Autoradio inbouwen / aansluiten

Een autoradio inbouwen is helemaal niet zo moeilijk. Tenminste als je weet wat je doet, en weet wat je moet doen.
We gaan je hiermee wat op weg helpen. Heb je nog niet heel veel kennis van elektriciteit, lees dan de andere kopjes ‘Elektriciteit en zekeringen‘ en ‘Foutzoeken en meten‘ eens door.


Inhoud van deze pagina

1. Een autoradio demonteren / verwijderen / loshalen
2. De iso stekker
3. Verloopkabel van automerk naar iso
4. Welke draden moet je aansluiten
5. De overige bedrading aan de iso stekker
6. Wat als de bedrading niet meer origineel is
7. Speaker kabels identificeren
8. Speakers aansluiten
9. Autoradio doet het niet
10. Spanning meten op de autoradio
11. Tips
12. Opmerkingen 

1. Een bestaande autoradio loshalen

Een autoradio zit vaak in een bracket vast. Dit is een metaal raamwerkje dat je in de auto (opening voor radio) vastzet. Sommige autoradio’s zijn voorzien van een slot welke vastklemt aan het bracket. Een soort van uitstekende palletjes. Om de radio los te halen heb je dus de bijgeleverde sleutels nodig om te kunnen ontgrendelen. Als je een radio koopt welke is voorzien van een slot mechanisme, moet er een set sleutels bijgeleverd zijn.

Ben je jouw sleutels kwijt of koop je een auto waarbij de radio vervangen moet worden? Kijk dan op internet voor een set reserve sleutels of google naar de afbeelding van jouw sleutel. Een sleutel is vaak merkgebonden. Soms werkt een paperclip ook. Buig hem recht en steek deze op de juiste hoogte tussen de radio en bracket in. Hierdoor release het slot.
Veel autoradio’s hebben aan 2 kanten een vergrendeling.

2. ISO stekkers

Tegenwoordig hebben alle moderne autoradio’s een ISO stekker aan de achterkant zitten.
De ISO stekker is een standaard geworden in de autoradio branche.
Alle benodigde aansluitingen op de antenne na zijn in de ISO stekker aangesloten.
Van elektriciteit tot en met de speakers.

De ISO stekkers bestaan uit 2 stekkers. Een is voor de voedingsspanningen zoals plus, min, remote voor de versterker, illuminate voor de verlichting, enz.
De andere stekker is voor de speakers. Elke ISO stekker maakt plaats voor 4 speakers: links voor, rechts voor, links achter en rechts achter. Het volledige schema is bij punt 5 te lezen. Beide ISO stekkers zijn uniek qua vorm dus passen ook maar op 1 manier. Je kunt ze dus niet verkeerd aansluiten.


3. Verloopstekkers (van autobekabeling naar ISO)

Elke merk en model auto is uitgerust met originele bedrading voor een autoradio. Heb je een autoradio in de auto zitten die er door de fabriek er in is gezet dan heb je kans dat je nieuwe radio niet in een keer gaat passen. Je hebt hiervoor dus een verloopkabel nodig.

Een verloopkabel is afhankelijk van het merk en type auto en verloopt altijd naar een ISO stekker.
Hierdoor is elke moderne (auto merk onafhankelijk)  autoradio aan te sluiten op bestaande bedrading. Ze hebben immers allemaal ISO tegenwoordig. Deze kun je kopen bij Halfords, Brezan en online (webshop). Google dan eens naar ISO aansluitkabel.

Op de foto hieronder zie je links een ISO stekker en rechts de stekker die in de auto kán zitten.

4. Wat moet je allemaal aansluiten

Elke autoradio heeft elektriciteit nodig om te werken. Deze bestaat uit 3 draden.

 1. Een constante plus draad, kleur GEEL op de ISO connector. Deze dient voor het geheugen van de radiozenders en andere features. De meeste auto’s gebruiken ook in de bekabeling ook een rode draad als constante plus. Indien de kleur niet aanwezig is kun je een Multimeter gebruiken om uit te zoeken waar een +12 Volt op staat. Meet dit in combinatie met de min / massa / chassis.
 2. Een geschakelde plus draad, kleur ROOD, welke dient om de radio te voorzien van stroom om te kunnen werken. Is er geen gele draad van de autobedrading aanwezig, gebruik dan een Multimeter om uit te zoeken waar een +12 Volt op staat. Uiteraard moet deze alleen aanwezig zijn als het contactslot (sleutel) op aan staat en verdwijnen als deze op uit staat.
 3. De massa draad / min, kleur zwart. Deze kan ook aan het chassis worden bevestigd.

(Mocht je de de juiste draden niet kunnen vinden dan zou je ook eens bij de zekeringkast en het contactslot kunnen kijken)

5. De overige draden aan de ISO connector

Aan de ISO connector zitten nog de volgende draden:

 • Blauwe draad, hier staat +12 Volt op als de radio aan gaat. Dit is de ‘Remote’ draad welke bedoeld is om een elektrische antenne te bedienen of een (eind) versterker.
 • Roze draad, deze wacht juist op een spanning (input). Dit is de ‘Telefoon Mute’. Deze zorgt ervoor dat het radio volume zacht gezet wordt om een gesprek te voeren.
 • Oranje draad. Dit is de ‘illumination’ draad. Als de autoradio ingebouwde verlichting heeft kán deze draad op de normale verlichting worden aangesloten. Zodra deze gaat branden gaan ook de verlichting van de radio aan. Als deze niet wordt aangesloten op de radio dan brandt de verlichting altijd.


6. Is de bedrading niet meer origineel of is er geen verloopstekker

Dan is er ook een oplossing! Er zijn ook ISO stekkers (geen verloop) met losse draden eraan vast. De ISO stekker gaat in de autoradio en de losse draden moeten worden aangesloten op de aanwezige draden in de auto. De kabels zou je kunnen verbinden door een kroonsteen of AMP (knijp) stekker. De universele iso kabel kun je hier kopen.

7. Hoe kom je er achter welke speaker aan welke kabel vast zit

Om te testen of je een speaker kabel te pakken hebt en welke speaker daarop is aangesloten kun je de volgende test doen:

Pak een penlite (AA) of potlood (AAA) batterij en sluit deze aan op de speakerdraad. Hoe je de plus of min houdt is niet belangrijk. De speaker geeft een zacht plopje. Hierdoor weet je welke speaker je op welke draden(kleuren) moet gaan aansluiten. Weet wel zeker dat de batterij niet leeg is anders doet hij het niet.

8. Speakers aansluiten

Elke speaker heeft 2 draden nodig. Een plus en een min. Een ISO connector biedt aansluitmogelijkheden voor 4 speakers:

 • Links voor (LF) kleur wit (+) en wit/zwart (-)
 • Rechts voor (RF) kleur grijs (+) en grijs/zwart (-)
 • Links achter (LR) kleur groen (+) en groen/zwart (-)
 • Rechts achter (RR) kleur paars (+) en paars/zwart (-)

9. De radio doet niets

Indien je autoradio niet aan gaat kun je je afvragen of alles goed is aangesloten. Dit kun je uiteraard nameten.

Veel autoradio’s hebben achterop een zekering. In veel gevallen is dit 10A met de kleur rood. Meet deze eens na. Indien deze op de Ohms stand niet doormeet, dus geen geleiding, is hij stuk. Controleer of je het goed hebt gemeten door je meetpennen in deze stand tegen elkaar te houden. Je zou dan wel geleiding moeten meten. Indien de zekering dus stuk is moet je even goed controleren of alle bedrading wel echt goed is aangesloten. Een zekering raak immers niet zomaar defect.

 

10. Spanning meten op de autoradio

 1. Multimeter op Volt stand zetten (20 = )   (meetinstructies)
 2. Iso stekkers uit autoradio halen
 3. Contactslot op aan (lampjes dashboard moeten branden)
 4. Zwarte meetpen op zwarte draad iso connector, rode meetpen op rode draad iso connector. Je moet hier 12V meten (tussen de 11V en 13V is goed).
 5. Zwarte meetpen op zwarte draad iso connector, rode meetpen op gele draad iso connector. Je moet hier 12V meten (tussen de 11V en 13V is goed).

(de genoemde spanning van 11 – 13 V is uiteraard met de motor uit en een volle accu)

 

Tips

Indien de bedrading voor de autoradio moet worden aangepast en het niet direct om plug en play iso stekkers gaat is het verstandig om een hoofdzekering los te halen of de plus pool van de accu los te halen.

Houdt een multimeter bij de hand. Een onmisbaar meetinstrument.

Goed gereedschap is het halve werk. Een schroevendraaier, kniptang en zaklamp kunnen van pas komen. Soms ook een zaklamp om in moeilijk hoekjes te schijnen.

Het kan handig zijn om bedrading te kenmerken zodat je later weet waarvoor het is. Dit zou je kunnen doen door er een stukje schilderstape op te plakken zodat je er op kunt schrijven wat het is.

Zorg dat het contactslot van de auto uit staat.

Is er een zoemend geluid hoorbaar (van de dynamo) door de speakers? Gebruik dan een voedingsfilter / ontstoorfilter.

 

Opmerkingen

Als de autoradio of accu los gekoppeld is geweest dan verliezen de meeste autoradio’s de radiozenders en overige instellingen.

Verliest de autoradio de radiozenders als het contactslot uit is gezet dan zijn er vermoedelijk 2 draden omgewisseld. De rode en de gele draad moeten gecontroleerd worden op juist aansluiten. Dit kun je hier nalezen.

 HEB JE EEN VRAAG ? STEL HEM DAN HIERONDER!

805 Comments

Add a Comment
 1. Goedemiddag

  ik heb een Becker auto radio Indianapolis be 7850
  daar heb wat problemen om mijn blue tooth weer te starten

  krijg in mijn scherm ( display ) bluetooth update 0%
  kan daar door niet meer mijn telefoon koppelen .

  is het misschien een idee om de accu los te halen en op nieuw op te starten.
  ben A techn dus misschien weet iemand iets voor mij . hoe ik dit kan oplossen kan ook niet via de radio resetten .

 2. Ik wil een andere radio in mijn sauna zetten maar deze gaat allen knipperen wat kan dit nu zijn?
  heb de zelfde aan sluiting als in de auto.

 3. Ik heb een nieuwe autoradio aangeloten maar ik kan hem niet uit zetten met de uitknop?

  Alvast bedankt.

  Mvg wietse

 4. ik heb losse speaker kabels voor de achterspeakers, ik heb ze bij de radio, maar als ik ze in de iso stekker doe, vallen ze er constant uit, weet iemand of er een hulpstukje is, en hoe dat heet?
  bvb dank

  Kevin

  1. een kabelschoen eraan zetten en er over heen schuiven

  2. op rdae.nl kun je losse stekkerhuizen en timers (code 3-5620) bestellen.
   draad aan de timer (solderen aanbevolen) en hup, de stekker in
   eitje

 5. Hallo. Ik heb een vw radio. Heb een paar draaden over . Staat op. Wheel key. En car back.?? Waar zijn deze voor? Kan dat verlichting zijn de bediening knopjes?

 6. halloo ??
  ik heb een vraag heb nu een spl sub die is 2×2 ohm
  en mijn versterker ook van spl is 1 ohm stabiel
  nu heeft die man waar ik heb gekocht wat met de draden van de sub gedaan zodat ik volgens heb op 1 ohm speel
  kan dat wel ?

  mvg jordy

 7. HELP HELP HELP

  ik heb een probleem… alles van mijn radio werkt…
  maar ik verlies telkens mijn geheugen als ik het contact uitschakel.
  Kan iemand mij uit de nood helpen. heb al vanalles geprobeerd.
  weet iemand waarvoor de roze en bruine kabel dienen , deze hangen er los bij.
  SONY MEX-BT3800U

  Groetjes arne,

  1. de gele en de rode draad omdraaien!

   1. Rood en geel van de autoradio aan elkaar doorverbinden

  2. Je radio heeft een vaste voeding nodig om het geheugen vast te houden. Bij de Iso stekker(s) is A4 de
   vaste voeding voor je geheugen en a7 om radio bij contact aan te zetten.

 8. Zelf mijn autoradio geinstalleerd en speelt usb mooi af maar de radio zelf stoort gigantisch, weet iemand een oplossing.

 9. Beste mensen, ik heb een auto radio 2din 7 met een scherm. De scherm blijft telkens aan waneer ik de sleutel er af haal, krijg hem wel uit via de power knop maar de licht blijft nu aan. Ik wil waneer ik de sleutel er af haal dat de radio ook uit gaat. Graag wil ik jullie tip.

  Mvg

 10. hallo wij hebben een fiat stilo uit 2002 de radio doiet het niet meer nu hebben wij de oude radio eruit gehaald en een nieuwe gewone erin gezet maar doet nog niks en de lampjes in het dashbord beginnen dan te branden en de meters vallen weg hoe kunnen wij er nu toch een gewone radio inzetten

 11. Ike heb een peugeot 208 van 2014 maarik ahad een boordcomputer maar zou willen veranderennaargewone radiokan jeeen schema of wat uitleg doorsturen of geven

 12. Wat moet ik doen om een nieuwe antennekabel en antenne (voor DAB+ radio) te trekken van de radio naar de dakantenne achterop de auto?
  Betreft een Mazda5.

  1. Je heb voor ongeveer € 50 een splitter dan gevruik je de auto antenne ook voor DAB Heb ik ook werkt prima

 13. Koos
  Help Help

  Mijn radio doet niets met het contact aan, maar met contact uit gaat hij aan..
  Wat is er fout.

 14. Goedemorgen Vraagje
  Kan ik mijn digitale TV/FM antenne direct op de acc en ground aansluiten ??
  of moet ik daar mijn ANT Power ( blauw kabeltje ) voor gebruiken ??

 15. de rode draad van de anthene moet op stroom voor de anthene versterker mag daar constand stroom op staan ik gebruik de radio altijd zonder contakt

 16. geachte heer

  ik heb een peugeot 307 SW waar twee Tweeters in het dashbord zitten alsmede in de voordeuren links en rechts speakers. Dit geheel werkt. in mijn achterdeuren zitten ook speakers maar zijn niet aangesloten. deze wil ik echter ook aansluiten maar ik weet niet hoe. mijn radio is van Pioneer 4 x 45 watt. dus voorzien van 4 uitgangen voor het aansluiten van 4 speakers. waar kan ik en hoe de overige speakers in de achterdeuren aansluiten?

  in afwachting op uw antwoord
  m vr groeten
  Martin Jansen

  1. beste martin,

   hierboven staat een schema, je boxenkabels hebben allemaal kleuren, meestal zijn de buitenste kabels op je iso connector de achterboxen, de gehele kleur is de plus, met de dunne zwarte steep de min 😉
   hoop dat het helpt!

 17. Ik heb een kenwood autoradio KDC-PS9070R

  Nu heb ik deze aangesloten maar doet niets.
  Ik moet hem ook activeren met een blauw kastje maar dat wil ook niet.
  Wat doe ik verkeerd????

  1. controleer je + rood en + geel. desnoods even wissellen rood op geel en geel op rood, in het laatste geval even je geel & rood samen verbinden.

 18. Ik heb een Citroën C3 van 2011.. op zich prima wagen .. volledig naar mijn zin gezet maar…. de radio irriteert me mateloos … geen USB of SD kaart mgelijkheid … enkel radio en MP3 CD.. maar die zijn eigenlijk uit de tijd.
  Is er een ander type radio die je in de plaats kan plaatsen wetende dat ook alle instellingen van de auto via de radio gebeurt, en ikwil de peddles aan het stuur blijven gebruiken voor volume en track keuze …. iemand dit al geprobeerd.? of iemand die raad weet…. Er kan een Usb box geplaatst worden maar das schrikkelijk duur …. HELP !!!

  1. je kunt een radio naar keuze kiezen, via heuts kun je een steerwheel connector bestellen. aftermarket maar wel betaalbaar en werkt prima!

 19. Thanks voor deze info allemaal!

  Mijn radio heeft het gewoon een half jaar goed gedaan! mede dankzij de info die ik hier vandaan heb, Het was me gelukt om een Pioneer DEH 4700BT aan te sluiten op mijn Peugeot 107 uit bouwjaar 2013. Echter nu na een halfjaar heeft hij kuren, de speakers gaan kraken op ritme van het muziek, dit gebeurd alleen wanneer hij boven de 30 volume komt.
  hiervoor kon hij gewoon tot volume 50 zonder problemen. Ik heb mijn radio er uitgehaald en opnieuw ingeschoven omdat er iets achtergevallen was.

  Mijn vraag: wat zou het probleem kunnen zijn?

  Ik constateer dat het koelelement op de achterkant extreem heet wordt, gewoon niet aanraakbaar wanneer hij aanstaat.

  wie kan mij hiermee helpen/ adviseren

  1. zoals je omschrijft kan het best zijn dat een boxenkabel gesmolten is en ergens tegen je carosserie aanhangt, boxenkabel even intapen, en even je instellingen controleren, mss heeft de radio ee korte kortsluiting gehad en de instellingen gereset zonder dat je dit door hebt ( kan soms op 1 seconde gebeurd zijn ). hoop dat je hier iets aan hebt !

 20. Hallo ik heb een autoradio merk Marquant en wil hem inbouwen in een Deawo Matiz van 2004 welk verloopkan ik daar voor
  gebruiken en hebben julie dat verloop.

 21. hallo,heb net een nieuwe radio geinstalleerd in auto,enige probleem is dat hij het niet doet op gewoon contact zonder aut te starten bedoel ik,na een tijdje zijn ook alle zenders weg die zijn opgeslagen.
  kan iemand mij helpen aub?

  mvg,

  kevin

  1. Hallo Kevin,
   De auto wel of niet starten heeft normaliter niets te maken met de radio, het gaat erom dat het contact aan staat en er dus overal spanning is waar nodig. Als bij mij het contact aan zet duurt het ook even voordat de radio geluid geeft.
   Wat betreft het wegvallen van de opgeslagen zenders kan het zijn dat je de rode en gele kabel van de iso stekker moet omwisselen, zie punt 4 hierboven in het stappenplan van autoradio monteren.

 22. Ik heb een set speakers met led verlichting gekocht (Auna CS-LED5). De radio aansluiten is geen probleem, maar waarop sluit ik de kabeltjes van de led aan?

 23. Ik heb afgelpen weekend een peugot 206 XT 1.4 gekocht, daarin zat de JVC KD-R432 . Deze doet het wel maar als contact uit gaat en ik start hem bv half uur later weer dan begint cd of usb van voor af aan en niet waar hij gebleven is. Hoe kan ik dit oplossen?

 24. Hallo,
  Heb sinds kort mijn oude standaard radio (seat leon) vervangen door een nwe auto radio met oa navigatie.
  Sinds dien heb ik op verschillende kanalen (oa 538 ) een ruis opzitten rara.
  Met de oude geen probleem.

 25. Hallo mensen! Ik heb sinds pas een Opel Astra G (1998) en ik wil de radio vervangen. De radio van de fabrikant zit er nog in dus er zit nog een verouderde aansluiting in mijn auto. Ik heb begrepen dat ik een kabel aan moet schaffen die dus van 3 van die blokjes een bruine en een zwarte maakt. WIE WEET WELKE DAT IS??? Ik kan het echt niet vinden dus het zou echt heel erg fijn zijn als iemand mij kan helpen! 🙂

  Groetjes

 26. Hoitjes,
  Ook ik heb een nieuwe auto, Peugeot 206 sw. Ik heb hier mijn eigen radio ingezet.
  Het probleem is dat als ik de auto ontgrendel er al 12v naar de radio gaat. Deze gaat dus al aan als ik in de auto stap. Verder gaat de radio niet uit als ik het contact afzet.
  Ik heb net één en ander doorgemeten op de ISO- en autostekker:
  Zwart is aarding (geel/groen op autostekker)
  Rood is constant 12v (zit alleen een blauwe én een paarse in de autostekker)
  Geel is 12v switched, alleen deze schakelt pas na 1 of 2 minuten echt uit (0v), ik hoor dan een duidelijke *klik* van een relais o.i.d.bij de zekeringen.
  Als ik vervolgens de deur open doe of de auto vergrendel en ontgrendel hoor ik de *klik* weer en staat er weer 12v op de gele draad.
  Kan iemand mij vertellen hoe dit kan en hoe dit op te lossen is??

  BVD!

 27. Hallo, de radio van mijn volvo v70 2001 stoort sinds een aantal maanden, klinkt soms, niet altijd, krakerig. Net alsof hij de zender niet helemaal goed ontvangt. Garage heeft aansluitingen gecontroleerd, die zijn goed. Weet iemand wat de oorzaak is en wat je eraan kunt doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voeg eventueel een foto toe (JPEG only)