Autoradio inbouwen / aansluiten

Een autoradio inbouwen is helemaal niet zo moeilijk. Tenminste als je weet wat je doet, en weet wat je moet doen.
We gaan je hiermee wat op weg helpen. Heb je nog niet heel veel kennis van elektriciteit, lees dan de andere kopjes ‘Elektriciteit en zekeringen‘ en ‘Foutzoeken en meten‘ eens door.


Inhoud van deze pagina

1. Een autoradio demonteren / verwijderen / loshalen
2. De iso stekker
3. Verloopkabel van automerk naar iso
4. Welke draden moet je aansluiten
5. De overige bedrading aan de iso stekker
6. Wat als de bedrading niet meer origineel is
7. Speaker kabels identificeren
8. Speakers aansluiten
9. Autoradio doet het niet
10. Spanning meten op de autoradio
11. Tips
12. Opmerkingen 

1. Een bestaande autoradio loshalen

Een autoradio zit vaak in een bracket vast. Dit is een metaal raamwerkje dat je in de auto (opening voor radio) vastzet. Sommige autoradio’s zijn voorzien van een slot welke vastklemt aan het bracket. Een soort van uitstekende palletjes. Om de radio los te halen heb je dus de bijgeleverde sleutels nodig om te kunnen ontgrendelen. Als je een radio koopt welke is voorzien van een slot mechanisme, moet er een set sleutels bijgeleverd zijn.

Ben je jouw sleutels kwijt of koop je een auto waarbij de radio vervangen moet worden? Kijk dan op internet voor een set reserve sleutels of google naar de afbeelding van jouw sleutel. Een sleutel is vaak merkgebonden. Soms werkt een paperclip ook. Buig hem recht en steek deze op de juiste hoogte tussen de radio en bracket in. Hierdoor release het slot.
Veel autoradio’s hebben aan 2 kanten een vergrendeling.

2. ISO stekkers

Tegenwoordig hebben alle moderne autoradio’s een ISO stekker aan de achterkant zitten.
De ISO stekker is een standaard geworden in de autoradio branche.
Alle benodigde aansluitingen op de antenne na zijn in de ISO stekker aangesloten.
Van elektriciteit tot en met de speakers.

De ISO stekkers bestaan uit 2 stekkers. Een is voor de voedingsspanningen zoals plus, min, remote voor de versterker, illuminate voor de verlichting, enz.
De andere stekker is voor de speakers. Elke ISO stekker maakt plaats voor 4 speakers: links voor, rechts voor, links achter en rechts achter. Het volledige schema is bij punt 5 te lezen. Beide ISO stekkers zijn uniek qua vorm dus passen ook maar op 1 manier. Je kunt ze dus niet verkeerd aansluiten.


3. Verloopstekkers (van autobekabeling naar ISO)

Elke merk en model auto is uitgerust met originele bedrading voor een autoradio. Heb je een autoradio in de auto zitten die er door de fabriek er in is gezet dan heb je kans dat je nieuwe radio niet in een keer gaat passen. Je hebt hiervoor dus een verloopkabel nodig.

Een verloopkabel is afhankelijk van het merk en type auto en verloopt altijd naar een ISO stekker.
Hierdoor is elke moderne (auto merk onafhankelijk)  autoradio aan te sluiten op bestaande bedrading. Ze hebben immers allemaal ISO tegenwoordig. Deze kun je kopen bij Halfords, Brezan en online (webshop). Google dan eens naar ISO aansluitkabel.

Op de foto hieronder zie je links een ISO stekker en rechts de stekker die in de auto kán zitten.

4. Wat moet je allemaal aansluiten

Elke autoradio heeft elektriciteit nodig om te werken. Deze bestaat uit 3 draden.

 1. Een constante plus draad, kleur GEEL op de ISO connector. Deze dient voor het geheugen van de radiozenders en andere features. De meeste auto’s gebruiken ook in de bekabeling ook een rode draad als constante plus. Indien de kleur niet aanwezig is kun je een Multimeter gebruiken om uit te zoeken waar een +12 Volt op staat. Meet dit in combinatie met de min / massa / chassis.
 2. Een geschakelde plus draad, kleur ROOD, welke dient om de radio te voorzien van stroom om te kunnen werken. Is er geen gele draad van de autobedrading aanwezig, gebruik dan een Multimeter om uit te zoeken waar een +12 Volt op staat. Uiteraard moet deze alleen aanwezig zijn als het contactslot (sleutel) op aan staat en verdwijnen als deze op uit staat.
 3. De massa draad / min, kleur zwart. Deze kan ook aan het chassis worden bevestigd.

(Mocht je de de juiste draden niet kunnen vinden dan zou je ook eens bij de zekeringkast en het contactslot kunnen kijken)

5. De overige draden aan de ISO connector

Aan de ISO connector zitten nog de volgende draden:

 • Blauwe draad, hier staat +12 Volt op als de radio aan gaat. Dit is de ‘Remote’ draad welke bedoeld is om een elektrische antenne te bedienen of een (eind) versterker.
 • Roze draad, deze wacht juist op een spanning (input). Dit is de ‘Telefoon Mute’. Deze zorgt ervoor dat het radio volume zacht gezet wordt om een gesprek te voeren.
 • Oranje draad. Dit is de ‘illumination’ draad. Als de autoradio ingebouwde verlichting heeft kán deze draad op de normale verlichting worden aangesloten. Zodra deze gaat branden gaan ook de verlichting van de radio aan. Als deze niet wordt aangesloten op de radio dan brandt de verlichting altijd.


6. Is de bedrading niet meer origineel of is er geen verloopstekker

Dan is er ook een oplossing! Er zijn ook ISO stekkers (geen verloop) met losse draden eraan vast. De ISO stekker gaat in de autoradio en de losse draden moeten worden aangesloten op de aanwezige draden in de auto. De kabels zou je kunnen verbinden door een kroonsteen of AMP (knijp) stekker. De universele iso kabel kun je hier kopen.

7. Hoe kom je er achter welke speaker aan welke kabel vast zit

Om te testen of je een speaker kabel te pakken hebt en welke speaker daarop is aangesloten kun je de volgende test doen:

Pak een penlite (AA) of potlood (AAA) batterij en sluit deze aan op de speakerdraad. Hoe je de plus of min houdt is niet belangrijk. De speaker geeft een zacht plopje. Hierdoor weet je welke speaker je op welke draden(kleuren) moet gaan aansluiten. Weet wel zeker dat de batterij niet leeg is anders doet hij het niet.

8. Speakers aansluiten

Elke speaker heeft 2 draden nodig. Een plus en een min. Een ISO connector biedt aansluitmogelijkheden voor 4 speakers:

 • Links voor (LF) kleur wit (+) en wit/zwart (-)
 • Rechts voor (RF) kleur grijs (+) en grijs/zwart (-)
 • Links achter (LR) kleur groen (+) en groen/zwart (-)
 • Rechts achter (RR) kleur paars (+) en paars/zwart (-)

9. De radio doet niets

Indien je autoradio niet aan gaat kun je je afvragen of alles goed is aangesloten. Dit kun je uiteraard nameten.

Veel autoradio’s hebben achterop een zekering. In veel gevallen is dit 10A met de kleur rood. Meet deze eens na. Indien deze op de Ohms stand niet doormeet, dus geen geleiding, is hij stuk. Controleer of je het goed hebt gemeten door je meetpennen in deze stand tegen elkaar te houden. Je zou dan wel geleiding moeten meten. Indien de zekering dus stuk is moet je even goed controleren of alle bedrading wel echt goed is aangesloten. Een zekering raak immers niet zomaar defect.

 

10. Spanning meten op de autoradio

 1. Multimeter op Volt stand zetten (20 = )   (meetinstructies)
 2. Iso stekkers uit autoradio halen
 3. Contactslot op aan (lampjes dashboard moeten branden)
 4. Zwarte meetpen op zwarte draad iso connector, rode meetpen op rode draad iso connector. Je moet hier 12V meten (tussen de 11V en 13V is goed).
 5. Zwarte meetpen op zwarte draad iso connector, rode meetpen op gele draad iso connector. Je moet hier 12V meten (tussen de 11V en 13V is goed).

(de genoemde spanning van 11 – 13 V is uiteraard met de motor uit en een volle accu)

 

Tips

Indien de bedrading voor de autoradio moet worden aangepast en het niet direct om plug en play iso stekkers gaat is het verstandig om een hoofdzekering los te halen of de plus pool van de accu los te halen.

Houdt een multimeter bij de hand. Een onmisbaar meetinstrument.

Goed gereedschap is het halve werk. Een schroevendraaier, kniptang en zaklamp kunnen van pas komen. Soms ook een zaklamp om in moeilijk hoekjes te schijnen.

Het kan handig zijn om bedrading te kenmerken zodat je later weet waarvoor het is. Dit zou je kunnen doen door er een stukje schilderstape op te plakken zodat je er op kunt schrijven wat het is.

Zorg dat het contactslot van de auto uit staat.

Is er een zoemend geluid hoorbaar (van de dynamo) door de speakers? Gebruik dan een voedingsfilter / ontstoorfilter.

 

Opmerkingen

Als de autoradio of accu los gekoppeld is geweest dan verliezen de meeste autoradio’s de radiozenders en overige instellingen.

Verliest de autoradio de radiozenders als het contactslot uit is gezet dan zijn er vermoedelijk 2 draden omgewisseld. De rode en de gele draad moeten gecontroleerd worden op juist aansluiten. Dit kun je hier nalezen.

 HEB JE EEN VRAAG ? STEL HEM DAN HIERONDER!

836 Comments

Add a Comment
 1. In mijn auto Ssangyong Musso wil ik een nieuwe radio inbouwen,
  Na demontage zag ik dat de iso adapter die vrijwel altijd in de auto zit, nogal flink veranderd is,
  De draden waren op meerdere plaatsen verwisseld. Heb een ” nieuwe ” adapter gekocht,
  Nu wil ik die i.p.v. de oude adapter gebruiken, door de connector er af te knippen en de gekochte met originele bedrading te solderen.
  Omdat er in die iso adapter zoveel groen zit, zoek ik naar een schema met kleuren om geen fouten te maken.
  Is dit schema ergens te vinden ?

  1. Beste J.T

   deze vond ik online misschien heeft u hier wat aan voor het opnieuw bedraden
   Met Vriendelijke groet joey

 2. Heb een autoradio met een nieuwe iso connector aangesloten in een nissan micra van 1998 maar hij doet het wel maar de zekering van de achterlichten brandt steeds door.
  hoe kan ik dit verhelpen ?

 3. Hallo, ik heb een oude Daihatsu Sirion uit 1998.
  Mijn Sony autoradio deed het voorheen altijd. Nu gaat hij wel aan. Cd werkt. Radio stoort. Zenders zoeken kan ook niet meer. Geeft ook storing. Nu zegt men bij de garage dat ze niet weten waar het aan ligt. Wellicht aan de antenne, zeiden ze. Heeft iemand een tip?

  1. Het komt bij Sony wel een voor dat de tuner defect raakt, maar de CD speler niet.
   Ik heb hetzelfde meegemaakt.
   Een andere radio is de beste optie.

 4. Op de radio zie ik ook een aantal mini iso stekkers, ook bij mijn ford focus radio met stuurbediening en CD speler multi changer is dat het geval. Waarvoor zijn die mini iso stekkers?

  1. Beste Rob

   als je de juist iso converter gebruikt blijven opties als stuurwiel bediening enz. nog steeds te gebruiken

   Dit de juiste kabel voor het aansluiten van een Parrot op een Ford fabrieksradio met Quadlock stekker zonder het verliezen van de extra fuctionaliteiten (Ipod aansluiting, stuurbediening, extra cd deck en Gps blijven werken). Dit is niet het geval als u de 86122 besteld.

 5. Hallo,

  Ik heb sinds kort een auto en die man waar ik heb gehaalt hebt zei; als je de radio tegelijk aan wilt hebben als je de auto start dan moet je plus en min omdraaien. Welke draden moet ik dan omdraaien?

  1. Beste Kai

   plus en min omdraaien gaat niet werken kun je me uitleggen wat je precies wil op het moment dat je de auto start

   mvg joey

 6. Ik heb een golf 5 uit 2008 en ik wil mijn boardcomputer aansluiten op de 2 din radio.
  Kan iemand mij vertellen hoe dat moet.
  Het is een aftermarket Android radio

 7. Welke draden van de radio moet in aan sluiten op de iso conector om het geheugen vast te houden van de radio ik weet dat rood of geel de de voeding is maar heb een antal draden over van me radio 2x bruin oranje rosé en wit. Wie welke ik moet hebben ?

  1. beste wesley rood en geel wissel je meestal o het geheugen vast te houden en de radio nog steeds uit te laten gaan als je het contact uitzet overige kleuren hebben een andere optie deze zijn te vinden in de beschrijving van de auto radio..

   mvg joey

 8. Beste Hendrik

  waarschijnlijk is er een auto gerelateede iso gemaakt plug je op de standaard bedrading en op de andere kant 2 x iso 1 voor de boxen en 1 voor de spanning

  mvg joey

 9. Ik heb een renault megane cabrio gekocht uit 2003 waar ik een nieuwe radio voor heb gekocht . De iso stekker past er perfect in en de radio doet het. Alleen mijn snelheid en km teller doen het dan niet. Als ik de radio ontkoppel werken die weer wel. Wat moet ik hieraan doen

  1. Beste John. het beste wat je kunt doen is de originele radio terugplaatsen, even langs
   de dealer gaan en dan de originele radio in het systeem van de auto af laten melden.
   Als je dan opnieuw een andere radio monteert, zal de kans groot zijn dat je geen
   last meer hebt van de storing in je snelheidsmeter en kilometerteller.

 10. Goedendag,

  ik heb een opel corsa b uit 2000, hier zat de originele radio nog in.

  Na het uitbouwen heb ik op de connecter een verloopstekker geplaatst,

  de radio doet het, maar alleen 1 speaker werkt (rechtsachter)

  Hoe ik de kabels ook omdraai er blijft maar 1 luidspreker werken.

  iemand enig idee hoe ik de rest aan de praat krijg?

  1. even een update..

   alle kabels zijn juist verbonden, echter loopt alleen de speaker rechtsachter ( paarse kabels)

   als ik andere speakers met die paarse kabels verbind, doen ze het wel.

   het probleem komt dus echt vanuit de radio, en van alle kleuren doen alleen de paarse het,

   iemand een idee om erachter te komen wat er aan de hand is? /
   de radio is net 3 weken oud, en heeft die tijd in mijn andere auto gezeten (daar deed die het wel gewoon..)

   1. Beste Cliff, als je toevallig nog een andere radio hebt liggen, sluit die dan eens op de
    verloopstekker aan en kijk dan of alle speakers het dan wel doen.
    Bij de Opel Corsa B is overigens in de meeste gevallen geen verloopkabel nodig om
    een radio aan te sluiten.
    Dit is alleen nodig als de gele en rode voedingsdraden omgedraaid moeten worden
    als de radio deze mogelijkheid zelf niet heeft.
    Let wel, als je er een andere radio inzet, dat in het display de datum zal verdwijnen
    als je de radio aanzet.

 11. ik heb een audi a3 (8p) met een standaard “concert” radio ingebouwd. Nu wil ik er een kenwood inplaatsen. Heb dit al even aangesloten met behulp van speciale adaptor , en dit werkt allemaal perfect, alleen mijn achterste boxen werken niet….
  Weet iemand hoe dit komt of wat er mis kan zijn? Ik ben een leek in dit soort van dingen dus…Hopelijk….

  Mvg

 12. Hallo,
  Allereerst hartelijk dank voor het duidelijke verhaal. Ik wil de voeding van mijn autoradio van mijn startaccu overzetten naar de huishoudaccu van mijn auto. Nu is mijn idee om de spanningsdraad voor de zekeringskast te verwijderen en een nieuwe draad te trekken vanaf mijn hhaccu. Kan dit of is dit te simpel gedacht?

 13. Hallo,

  Ik heb een citroen berlingo van 2007,
  Dis is met een originele clarion radio…
  Auto heeft ook stuurbediening en externe display.

  Ik wil graag een pioneer radio inbouwen.

  Welke stekkers heb ik allemaal nodig zodat alles blijft werken?
  Iemand ervaring?

  Bedankt
  Mvg Nick

 14. beste,

  Ik heb een toyota yaris van okt. 2005 met ingebouwde radio-cd speler in het dashboard.
  Graag zou ik een JVC inbouwen.
  Ik heb reeds de manier gevonden om de oude te verwijderen maar stuit om een ander type iso-plug in de yaris tov de standaard die op de JVC zit.

  Kan je me een tip geven welke de juiste convertor is die ik hiervoor nodig heb aub ?

  In bijlage het uitzicht vd kabels in de Yaris.

  mvg,

  Dirk

 15. De radio van onze Fiat 500 van 2013 is stuk, we hebben een nieuwe JVC gekocht met ISO stekker erbij. Nu blijkt dat de bedrading niet klopt volgens de ISOstekker van de wagen.
  Om de radio te laten spelen moet ik de rode en gele draad aan elkaar verbinden. Kan dit niet tot schade lijden?

 16. Hallo,
  Ik ga een pioneer radio aankopen.
  Weet iemand of de stuurkolom bediening (peugeot parter tepee) automatisch in de iso stekker zit of heb je hiervoor nog een extra kabel nodig?

  Mvg Maarten

 17. Ik heb een rover 45 met de standaard radio. Nadat ik deze vervangen had door mijn vorige radio deed deze het niet. Toen heb ik maar mijn oude radio teruggezet en zelfs die deed het niet meer. Nu heb ik het geprobeerd met een andere radio en zelfs die doet het niet. Ik heb wel spanning gemeten op de stekkers en de zekering is het ook niet, tegelijk met dit probleem kwam ik erachter dat mijn autoklokje geen getallen meer weer geeft, het display wordt wel verlicht dus de zekering is het niet.

  weet iemand een oplossing voor dit probleem ? ik hoor het graag.

  1. Beste Murc, voor je radio zitten waarschijnlijk 2 zekeringen. Eén zekering rechtstreeks via de zekeringen
   kast naar de accu (de geheugendraad) en de andere zekering via het contact.
   Welke zekering dit zijn, zul je even moeten opzoeken in het instructieboekje van je auto.
   Mogelijk heb je met het uit of inbouwen toch ergens kortsluiting gemaakt.

 18. Beste,

  Ik heb onlangs een after-market autoradio (zo’n muldimedia gevalletje) gekocht voor mijn Opel Astra H (2008). Ik heb deze geinstaleerd en alles werkt in principe naar behoeven, maar wanneer ik muziek op een wat hoger volume luister, beginnen de speakers nogal te kraken.. Ik dacht eerst dat dit aan mijn speakers lag maar toen ik mijn andere radio weer aansloot was er niks aan de hand.. Heeft iemand enig idee wat er hier aan de hand zou kunnen zijn? Ik heb naar het probleem gezocht op internet maar kan het niet duidelijk terug vinden..

  Mvg,
  Sjoerd

 19. IK ZOEK EEN HANDIGE MONTEUR, aan huis Amsterdam-west voor
  Inbouw nieuwe door mij gekochte Autoradio+cd Kenwood KDC-210ui
  in oudere Toyota Starlet, uit 2001 circa.

  Ik ben begonnen met 2 draden te solderen, maar ben nu even de weg kwijt

  Graag prijsopgave.
  Ik woon bij Vondelpark / HaarlemmerMeerstraat Amsterdam
  tel 0628689775

 20. Ik heb een nieuwe Pioneer autoradio gekocht voor in een peugeot 307 cc. Waar kan ik de benodigde verloop(iso) kabel kopen? Bij de dealer, of ook ergens anders?

 21. Heb een kamper met radio van Fiat 250 VP2 ECE en zou graag een achteruit kamera aan sluiten maar weet niet weke kleur van draden te gebruiken
  Heeft er iemand ervaring mee voor aan te sluiten als ik in achteruit zet gaat het beeld aan maar is blauw en vraagt naar aansluiting kamera
  Kan er iemand mij helpen
  MVG Walter

 22. Heb een probleem met radio in een Jeep Grand Cherokee. Het touchscreen geeft enkel een grijs licht en soms alles uit en dan weer grijs licht.Heel zelden werkt het enkele minuten en dan plots weer grijs scherm. Wat zou er aan de hand zijn? Auto 7 jaar oud mvg

 23. Waar vind ik een Negatieve plusdraad in een Volvo V70 T4 van 4/2012 /

 24. Hallo,

  Ik heb een Pioneer autoradio die ik in mijn auto wil inbouwen. Als ik de iso stekkers aansluit dan gaat de autoradio aan als het contact uit is. Als ik het contact aan zet gaat de radio uit. Als ik het contact uit zet gaat de radio na 1 minuut plotseling weer aan en na 20 sec weer uit, na 10 sec gaat de radio weer aan en blijft dan aan. Wie weet wat er hier mis is en hoe ik dit kan oplossen? Ik hoor het graag. Mvg Patrick

 25. Even een vraag.. Ik heb een polo uit 2008 gekocht en zou heel graag een 2din radio erin willen hebben. Nou ben ik echt iemand met 2 linker handen, maar ik zou graag willen weten of het mogelijk is om een 2din radio in deze auto te kunnen bouwen. of heb ik dan andere bedrading nodig of??

  Alvast bedankt voor de genomen moeite!

  Met vriendelijke groet,

  Eelke

 26. Hallo,

  Laatst heb ik een nieuwe auto gekocht met een ingebouwde radio. De radio functioneerde redelijk, af en toe kwamen de zenders niet goed door wat voor ruis zorgde. Helaas ben ik door een lege accu mijn instellingen volledig kwijt en doet de radio niks meer. Radio is compleet dood. De rest (camera, usb, oplader, etc. werkt nog naar behoren). De leeg lopende accu is overigens ook verholpen.
  Vraag is nu wie kan mij helpen bij mijn instellingen? (Zie foto)

  Alvast bedankt voor uw hulp!

 27. Hallo,
  Ik ben heel dom geweest en heb het voor elkaar gekregen om een plus kabel te verbinden met een min kabel die verbonden stond met aarde. Gelukkig doet alles het nog in mijn auto behalve me autoradio. Volgens een vriend krijgt hij geen plus meer. Alle zekeringen die vlak bij het stuur zitten, zijn niet kapot en de zekering van de autoradio zelf ook niet. Kan ik dit oplossen met een ISO of is er een andere mogelijkheid.
  Ik rij in een golf 3 cl en mijn autoradio is van JVC.

  Groetjes Charissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 12 =

voeg eventueel een foto toe (JPEG only)