Autoradio inbouwen / aansluiten

Een autoradio inbouwen is helemaal niet zo moeilijk. Tenminste als je weet wat je doet, en weet wat je moet doen.
We gaan je hiermee wat op weg helpen. Heb je nog niet heel veel kennis van elektriciteit, lees dan de andere kopjes ‘Elektriciteit en zekeringen‘ en ‘Foutzoeken en meten‘ eens door.


Inhoud van deze pagina

1. Een autoradio demonteren / verwijderen / loshalen
2. De iso stekker
3. Verloopkabel van automerk naar iso
4. Welke draden moet je aansluiten
5. De overige bedrading aan de iso stekker
6. Wat als de bedrading niet meer origineel is
7. Speaker kabels identificeren
8. Speakers aansluiten
9. Autoradio doet het niet
10. Spanning meten op de autoradio
11. Tips
12. Opmerkingen 

1. Een bestaande autoradio loshalen

Een autoradio zit vaak in een bracket vast. Dit is een metaal raamwerkje dat je in de auto (opening voor radio) vastzet. Sommige autoradio’s zijn voorzien van een slot welke vastklemt aan het bracket. Een soort van uitstekende palletjes. Om de radio los te halen heb je dus de bijgeleverde sleutels nodig om te kunnen ontgrendelen. Als je een radio koopt welke is voorzien van een slot mechanisme, moet er een set sleutels bijgeleverd zijn.

Ben je jouw sleutels kwijt of koop je een auto waarbij de radio vervangen moet worden? Kijk dan op internet voor een set reserve sleutels of google naar de afbeelding van jouw sleutel. Een sleutel is vaak merkgebonden. Soms werkt een paperclip ook. Buig hem recht en steek deze op de juiste hoogte tussen de radio en bracket in. Hierdoor release het slot.
Veel autoradio’s hebben aan 2 kanten een vergrendeling.

2. ISO stekkers

Tegenwoordig hebben alle moderne autoradio’s een ISO stekker aan de achterkant zitten.
De ISO stekker is een standaard geworden in de autoradio branche.
Alle benodigde aansluitingen op de antenne na zijn in de ISO stekker aangesloten.
Van elektriciteit tot en met de speakers.

De ISO stekkers bestaan uit 2 stekkers. Een is voor de voedingsspanningen zoals plus, min, remote voor de versterker, illuminate voor de verlichting, enz.
De andere stekker is voor de speakers. Elke ISO stekker maakt plaats voor 4 speakers: links voor, rechts voor, links achter en rechts achter. Het volledige schema is bij punt 5 te lezen. Beide ISO stekkers zijn uniek qua vorm dus passen ook maar op 1 manier. Je kunt ze dus niet verkeerd aansluiten.


3. Verloopstekkers (van autobekabeling naar ISO)

Elke merk en model auto is uitgerust met originele bedrading voor een autoradio. Heb je een autoradio in de auto zitten die er door de fabriek er in is gezet dan heb je kans dat je nieuwe radio niet in een keer gaat passen. Je hebt hiervoor dus een verloopkabel nodig.

Een verloopkabel is afhankelijk van het merk en type auto en verloopt altijd naar een ISO stekker.
Hierdoor is elke moderne (auto merk onafhankelijk)  autoradio aan te sluiten op bestaande bedrading. Ze hebben immers allemaal ISO tegenwoordig. Deze kun je kopen bij Halfords, Brezan en online (webshop). Google dan eens naar ISO aansluitkabel.

Op de foto hieronder zie je links een ISO stekker en rechts de stekker die in de auto kán zitten.

4. Wat moet je allemaal aansluiten

Elke autoradio heeft elektriciteit nodig om te werken. Deze bestaat uit 3 draden.

 1. Een constante plus draad, kleur GEEL op de ISO connector. Deze dient voor het geheugen van de radiozenders en andere features. De meeste auto’s gebruiken ook in de bekabeling ook een rode draad als constante plus. Indien de kleur niet aanwezig is kun je een Multimeter gebruiken om uit te zoeken waar een +12 Volt op staat. Meet dit in combinatie met de min / massa / chassis.
 2. Een geschakelde plus draad, kleur ROOD, welke dient om de radio te voorzien van stroom om te kunnen werken. Is er geen gele draad van de autobedrading aanwezig, gebruik dan een Multimeter om uit te zoeken waar een +12 Volt op staat. Uiteraard moet deze alleen aanwezig zijn als het contactslot (sleutel) op aan staat en verdwijnen als deze op uit staat.
 3. De massa draad / min, kleur zwart. Deze kan ook aan het chassis worden bevestigd.

(Mocht je de de juiste draden niet kunnen vinden dan zou je ook eens bij de zekeringkast en het contactslot kunnen kijken)

5. De overige draden aan de ISO connector

Aan de ISO connector zitten nog de volgende draden:

 • Blauwe draad, hier staat +12 Volt op als de radio aan gaat. Dit is de ‘Remote’ draad welke bedoeld is om een elektrische antenne te bedienen of een (eind) versterker.
 • Roze draad, deze wacht juist op een spanning (input). Dit is de ‘Telefoon Mute’. Deze zorgt ervoor dat het radio volume zacht gezet wordt om een gesprek te voeren.
 • Oranje draad. Dit is de ‘illumination’ draad. Als de autoradio ingebouwde verlichting heeft kán deze draad op de normale verlichting worden aangesloten. Zodra deze gaat branden gaan ook de verlichting van de radio aan. Als deze niet wordt aangesloten op de radio dan brandt de verlichting altijd.


6. Is de bedrading niet meer origineel of is er geen verloopstekker

Dan is er ook een oplossing! Er zijn ook ISO stekkers (geen verloop) met losse draden eraan vast. De ISO stekker gaat in de autoradio en de losse draden moeten worden aangesloten op de aanwezige draden in de auto. De kabels zou je kunnen verbinden door een kroonsteen of AMP (knijp) stekker. De universele iso kabel kun je hier kopen.

7. Hoe kom je er achter welke speaker aan welke kabel vast zit

Om te testen of je een speaker kabel te pakken hebt en welke speaker daarop is aangesloten kun je de volgende test doen:

Pak een penlite (AA) of potlood (AAA) batterij en sluit deze aan op de speakerdraad. Hoe je de plus of min houdt is niet belangrijk. De speaker geeft een zacht plopje. Hierdoor weet je welke speaker je op welke draden(kleuren) moet gaan aansluiten. Weet wel zeker dat de batterij niet leeg is anders doet hij het niet.

8. Speakers aansluiten

Elke speaker heeft 2 draden nodig. Een plus en een min. Een ISO connector biedt aansluitmogelijkheden voor 4 speakers:

 • Links voor (LF) kleur wit (+) en wit/zwart (-)
 • Rechts voor (RF) kleur grijs (+) en grijs/zwart (-)
 • Links achter (LR) kleur groen (+) en groen/zwart (-)
 • Rechts achter (RR) kleur paars (+) en paars/zwart (-)

9. De radio doet niets

Indien je autoradio niet aan gaat kun je je afvragen of alles goed is aangesloten. Dit kun je uiteraard nameten.

Veel autoradio’s hebben achterop een zekering. In veel gevallen is dit 10A met de kleur rood. Meet deze eens na. Indien deze op de Ohms stand niet doormeet, dus geen geleiding, is hij stuk. Controleer of je het goed hebt gemeten door je meetpennen in deze stand tegen elkaar te houden. Je zou dan wel geleiding moeten meten. Indien de zekering dus stuk is moet je even goed controleren of alle bedrading wel echt goed is aangesloten. Een zekering raak immers niet zomaar defect.

 

10. Spanning meten op de autoradio

 1. Multimeter op Volt stand zetten (20 = )   (meetinstructies)
 2. Iso stekkers uit autoradio halen
 3. Contactslot op aan (lampjes dashboard moeten branden)
 4. Zwarte meetpen op zwarte draad iso connector, rode meetpen op rode draad iso connector. Je moet hier 12V meten (tussen de 11V en 13V is goed).
 5. Zwarte meetpen op zwarte draad iso connector, rode meetpen op gele draad iso connector. Je moet hier 12V meten (tussen de 11V en 13V is goed).

(de genoemde spanning van 11 – 13 V is uiteraard met de motor uit en een volle accu)

 

Tips

Indien de bedrading voor de autoradio moet worden aangepast en het niet direct om plug en play iso stekkers gaat is het verstandig om een hoofdzekering los te halen of de plus pool van de accu los te halen.

Houdt een multimeter bij de hand. Een onmisbaar meetinstrument.

Goed gereedschap is het halve werk. Een schroevendraaier, kniptang en zaklamp kunnen van pas komen. Soms ook een zaklamp om in moeilijk hoekjes te schijnen.

Het kan handig zijn om bedrading te kenmerken zodat je later weet waarvoor het is. Dit zou je kunnen doen door er een stukje schilderstape op te plakken zodat je er op kunt schrijven wat het is.

Zorg dat het contactslot van de auto uit staat.

Is er een zoemend geluid hoorbaar (van de dynamo) door de speakers? Gebruik dan een voedingsfilter / ontstoorfilter.

 

Opmerkingen

Als de autoradio of accu los gekoppeld is geweest dan verliezen de meeste autoradio’s de radiozenders en overige instellingen.

Verliest de autoradio de radiozenders als het contactslot uit is gezet dan zijn er vermoedelijk 2 draden omgewisseld. De rode en de gele draad moeten gecontroleerd worden op juist aansluiten. Dit kun je hier nalezen.

 HEB JE EEN VRAAG ? STEL HEM DAN HIERONDER!

836 Comments

Add a Comment
 1. Heb een Peugeot Expert 2006
  wil een stekker hebben om mijn Stuurwiel bediening op mijn Pioneer DEH-X7800DAB weer werkend te krijgen.
  Is zo’n bedrading verkrijgbaar.?
  dank voor een antwoord

  Frans de Wit

  1. Ja dat kan Frans, het enige wat je nodig hebt is een verdeeldraaier, een stukje ducktape en magnesium. Even de polen aandraaien (let op dat de achterkwartschroef niet lostrilt) en dan met de magnesium de achterkant sealen. Klaar is Kees!

 2. Kan iemand mij vertellen welke kabels wat zijn?
  Heb geen multimeter…
  Auto is een Suzuki WagonR+
  Kabels zijn als volgt:

  Blauw
  Blauw + zwarte streep
  Groen
  Groen + zwart streep
  Grijs + blauwe streep
  Grijs + rode streep
  Wit + blauwe streep
  Rood + gele streep
  Zwart
  Zwart + witte streep
  Zwart + rode streep
  Geel + zwarte streep

 3. ik heb een radio/cd van een ducato bj 2012,deze wil ik plaatsen in een ducato bj 2014,de radio geeft echter als code error
  ook na het invoeren van de code,wat kan ik doen
  m.v.g. tonnie monnikhof 06-13117983
  info@monnikhof.net

 4. Wij hebben een camper gekocht en de pioneer autoradio doet het niet als de motor uit is. Erg jammer. Is daar een reden voor? Of liever nog: een oplossing?
  hartelijk dank! Liesbeth

  1. plus en de min van de radio rechtstreeks door verbinden met de accu

  2. de rode draad los halen en bij de gele aansluiten, is het makkelijkste

   1. Hoi Jan ik heb ook ongeveer het zelfde probleem als hier boven beschreven staat als de stroom uit is is die ook van de radio af en onhoud hij nix.
    Nu zeg jij als ik het goed begrijp de kabels in het stekker blokje die er tussen zitten los halen en goed met elkaar verbinden. Dat snap ik maar waar ik nog niet uitkom is hoe ik dat doe kun je die zo om prikken dab ofzo?
    Ik heb een Toyota aygo en mijn nieuwe radio is een pioneer Mvh 290dab
    Zou u mij misschien veder kunnen helpen?
    Of iemand anders misschien?
    En ook nog een goede tip voor een kabeltje, splitter voor gewone radio en DAB+ radio

  3. Geel en rood omwisselen

 5. ik heb een cd speler en ik wil deze vervangen van dvd navigatie multimedia mijn unis is een iso maar de stekkers van de auto
  zijn anders originele LANDROVER DISCOVERY 2007.
  OF IEMAND DIE KAN MIJ HELPEN met nieuwe kabels of met de aansluiting graag ik wil ook voor betalen.

 6. Wie kan mij helpen. Heb een autoradio. Caliber rcd 231bt. Deze wil ik aansluiten op een permanente 12 volt voeding. Dus zonder contactslot. Welke draden moet ik gebruiken. Plus en min van voeding/ geel rood zwart op de radio.

  1. De rode en de gele draad samenvoegen en die op de + van de accu plaatsen en de zwarte draad op de – van de accu plaatsen, hierbij moet de radio het doen

 7. de gele en de rode draad van de radio aansluiten op de gele draad van de auto

 8. Die ISO kabel van de afbeelding waar is deze te bestellen?

  Die zoek ik namelijk maar onvindbaar…

 9. Hallo,
  Ik heb recent mijn autoradio moeten vervangen. Op de oude radio zat een losse ISO-connector. De nieuwe heeft een ingebouwde connector. Helaas houdt de geheugen van de nieuwe radio niet vast. Na een paar minuten contactloos te zijn, wordt het geheugen gereset. De eerste paar minuten na het uitzetten van de contact blijft het geheugen wel gehandhaafd. Waar kan het probleem liggen?

  Ik heb de kabel waar constant 12v spanning is, dat uit de auto komt volgens de instructies aan de geheugen pin van de radio gesloten. (bij mijn auto is dit niet geel maar grijs).
  De rode en gele kabels dat uit mijn auto komt, hebben een geschakelde 12v (dus als het contact aan, is er alleen stroom). De gele kabel uit de auto heb ik aan de pin van de radio met sleutelcontact weergave (ignition) gekoppeld. Met deze aansluiting raak de radio dus na een paar minuten contactloos te zijn het geheugen kwijt. Idem als ik de rode op “ignition” aansluit.In de oude situatie had de rode kabel dat uit de auto komt ook geen aansluiting op de oude ISO aansluiting.

  Wat doe ik mis? Zou de massa kabel anders niet kloppen of moet ik bepaalde kabels samenvoegen of toch iets anders?

  1. Beste Gulveren

   Er is geen continu stroom naar je radio toe dan zul je of even bij de connectors van de auto moeten na meten of er continu stroom opstaat zoniet dan kun je een draad trekken van de accu [+] naar de bedrading van de radio meestal rood maar dat kun je het beste even nakijken in de gebruikshandleiding van je auto

 10. hallo,

  Ik heb een vraag. ik heb mijn JVC aangesloten en verloopstekkers gebruikt alleen blijf ik een probleem houden met nog een stekker die overblijft van mijn mitsubishi colt uit 2009.
  Degene die links nog in de oude radio zit. waar moet ik die in mijn nieuwe radio plaatsen?

  1. deze moest er ook bij

 11. Ik heb een discovery type 2 met originele radio cassette speler
  Ik heb code maar krijg hem niet aan de praat weet iemand oplossing
  Alternatief s nieuwe radio inbouwen echter de originele heeft 5 stekers 2x groot en 3x klein

  Hoe los ik dit op

 12. Ik heb een hele oude (jaren 70) Autovox mono-radio. Er komen -origineel- af fabriek drie draden uit. Dezelfde soort, zonder kleur, code of iets anders. Het is lastig in te schatten wat nou de plus, de min en de luidsprekerdraden zijn. Ik denk dat de massa via het metalen framepje van de radio hoort te lopen. Hoe kan ik e.e.a testen en aansluiten zonder iets kapot te maken?

 13. Ik heb een autoradio waar voor iedere luidsprekers 2 draadjes uitkomen.
  Deze wil ik in een camper inbouwen waarbij ik graag in de camper unit ook het volume voor deze luidsprekers wil kunnen instellen.
  Mijn idee is om de speakers in de camper unit via een versterker aan te sluiten. Deze heb ik nog en ze heeft een 3,5mm plug ingang.
  Hoe sluit ik mijn radio kabeltjes hier op aan?

 14. Hallo allemaal. Ik heb een pioneer radio ingebouwd in mijn mercedes c klasse van 2002. Na de plus en min juist te hebben aangesloten doet de radio het. Alleen doet de radio het niet. Heeft geen ontvangst. . Nu kan het zijn dat de antenne van de mercedes bekrachtigd moet worden via de remote blauwe kabel van de pioneer maar ik weet niet op welke draad hij van de mercedes stekker moet worden aangesloten. Ik hen 3 kabels. Een zwarte, een geel zwarte en een groen zwarte.ra ra . Wie helpt. Alvast bedankt. Gr murwin

 15. Wij hebben net een vw golf 4 gekocht, maar onze pioneer autoradio doet raar. Hij geeft op dit moment alleen maar demo aan. De radio Wil niet uit. Hiervoor bleven de zenders niet staan. Als de radio van het stroom af was. Help..

  Vriendelijke groet,
  Anne

 16. Goedenavond, Ik wil mijn Kenwood in mijn vectra aansluiten dmv een isokabel als ik deze aansluit knippert wel hel lampje als je het frontje verwijderd heb maar verder doet de radio niets aan de isokabel zit een relais met enkel een rood draadje en nu is mijn vraag waar moet ik deze op aansluiten zonder de radio op te blazen. Alvast bedankt voor jullie antwoord. Gr Robert

 17. Goedenavond, ik ben bezig met een radio/navigatie in te bouwen in mijn Seat Altea, nu lijkt het erop dat er constant 12V op de rode EN gele draad blijft staan (dus met de sleutel eruit). Toch gaat mijn gewone autoradio (origineel) wel uit als ik de sleutel eruit haal. Nog suggesties?

 18. Ik heb een Mazda 3 uit 2004 en wil mn originele radio vervangen door eentje met navigatie. alles werkt maar het lcd scherm in het dashbord werk nu niet meer. In de oude toestand zat hij in de radio en dat kan nu niet. ik heb dus nu geen gegevens van mn airco. Weet iemand hier een oplossing voor?

 19. Ik heb een Pioneer DEH-4800BT in mijn camper laten monteren. Nu moet ik telkens nadat het contact is afgezet opnieuw de klok instellen en bijvoorbeeld ook BT Audio On. Kan de radio die instellingen niet na één keer instellen vasthouden?

 20. Hallo, ik tracht een Caliber autoradio aan te sluiten in een old-timer Saab, de draden zitten 100% zeker juist gekoppeld op geel vd iso connector, na meeting alles juist, maarderadio gaat aan en uit, zegt welcome maar valt dan uit.
  Wat kan een oorzaak zijn ?

 21. hallo
  we hebben net een fiat panda gekocht.
  Met de radio is niks mis mee, maar de antenneaansluiting lukt niet.
  Er komt een wit draadje uit, rood draadje en koperen omhulsel
  we krijgen hem niet goed aangesloten
  wie heeft een idee?

 22. Hallo

  Heb vandaag een 2 din android radio ingebouwd in mijn nissan juke
  Wat betreft de main connector werkt de radio perfect
  Ook houdt hij het geheugen vast
  Van de iso stekker zijn de rode draad 12 v contactslot. De gele 12v constant. Zwart massa en de oranje verlichting van de radio en alles werkt.
  Helaas krijg ik op geen enkele manier geluid uit de speakers. Ik krijg wel een reactie van de speakers met het trucje 12v en massa dus krijg van alle 4 speakers een reactie maar als ik het op de radio aansluit geen geluid
  Heb nu een externe speaker uit mijn anders auto gehaald en rechtstreeks op de radio zelf aangesloten hierbij ook geen geluid
  Heeft iemand dit ook mee gemaakt of weet iemand wat er aan de hand is

  Ps
  Ik hou de blauwe draad over van de iso omdat mijn juke geen versterker heeft
  En hou 5 draden over 3 van de stuurbediening strw a en b en de massa

  Mocht iemand wat weten zou dat fantastisch zijn

  1. hoi ik heb ook een chinese autoradio met alles erop en er aan gekocht…mijn vraag is hoe heb jij alles aangesloten en werkt bij jou de stuurbediening ook? Ik heb inmiddels wel verloop stekkers gekocht maar volgens zeggen gaat mijn stuurbediening niet werken…ik hoor graag van je..

 23. Hallo allemaal,

  Hopelijk kan iemand van jullie mij helpen. Ik heb een Suzuki Alto uit 1998, en een Sony CDX R3300 radio. Ik heb bij de Radio een iso verloopkabel, maar de auto zelf heeft geen iso aansluiting, maar een aparte (ik denk gewoon originele uit 1998 die bij de auto zat). Hoe kan ik mijn radio alsnog aansluiten op de stekkers die bij de auto zitten? Is daar ook weer een verloopstekker voor?

 24. Hallo ik heb een 2 din radio gekocht van het merk vidaxl, wil ik inbouwen in een peugeot 207SW
  Ook de orginale quatlock kabel gekocht ter waarde van €98,00 euro met stuurwiel interface
  Een verloopkabel voor de antenne aansluiting
  Radio werkt wel maar de stuurbedienning doet het niet wie heeft er goede bruikbare tips.
  Omdat ik al een stief kwartiertje bezig ben krijg ik het zelf niet voor elkaar.
  Het word nou onderhand is tijd dat ik de radio volledig kan gebruiken voor dat de garantie om is.

 25. Ik heb en Zafira A met stuurwiel bediening. Ik wil graag een eenvoudige moderne radio plaatsen met MP3 functie en de functionaliteit van de stuurwiel bediening behouden. Zijn er geschikte auto radios op de markt?

  1. Is een stuur bedienings interface voor nodig speciaal voor Opel. Merk radio maakt niet uit maar moet wel worden aangegeven met eventueel bestellen. Voor een Kenwood toestel het ik dit liggen en ook een kenwood radio heb ik wel liggen met mp3

 26. ik heb een autoradio laten inbouwen, Pioneer x5900bt, ik had de keuze, of via het contact, dus contact uit radio uit, of niet via contact, dus risico radio aan laten staan. was geen tussenweg mogelijk,

  Bij mijn oude autoradio een blaupunkt kon ik wel de radio weer aanzetten nadat het contact af was gezet. Aangezien het een camper betreft is dat een fijne optie want ook als je niet rijdt wil je graag je radio aan kunnen zetten.
  Volgens de inbouwer is dat bij de nwe generatie autoradio’s niet meer mogelijk,

  Zijn er alternatieven?

 27. Hoi,

  Ik heb een oude golf 3 gekocht en vanaf dag 1 dat ik de radio erin heb gedaan kraakt het enorm veel ruis, gister reed ik naar mijn werk en toen kwam er rook uit mijn radio achterkant. De radio werkte nog goed. heb snel alles los gemaakt en zo gelaten.

  Vandaag heb ik de 2 stekkers weer aan geklikt gesloten. En viel het mij op dat niks het deed. pas toen ik de antenne kabel erin deed werkte alles ineens weer en als ik de kabel bewoog hoorde ik dat de ruis veranderde van geluid en harder zachter werd.wat is mijn oplossing?

  Welke draad kan ik aan mekaar verbinden of iets? heb er geen verstand van. meestal zit er al een verloop stekker in de auto en sluit ik daar mijn radio op aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − tien =

voeg eventueel een foto toe (JPEG only)