Dubbel DIN / 2 DIN

Wat is dubbel DIN / 2 DIN

Dubbel DIN, ook wel 2 DIN genoemd is het formaat van de autoradio / navigatie radio.
Een normale platte autoradio noemen we een 1 DIN. Als de autoradio 2 x zo hoog wordt krijg je 2 DIN, dubbel DIN dus.

Afbeelding hieronder: Links 1 DIN / Rechts 2 DIN

       

Dubbel DIN luxe radio

Dubbel DIN radio’s hebben vaak een LCD display (6,2 inch of 7 inch) met eventueel touchfunctie. Je hebt ze in allerlei luxe uitvoeringen / opties zoals GPS navigatie, Digitale of analoge TV, BlueTooth carkit geïntegreerd.

Soms past ook een Dubbel DIN

Soms heb je bij een 1 DIN radio nog een loos vakje boven of onder de radio. Indien je deze weghaalt past je 2 DIN radio.

          

Afmetingen 1 DIN en 2 DIN

1 DIN = +/- 180mm breed en 50mm hoog

2 DIN = +/- 180mm breed en 100mm hoog

De uitsparingen in de auto kunnen nog wel eens wat groter zijn waardoor een afdek-raam of rand benodigd is. Deze zit vaak bij de 2 DIN autoradio.

Meet voor het aanschaffen van een dubbel DIN autoradio de ruimte op die je hebt.

Dubbel DIN autoradio aansluiten

Een Dubbel DIN (2 DIN) radio sluit je net zo aan als elke andere moderne autoradio. Met een ISO stekker dus. Meer over ISO stekkers kun je hier lezen.

De dubbel DIN radio beschikt vaak over meer aansluiten dan alleen voeding en speakers.

Hieronder geven we een voorbeeld van hoe het kan zijn.

 1. Brake control. Deze draad aansluiten op de plus (+) van de handremschakelaar. Voor sommige functies zoals TV kijken of DVD kijken kunnen onveilig zijn tijdens het rijden.
  Als de handrem er op staat dan zal de eventuele veiligheidsmelding verdwijnen.
  Indien je deze functie onzin kun je het beste deze draad definitief aan de plus koppelen.
 2. Back car control. Deze draad activeert de achteruit-rij-camera functie. Zodra hier een plus (+) op komt schakelt het LCD display over naar de camera ingang (13).
  De camera moet worden voorzien van spanning welke je aftapt van de achteruitrij verlichting.
 3. ISO connector. Hier worden de speakers en voedingsspanning op aangesloten.
 4. Steering wheel control. Dit is vaak een 2- of 3 aderige aansluiting. De stuurbedieningaansluiting kijkt naar een weerstandwaarde van de stuurbediening.
  Bij een 2 aderige aansluiting heb je alleen de variabele weerstandwaarde. Bij een 3 aderige aansluiting zit er ook een plus en min bij.
 5. Rear audio out R/L. De achterluidspreker aansluiting (links en rechts) kan aan een versterker worden gekoppeld d.m.v. tulp (cinch).
 6. Front audio out R/L. De voorluidspreker aansluiting (links en rechts) kan aan een versterker worden gekoppeld d.m.v. tulp (cinch).
 7. Subwoofer audio out. Op de aansluiting is een versterker aan te sluiten waar een subwoofer speaker op aan is geloten. Het linker en rechter kanaal zijn gecombineerd.
 8. Aux audio in R/L. Een audio ingang (links en rechts) om je eigen muziekbron op aan te sluiten.
 9. Head light control. Hier kun je net als op de ISO connector de verlichting op aansluiten. Als de koplampen aan gaan dan gaat ook de verlichting van de radio branden. Ook hier moet een plus (+) op worden aangesloten.
 10. Video out 1. Dit is een video uitgang om een extra beeldscherm op aan te sluiten. Vaak wordt er een hoofdsteun monitor aangekoppeld. Uitgang is Video-composite.
 11. Video out 2. Dit is een 2de video uitgang om nog een extra beeldscherm op aan te sluiten. Zo kunnen er 2 hoofdsteunen worden voorzien van een monitor.
 12. Aux AV in. Hier kun je een externe videobron op aansluiten. Stel je heb een spelcomputer die je wilt aansluiten, dan kan dat op deze input.
 13. Back sight camera. Hier sluit je de achteruit-rij-camera op aan. De video out van de camera (video-composite) komt hier aan vast.
 14. Radio antenna. De antenne voor de radio sluit je hier op aan. Heel soms heb je een verloopkabel nodig om het passend te maken. Afhankelijk van je auto.
 15. iPod aansluiting. Hier kun je een iPod, iPad 1/2/3, en een iPhone 3/4 op aansluiten. Alle muziek kun je dan via je iPod / iPad / iPhone afspelen en horen op de luidsprekers.
 16. TV antenna. Hier sluit je een antenne aan om TV zenders te kunnen ontvangen. Nederland 1, 2 en 3 zijn vrij te ontvangen.
 17. GPS Antenna. Hier sluit je de GPS antenne op aan om te kunnen navigeren met de navigatie. De antenne kabel is vaak lang genoeg om een mooie plek te vinden voor de antenne. Achter of boven het dashboardkastje kun je vaak de antenne wegwerken. De antenne is voorzien van een magneet en rondom het dashboard kastje zit metaal. Dit geeft vaak een goed ontvangst resultaat.

Een passende camera kopen.Home

Gemiddelde beoordeling:

★★★★★


4.7
gebaseerd op

4
reviews

5
1

62 Comments

Add a Comment
 1. Hallo,
  Ik heb een 2-DIN autoradio alleen zonder aan/uit knop.
  De radio gaat alleen aan zodra ik de sleutel omhaal.
  Wel zitten er in de ISO-stekker twee plus aansluitingen waarvan er één op het contact zit natuurlijk.
  Mijn vraag is, is het mogelijk om op het tweede draadje een aan/uit schakelaar te maken die, als het contact uit is stroom geeft aan de radio?

  1. Dit is zeker mogelijk! De schakelaar moet in dit geval de rode en gele draad met elkaar doorverbinden op de ISO stekker.

   1. Bedankt voor de snelle reactie!
    Dus als ik het goed begrijp;

    Schema:
    Radio>Rood>Schakelaar>Geel>Radio ¿ :s
    Dus rood op geel?

 2. Bedankt!
  Morgen proberen.

  Ik laat het je weten.

 3. Het is gelukt!
  Alleen als ik nu de schakelaar omhaal gaan ook de koplampen aan.
  Maar dat komt omdat mijn geschakelde plus op de lichtschakelaar zit i.v.m.
  constante stroom, canbus gedoe, heb jij nog een alternatief voor een geschakelde plus?
  P.s. Aansteker geen optie.

  1. Ja, knip de rode draad door die naar de iso toe gaat. Zorg dat de schakelaar de gele draad verbind met de rode die uit de iso stekker komt.

 4. Ik wil van dat veiligheids ding af, geen dvd onder het rijden de roze stekker verbinden met? ?? En heb geen verlichting van de onderste knopjes ik hoop dat u me kan helpenn alvast hartelijk dank ..

  1. Heb je een chinees fabrikaat? Die geven namelijk vaker een melding die een eigen leven lijdt. Wat is het Merk/type?

   Knopjes die gedeeltelijk wel en niet branden zou ik als defect beschrijven. Alles is aan of alles is uit maar niet de helft.

 5. Vraagje: Onlangs ingebouwd alleen bij dvd’s hapert en vertraagt het beeld enorm en zo ook bij andere filmbestanden. CD afspelen werkt wel. Radio, navigatie en Bluetooth werkt ook. Waar kan het dvd probleem aan liggen, defect in het apparaat zelf?

  1. Heeft het ooit wel goed gewerkt? Weet je toevallig welk besturingssysteem er op draait of het typenummer?

 6. Hoi,

  Ik zit met een klein vraagje.. Ik heb een seat leon 1p van 2008 met een standaard radio in. Nu had ik graag een pioneer FH-X700BT geinstalleerd. Weet er iemand wat ik allemaal nodig heb buiten de radio zelf? Dan bedoel ik vooral, 2din paneel, eventueel nog afdekrand, aangepaste ISOstekker? Alvast bedankt

  1. Heel misschien nog een antenne verloop connector.

 7. ik heb een radio met een klapscherm, heeft gelijke aansluitingen als een 2din radio, nou is echter het probleem dat als ik de radio instaleer de eerste keer alle speakers werken, en zodra ik de auto aan uit heb gedaan de radio (of alleen de voorste speakers pakt, of dan alleen weer de achterste speakers pakt) Het gaat hier om een Lenco CS-472, ben alleens terug gegaan naar de winkel, toen heb ik een nieuwe mee gekregen, maar die heeft hetzelfde probleem, nou vroeg ik me af, waar kan dit aan liggen, en hoe is dit op te lossen. alvast bedankt voor uw reactie
  Mvg T de Vries.

  1. Denk aan een bug in de radio. Een vreemd verhaal.

 8. Hallo,

  Ik heb een volkswagen golf 5 uit 2004. Ik heb standaard een 1 din radio met een extra opbergvakje.
  Om een 2 din in te bouwen, moet ik hier dan een inbouwraam en frame voor kopen want het vakje gaat er niet uit zonder ik heel het frame eruit haal.

  1. Ja inbouwraam is nodig om de radio vast te zetten. Soms worden ze er standaard bijgeleverd.

 9. Bij een chinese GPS 2din staat op het www dat de remdraad op de min aangesloten moet worden. kan dat ook?

  1. Jup, gewoon direct aan de min hangen want dan krijg je niet de storende melding (don’t drive and watch) of ziets.

 10. Hallo, Ik heb een 2 din radio voor de Honda civic hybride gekocht (s150) , nu blijkt de bluetooth functie niet in te schakelen. Wel gebeurt dat als ik de radio ‘ reset’ , dan pakt ie het wel automatisch. Maar om dat elke keer te doen schiet niet op want dan ben ik elke keer alle zenders kwijt. Is daar een oplossing voor of zit het probleem in de radio? Ik heb wel de leverancier gebeld/gemaild maar die zijn erg traag/stug met antwoorden en zeggen dat ik een fout maak met verbinden. Ik hoor het graag wat ik eventueel kan doen…thnx!

  1. Bedoel je een bluetooth telefoonkoppeling?

 11. hallo ook ik heb een vraag ik heb een dubbel din radio in mijn mini nu ben ik op zoek naar een constante vaste 12 volt welke is dat we willen een achteruitrijdcamera installeren en zijn nu al de hele week zoek help

  1. Waarom niet op je achteruitrijdlicht aansluiten? Dan doet je camera het zodra je achter uit rijdt.
   Ook kun je de rode draad die naar je auto radio gaat gebruiken of met een multimeter op zoek naar naar een constante plus.

 12. beste
  ik heb een china 2din met canbus radio. nu moet ik die manueel aan en uit zetten, ik zou graag willen dat die met de contactslot van de auto mee gaat. der voor had ik een originele vw radio in en die gin wel met het contactslot.
  en als de kinderen een dvd aan het kijken zijn en de auto vertrekt stopt de dvd uit veiligeid weet iemand hoe ik deze kan uit zetten??

  1. De melding die je in beeld krijgt tijdens dvd afspelen is makkelijk weg te krijgen.
   Er is namelijk een draad aan de radio die normaal gesproken aan de handrem(schakelaar) bevestigd moet worden. Deze maak je vast aan de massa. Hierdoor denkt de radio dat je rem er op staat en verdwijnt de melding.

   Gaat je radio wel uit als je het contactslot uitzet?

 13. brake control waarom staat er + terwijl hij op de massa moet worden aangesloten

  1. als je m gebruikt: je sluit hem aan op de plus; zodra je de handrem bedient wordt hij aan massa gelegd. het enigste wat je dus doet bij direct aansluiten is de schakelaar er niet tussenin aansluiten.

  2. Kan wel eens per merk radio verschillen.

 14. ik wil graag een dubbel din toestel (bv pioneer) aansluiten in een Mercedes S 500 (chassis type W 220) van bj 1999.
  hiervoor heb ik een inbouwframe cq afdekraam nodig wat het originele vervangt. wie kan mij hier aan helpen?
  natuurlijk dient het er goed uit te zien na inbouw, en een professionele indruk maken. ook de stuurwielbediening wil ik graag gebruiken.

 15. Ik heb een 2din radio, met een ingebouwde microfoon voor de telefoon. De ontvangst van die mic is slecht. Ik wil er graag een externe microfoon op aansluiten. Welke draad moet ik dan hebben? Mijn bedrading lijkt het meest op de 2 din radio hierboven.

  1. Is er een aansluiting voor een externe microfoon dan? Dit loopt namelijk niet via de iso connector.

   1. Die is er niet, er staat wel op een van de tulpstekkers, ext audio in. Kan t daarin?

    1. De radio heeft een hele berg tulpstekkers, en een isoconnector. Die is helemaal niet aangesloten. Alles gaat via de tulpstekkers. Ook zijn er twee draden die de stuurwielbediening kunnen aanzetten. Moet ik die draden van het stuur aftakken? Of zitten die in de originele isostekker? (lijkt me wel toch?) Stuurwielbediening zit op t stuur,

 16. ik zie mn antwoord niet meer. Nee, ik heb geen jackplug voor een mic. Wel tulpstekkers en iso. Op een van die tulp staat een sticker met audio in.

 17. ik heb een 2 din autoradio, daar zit echter maar 1 video uitgang op, kan dus maar 1 scherm beeld op krijgen in de hoofdsteun zijn hoe kan ik dit oplossen?
  mvg eric

  1. is dit met een tulp stekker? zo’n ronde met een gaatje erin? Daar kun je een splitter op zetten. Te koop bij de Conrad bv.

 18. Hallo.
  Iemand enig idee hoe ik mijn dubbel din radio navigatie aan de praat krijg?
  Is er,…denk Chinees fabrikaat s60.ik heb begrepen dat er een extra plus draad bij moet komen. Ik krijg er nu geen spanning op. Althans er gast niets branden wanneer ik de ido connector. Aansluit op mijn canbus?

  Iemand tips
  Heb er,opel vivaro 2005

  1. Meet met een multimeter of er op de rode en gele draad 12 volt staat als je contact op aan staat.
   De zwarte meetpen uiteraard op de zwarte draad houden.

 19. Wie weet hoe ik een Dubbel Din netjes in mijn Ford Transit camper van 2005 kan inbouwen. Ik overweeg een Kenwood DNX7150DAB aan te schaffen. Welk passen inbouwframe heb ik hier voor nodig en is het mogelijk ook mijn achteruitrijd camera er op aan te sluiten Mijn camera is aangesloten op een Camos scherm en is bovenop het dashboard gemonteerd. Het scherm wil ik laten vervallen en mijn camera handhaven. Er zit ook een microfoon achterop de camera. Dat is erg handig voor de communicatie. Kan de microfoon ook op een Kenwood worden aangesloten en welke stekker is dit?
  Graag hoor ik de ervaringen hoe dit het best kan.

 20. Ik heb zo’n Chinese radio.
  Rood + contact, geel + constant, zwart – massa..
  Bij het onderbreken van de rode + blijft er achter op de radio een ventilator lopen.
  Nu kan dat eventjes geen kwaad heb namelijk een sterke accu.
  Maar op den duur is die ook leeg?

  Heb ik deze verkeerd aangesloten?

 21. Hallo,

  Iemand enig idee hoe ik mijn 2din radio contact geschakeld krijg.
  Het gaat om een Pioneer AVIC-F970BT in een Golf 6.

  De radio werkt helemaal goed alleen blijft de radio aan, zelf zonder de sleutel in het contact.
  Wanneer ik in de auto stap en de radio dus handmatig moet aanzetten, dan de motor start dan gaat de radio op het moment van starten wel even uit gaat. Het lijkt me dan ook niet dat de radio direct op de accu geschakeld is maar nog ergens door gaat.
  Ik heb alleen geen flauw idee hoe of wat.
  Nu wil ik het dus zo krijgen dat de radio het alleen doet bij contact(ACC).

  Iemand enig idee?

  1. Heb het al opgelost.
   Draad getrokken van een plus na contact.

 22. Goedenavond
  Heb even een vraag ik heb een 2din systeem
  Van car audio systeem voor Renault.
  Alles werkt. Alleen heb ik soms geen geluid als ik hem opstart,dan moet ik hem een paar keer aan en uit zetten en dan heb ik geluid.
  En als ik van zender verwissel dan loopt hij van zijn zender af en gaat tie naar een minuutje weer terug
  Iemand een idee

 23. Hallo

  Ik heb een dubbeldin radio van pioneer met een canbus systeem
  Maar hoe sluit ik de remote kabel aan ?

  Er zat wel een blauwwitte draad aan met een label “remote control”, Maar als ik de remote daarop aan sluit blijft de versterker constant branden, dit aangezien ik geen zin heb om met een lege accu te staan

  Graag zie ik hier een terugkoppeling van
  Alvast bedankt

 24. Sorry er ging iets niet goed
  Elke keer zelfde foto

 25. Hallo

  Ik heb net een nieuwe 2-din radio. Volgens het elektroschema zou de gele kabel de plus zijn, de zwarte de min en de rode de ignition switch. De rest doet er nu niet veel toe. De rode kabel geeft niet door op de ISO aansluiting die origineel in mijn auto zit dus heb ik die samen gelegd (met zo’n knijper) met de plus. Als ik de radio aanzet krijg ik enkel maar de camera modus… Ik heb die radio terug gestuurd en heb een nieuwe ontvangen. Ik heb net hetzelfde gedaan maar ik krijg terug enkel maar de cameramodus… De homebutton op de touchscreen werkt niet, als ik op de ”Mode-knop” duw komt deze terug op cameramodus en voor de rest kan ik er niets mee…

  Enige hulp? Want dit kan toch niet dat ik 2 kapotte radio’s gekregen heb?
  Dit gaat over een radio die ik besteld heb via VidaXL

 26. Vraagje. Ik heb een dure Kenwood dnx. En hij doet alleen maar opstarten en weer uit. Even start scherm uit..
  Enig idee. Wat dit kan zijn. Bvd

  1. Is dit probleem al opgelost? Zo ja wat was het probleem? Ik hem namelijk het zelfde!

 27. Goedendag,
  Vraagje heb een 2din de simpelste dvd,radio met usb.
  Zodra mijn banden beginnen te rollen. Dus gas geef gaat het beeld flikkeren. Dus kan geen muziek luisteren of evt dvd. Hoe komt dat. Waar ligt het aan?.
  Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voeg eventueel een foto toe (JPEG only)