antenne kabel is vaak lang genoeg om een mooie plek te vinden voor de antenne. Achter of boven het dashboardkastje kun je vaak de antenne wegwerken. De antenne is voorzien van een magneet en rondom het dashboard kastje zit metaal. Dit geeft vaak een goed ontvangst resultaat.

Een passende camera kopen.Home

Gemiddelde beoordeling:

★★★★★


4.7
gebaseerd op

4
reviews

5
1

70 Comments

Add a Comment
 1. Hallo, Ik heb een 2 din radio voor de Honda civic hybride gekocht (s150) , nu blijkt de bluetooth functie niet in te schakelen. Wel gebeurt dat als ik de radio ‘ reset’ , dan pakt ie het wel automatisch. Maar om dat elke keer te doen schiet niet op want dan ben ik elke keer alle zenders kwijt. Is daar een oplossing voor of zit het probleem in de radio? Ik heb wel de leverancier gebeld/gemaild maar die zijn erg traag/stug met antwoorden en zeggen dat ik een fout maak met verbinden. Ik hoor het graag wat ik eventueel kan doen…thnx!

  1. Bedoel je een bluetooth telefoonkoppeling?

 2. Bij een chinese GPS 2din staat op het www dat de remdraad op de min aangesloten moet worden. kan dat ook?

  1. Jup, gewoon direct aan de min hangen want dan krijg je niet de storende melding (don’t drive and watch) of ziets.

 3. Hallo,

  Ik heb een volkswagen golf 5 uit 2004. Ik heb standaard een 1 din radio met een extra opbergvakje.
  Om een 2 din in te bouwen, moet ik hier dan een inbouwraam en frame voor kopen want het vakje gaat er niet uit zonder ik heel het frame eruit haal.

  1. Ja inbouwraam is nodig om de radio vast te zetten. Soms worden ze er standaard bijgeleverd.

 4. ik heb een radio met een klapscherm, heeft gelijke aansluitingen als een 2din radio, nou is echter het probleem dat als ik de radio instaleer de eerste keer alle speakers werken, en zodra ik de auto aan uit heb gedaan de radio (of alleen de voorste speakers pakt, of dan alleen weer de achterste speakers pakt) Het gaat hier om een Lenco CS-472, ben alleens terug gegaan naar de winkel, toen heb ik een nieuwe mee gekregen, maar die heeft hetzelfde probleem, nou vroeg ik me af, waar kan dit aan liggen, en hoe is dit op te lossen. alvast bedankt voor uw reactie
  Mvg T de Vries.

  1. Denk aan een bug in de radio. Een vreemd verhaal.

 5. Hoi,

  Ik zit met een klein vraagje.. Ik heb een seat leon 1p van 2008 met een standaard radio in. Nu had ik graag een pioneer FH-X700BT geinstalleerd. Weet er iemand wat ik allemaal nodig heb buiten de radio zelf? Dan bedoel ik vooral, 2din paneel, eventueel nog afdekrand, aangepaste ISOstekker? Alvast bedankt

  1. Heel misschien nog een antenne verloop connector.

 6. Vraagje: Onlangs ingebouwd alleen bij dvd’s hapert en vertraagt het beeld enorm en zo ook bij andere filmbestanden. CD afspelen werkt wel. Radio, navigatie en Bluetooth werkt ook. Waar kan het dvd probleem aan liggen, defect in het apparaat zelf?

  1. Heeft het ooit wel goed gewerkt? Weet je toevallig welk besturingssysteem er op draait of het typenummer?

 7. Ik wil van dat veiligheids ding af, geen dvd onder het rijden de roze stekker verbinden met? ?? En heb geen verlichting van de onderste knopjes ik hoop dat u me kan helpenn alvast hartelijk dank ..

  1. Heb je een chinees fabrikaat? Die geven namelijk vaker een melding die een eigen leven lijdt. Wat is het Merk/type?

   Knopjes die gedeeltelijk wel en niet branden zou ik als defect beschrijven. Alles is aan of alles is uit maar niet de helft.

 8. Het is gelukt!
  Alleen als ik nu de schakelaar omhaal gaan ook de koplampen aan.
  Maar dat komt omdat mijn geschakelde plus op de lichtschakelaar zit i.v.m.
  constante stroom, canbus gedoe, heb jij nog een alternatief voor een geschakelde plus?
  P.s. Aansteker geen optie.

  1. Ja, knip de rode draad door die naar de iso toe gaat. Zorg dat de schakelaar de gele draad verbind met de rode die uit de iso stekker komt.

 9. Bedankt!
  Morgen proberen.

  Ik laat het je weten.

 10. Hallo,
  Ik heb een 2-DIN autoradio alleen zonder aan/uit knop.
  De radio gaat alleen aan zodra ik de sleutel omhaal.
  Wel zitten er in de ISO-stekker twee plus aansluitingen waarvan er één op het contact zit natuurlijk.
  Mijn vraag is, is het mogelijk om op het tweede draadje een aan/uit schakelaar te maken die, als het contact uit is stroom geeft aan de radio?

  1. Dit is zeker mogelijk! De schakelaar moet in dit geval de rode en gele draad met elkaar doorverbinden op de ISO stekker.

   1. Bedankt voor de snelle reactie!
    Dus als ik het goed begrijp;

    Schema:
    Radio>Rood>Schakelaar>Geel>Radio ¿ :s
    Dus rood op geel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *