Autoradio inbouwen / aansluiten

Een autoradio inbouwen is helemaal niet zo moeilijk. Tenminste als je weet wat je doet, en weet wat je moet doen.
We gaan je hiermee wat op weg helpen. Heb je nog niet heel veel kennis van elektriciteit, lees dan de andere kopjes ‘Elektriciteit en zekeringen‘ en ‘Foutzoeken en meten‘ eens door.Inhoud van deze pagina

1. Een autoradio demonteren / verwijderen / loshalen
2. De iso stekker
3. Verloopkabel van automerk naar iso
4. Welke draden moet je aansluiten
5. De overige bedrading aan de iso stekker
6. Wat als de bedrading niet meer origineel is
7. Speaker kabels identificeren
8. Speakers aansluiten
9. Autoradio doet het niet
10. Spanning meten op de autoradio
11. Tips
12. Opmerkingen 

1. Een bestaande autoradio loshalen

Een autoradio zit vaak in een bracket vast. Dit is een metaal raamwerkje dat je in de auto (opening voor radio) vastzet. Sommige autoradio’s zijn voorzien van een slot welke vastklemt aan het bracket. Een soort van uitstekende palletjes. Om de radio los te halen heb je dus de bijgeleverde sleutels nodig om te kunnen ontgrendelen. Als je een radio koopt welke is voorzien van een slot mechanisme, moet er een set sleutels bijgeleverd zijn.
Ben je jouw unlock-sleutels kwijt of koop je een auto waarbij de radio vervangen moet worden? Kijk dan op internet voor een set reserve sleutels of google naar de afbeelding van jouw sleutel. Een sleutel is vaak merkgebonden. Soms werkt een paperclip ook. Buig hem recht en steek deze op de juiste hoogte tussen de radio en bracket in. Hierdoor release het slot.
Veel autoradio’s hebben aan 2 kanten een vergrendeling.

Hieronder zie je een afbeelding van de unlock-sleutels.

2. ISO stekkers

Tegenwoordig hebben alle moderne autoradio’s een ISO stekker aan de achterkant zitten.
De ISO stekker is een standaard geworden in de autoradio branche.
Alle benodigde aansluitingen op de antenne na zijn in de ISO stekker aangesloten.
Van elektriciteit tot en met de speakers.

De ISO stekkers bestaan uit 2 stekkers. Een is voor de voedingsspanningen zoals plus, min, remote voor de versterker, illuminate voor de verlichting, enz.
De andere stekker is voor de speakers. Elke ISO stekker maakt plaats voor 4 speakers: links voor, rechts voor, links achter en rechts achter. Het volledige schema is bij punt 5 te lezen. Beide ISO stekkers zijn uniek qua vorm dus passen ook maar op 1 manier. Je kunt ze dus niet verkeerd aansluiten.
Verkoop nu je auto

3. Verloopstekkers (van autobekabeling naar ISO)

Elke merk en model auto is uitgerust met originele bedrading voor een autoradio. Heb je een autoradio in de auto zitten die er door de fabriek er in is gezet dan heb je kans dat je nieuwe radio niet in een keer gaat passen. Je hebt hiervoor dus een verloopkabel nodig.

Een verloopkabel is afhankelijk van het merk en type auto en verloopt altijd naar een ISO stekker.
Hierdoor is elke moderne (auto merk onafhankelijk)  autoradio aan te sluiten op bestaande bedrading. Ze hebben immers allemaal ISO tegenwoordig. Deze kun je kopen bij Halfords, Brezan en online (webshop). Google dan eens naar ISO aansluitkabel.

Op de foto hieronder zie je links een ISO stekker en rechts de stekker die in de auto kán zitten.

4. Wat moet je allemaal aansluiten

Elke autoradio heeft elektriciteit nodig om te werken. Deze bestaat uit 3 draden.

 1. Een constante plus draad, kleur GEEL op de ISO connector. Deze dient voor het geheugen van de radiozenders en andere features. De meeste auto’s gebruiken ook in de bekabeling ook een rode draad als constante plus. Indien de kleur niet aanwezig is kun je een Multimeter gebruiken om uit te zoeken waar een +12 Volt op staat. Meet dit in combinatie met de min / massa / chassis.
 2. Een geschakelde plus draad, kleur ROOD, welke dient om de radio te voorzien van stroom om te kunnen werken. Is er geen gele draad van de autobedrading aanwezig, gebruik dan een Multimeter om uit te zoeken waar een +12 Volt op staat. Uiteraard moet deze alleen aanwezig zijn als het contactslot (sleutel) op aan staat en verdwijnen als deze op uit staat.
 3. De massa draad / min, kleur zwart. Deze kan ook aan het chassis worden bevestigd.

(Mocht je de de juiste draden niet kunnen vinden dan zou je ook eens bij de zekeringkast en het contactslot kunnen kijken)
5. De overige draden aan de ISO connector

Aan de ISO connector zitten nog de volgende draden:

 • Blauwe draad, hier staat +12 Volt op als de radio aan gaat. Dit is de ‘Remote’ draad welke bedoeld is om een elektrische antenne te bedienen of een (eind) versterker.
 • Roze draad, deze wacht juist op een spanning (input). Dit is de ‘Telefoon Mute’. Deze zorgt ervoor dat het radio volume zacht gezet wordt om een gesprek te voeren.
 • Oranje draad. Dit is de ‘illumination’ draad. Als de autoradio ingebouwde verlichting heeft kán deze draad op de normale verlichting worden aangesloten. Zodra deze gaat branden gaan ook de verlichting van de radio aan. Als deze niet wordt aangesloten op de radio dan brandt de verlichting altijd.


pinout iso connector autoradio aansluit stekker

6. Is de bedrading niet meer origineel of is er geen verloopstekker

Dan is er ook een oplossing! Er zijn ook ISO stekkers (geen verloop) met losse draden eraan vast. De ISO stekker gaat in de autoradio en de losse draden moeten worden aangesloten op de aanwezige draden in de auto. De kabels zou je kunnen verbinden door een kroonsteen of AMP (knijp) stekker. De universele iso kabel kun je hier kopen.

7. Hoe kom je er achter welke speaker aan welke kabel vast zit

Om te testen of je een speaker kabel te pakken hebt en welke speaker daarop is aangesloten kun je de volgende test doen:

Pak een 1,5 volt penlite (AA) of potlood (AAA) batterij en sluit deze aan op de speakerdraad. Hoe je de plus of min houdt is niet belangrijk. De speaker geeft een zacht plopje. Hierdoor weet je welke speaker je op welke draden(kleuren) moet gaan aansluiten. Weet wel zeker dat de batterij niet leeg is anders doet hij het niet.

8. Speakers aansluiten

Elke speaker heeft 2 draden nodig. Een plus en een min. Een ISO connector biedt aansluitmogelijkheden voor 4 speakers:

 • Links voor (LF) kleur wit (+) en wit/zwart (-)
 • Rechts voor (RF) kleur grijs (+) en grijs/zwart (-)
 • Links achter (LR) kleur groen (+) en groen/zwart (-)
 • Rechts achter (RR) kleur paars (+) en paars/zwart (-)

9. De radio doet niets

Indien je autoradio niet aan gaat kun je je afvragen of alles goed is aangesloten. Dit kun je uiteraard nameten.

Veel autoradio’s hebben achterop een zekering. In veel gevallen is dit 10A met de kleur rood. Meet deze eens na. Indien deze op de Ohms stand niet doormeet, dus geen geleiding, is hij stuk. Controleer of je het goed hebt gemeten door je meetpennen in deze stand tegen elkaar te houden. Je zou dan wel geleiding moeten meten. Indien de zekering dus stuk is moet je even goed controleren of alle bedrading wel echt goed is aangesloten. Een zekering raak immers niet zomaar defect.

 

10. Spanning meten op de autoradio

 1. Multimeter op Volt stand zetten (20 = )   (meetinstructies)
 2. Iso stekkers uit autoradio halen
 3. Contactslot op aan (lampjes dashboard moeten branden)
 4. Zwarte meetpen op zwarte draad iso connector, rode meetpen op rode draad iso connector. Je moet hier 12V meten (tussen de 11V en 13V is goed).
 5. Zwarte meetpen op zwarte draad iso connector, rode meetpen op gele draad iso connector. Je moet hier 12V meten (tussen de 11V en 13V is goed).

(de genoemde spanning van 11 – 13 V is uiteraard met de motor uit en een volle accu)

 

Tips

Indien de bedrading voor de autoradio moet worden aangepast en het niet direct om plug en play iso stekkers gaat is het verstandig om een hoofdzekering los te halen of de plus pool van de accu los te halen.

Houdt een multimeter bij de hand. Een onmisbaar meetinstrument.

Goed gereedschap is het halve werk. Een schroevendraaier, kniptang en zaklamp kunnen van pas komen. Soms ook een zaklamp om in moeilijk hoekjes te schijnen.

Het kan handig zijn om bedrading te kenmerken zodat je later weet waarvoor het is. Dit zou je kunnen doen door er een stukje schilderstape op te plakken zodat je er op kunt schrijven wat het is.

Zorg dat het contactslot van de auto uit staat.

Is er een zoemend geluid hoorbaar (van de dynamo) door de speakers? Gebruik dan een voedingsfilter / ontstoorfilter.

 

Opmerkingen

Als de autoradio of accu los gekoppeld is geweest dan verliezen de meeste autoradio’s de radiozenders en overige instellingen.

Verliest de autoradio de radiozenders als het contactslot uit is gezet dan zijn er vermoedelijk 2 draden omgewisseld. De rode en de gele draad moeten gecontroleerd worden op juist aansluiten. Dit kun je hier nalezen.

 NOG VRAGEN? STEL ZE HIERONDER!

878 Comments

Add a Comment
 1. Ik heb een Mitsubishi spacestar gekocht en wil met een universele verloop stekker de boel aan de praat krijgen echter de kleuren van de draden komen niet overeen. De auto heeft de volgende kleuren:
  Stekker 1: grijs met rood
  Grijs met blauw
  Geel met blauw
  Geel met rood
  Blauws
  Rood met geel
  Zwart met geel
  Groen met wit
  Blauw met wit
  Rood met wit
  Zwart met rood
  Zwart met blauw

  En een 2e kleinere stekker met:
  Zwart
  2 keer wit
  2 keer rood
  geel met rood
  wit met rood

  Rood met wit
  Groen met wit

  Zwart met geel
  Wit met blauw
  Zwart met blauw
  Zwart met rood
  Zwart met rood

  1. Waarom niet een verloopstekker gebruiken?
   Optie 2 is uitmeten. Koop een multimeter.
   Meet is waar spanning op staat. Meer daarna de draden die overblijven op ohmwaarde +/- 4ohm. Dat zijn de speakers.

 2. Hallo, ik heb een universele 2 din autoradio met navigatie gekocht om mijn sterk verouderde radio/nav in een Saab 95 uit 2003 te vervangen. Helaas zien de ISO stekkers er niet zo uit als hier beschreven. De stekker voor de voeding past wel, maar de stekker voor de luidsprekers past niet. Volgens Autorevista komt dit omdat er een aparte versterker in de auto zit. De simpelste oplossing is volgens Autorevista om nieuwe bedrading te trekken voor de speakers en deze op de nieuwe radio aan te sluiten. Dat is een hele klus en eigenlijk niet wat ik in gedachten had toen ik de radio kocht. Op een Saab-forum las ik een erg ingewikkelde oplossing waar nogal wat knutsel- en soldeerwerk aan te pas komt. Ook niet iets waar ik naar uitkijk.
  Is er iemand die ervaring heeft met de inbouw van een 2din autoradio in een Saab 95 en een oplossing weet? Het oude systeem is overigens van Kenwood.

 3. heb mijn auotradio verloren door diefstal, alles losgesneden, Nu wil ik mijn nieuwe radio plaatsen maar weet niet welke kleur bij de autoantanne hoort. Ik heb een bruine kabel en een groen/grijze met rode ringen over.
  De auto is een mercedes sprinter

 4. Ik heb mijn sonyradio aangesloten in mijn auto,
  Alles werkt behalve het geluid ?

  1. Dubbele post? zie mijn reactie hierboven

 5. Ik heb mijn radio aangesloten cd werkt radio werkt maar krijg het geluid niet geregeld?

  1. wat bedoel je met geluid niet geregeld. Hoor je niets? Heb je iso stekkers gebruikt of losse draden aangesloten? Kan een mute kabel zijn die je te veel hebt aangesloten.

 6. ik zoek een transponder van een kenwood

 7. hallo
  ik zojuist een civic eg gekocht nu was de radio fiche afgeknipt kben naar de afbraak geweest dachbord bord kabel met fiche gaan halen
  hier heb ik dan de fiche afgeknipt en deze in mijn auto geplaatst kleur bij kleur nu meet ik op mijn rode draad 12v maar op de gele 6v
  hoe kan ik dit op lossen ?

  1. op geel moet ook 6 volt staan. Meet je deze icm een echte massa? probeer eens het chassis (deurschanier oid)

   1. Sorry, bedoel 12 volt

 8. hoy, heb een peugeot 106 als tweede wagen gekocht waar een nieuwe radio in steekt maar waar alleen de cd speler van gaat. Ik kan echter geen radio afspelen terwijl de display wel werkt en alle geprogrammeerde posten weergeeft. Waar kan het probleem liggen, heb reeds een nieuwe antenne geplaatst maar nada. Help.

 9. heb een jvc radio gekocht probleem is dat het een ander iso stekker is de radio die ik er in had had een zwarte en bruine kabel die in de radio gingen en klaar alleen bij die was bij de zwarte maar vier polen in de iso stekker van de zwarte en bij deze iso stekker zitten er 6 polen in voor de zwarte stekker en krijg hem er niet goed op wat kan ik doen dat ie wel past of moet ik ander stekker kopen volgens een kameraad moet ie passen omdat zelfde type is alleen met 2 polen in de iso stekker meer

  1. past de iso stekker? als hij past dan moet het gaan werken los van het aantal polen die hij extra heeft of mist.

 10. Hallo. Wij hebben een opel corsa bj 2008. Nu hebben wij een pioneer fh-x700bt gekocht en geprobeerd aan te sluiten. Nu is mijn probleem dat ik niet weet wat de kabel CS+ en CS- min is. Ik heb de CS + aangesloten op de kabel memory van de iso stekker en de CS- en de ground aangesloten op de ground van de isostekker. Dit waren de laatste 3 kabels die ik nog over had. Radio werkt niet! Zekering heel alles heel niets doet het. Graag zo snel mogelijk hulp.

  1. probleem al opgelost?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *